21 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 21 ianuarie sunt celebrati Sfantul Maxim Marturisitorul, Sfintul Mucenic Neofit, Sfintii Mucenici Evghenie, Valerian, Candid si Achila, Sfanta Agnes si Sfantului Sarkis, si incepe luna Rowan din calendarul celtic.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 21 ianuarie


Sfantul Maxim Marturisitorul

21 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Sfantul Maxim Marturisitorul
Sfantul Maxim Marturisitorul s-a nascut intr-o familie nobila din Constantinopole in anul 580 (dupa alte surse locul sau de nastere ar fi fost Palestina). Inca de tanar, a manifestat o pietate si o intelegere a invataturilor teologice iesite din comun, si s-a evidentiat prin profunzimea unor scrieri teologice. A fost secretar al imparatului Heraclius si al nepotului sau, Constans. Atunci cand erezia monotelita a patruns in curtea regala, nu a putut suporta acest lucru, si s-a retras intr-o manastire din Crisopolis, unde a devenit mai apoi staret. In manastire, si-a continuat lupta impotriva monotelismului, scriind tratate ce au avut o mare influenta in acea vreme, astfel incat imparatul Constans i-a poruncit fie sa accepte credinta monotelista, fie sa pastreze tacerea. Sfantul Maxim nu a acceptat nici una din aceste variante, fiind, drept urmare, intemnitat. I s-au taiat limba si bratul drept, si a fost condamnat la exil. A murit in urma ranilor si a suferintelor din inchisoare, in timp ce astepta sa fie deportat, la varsta de 82 de ani, in anul 662. Mana lui dreapta este venerata in zilele noastre la manastirea Sfantul Pavel de pe muntele Athos.

Sfintul Mucenic Neofit

Crescut in credinta fata de Dumnezeu, inca de copil Sfantul Neofit renunta la hrana pe care i-o dadeau parintii pentru scoala, impartind-o colegilor mai nevoiasi, dupa care le dadea sa bea dintr-o apa de izvor pe care o facea sa iasa printr-o minune dintr-o piatra a zidului de rasarit al orasului. Legenda spune ca a inviat-o din morti pe mama sa si ca la capataiul patului sau statea mereu un porumbel dumnezeiesc, ce stia a vorbi omeneste. Calauzit de acel porumbel, si-a parasit casa parinteasca si a ajuns la muntele Olimpului, unde si-a dus traiul intr-o pestera, dupa ce i-a poruncit unui leu ce isi avea acolo culcusul sa plece. Acolo a trait timp de un an zile, hranit de un inger. S-a intors acasa intrucat parintii ii erau pe moarte, pentru a primi de la ei o ultima binecuvantare. Dupa aceea, si-a impartit mostenirea saracilor si a revenit in pestera sa, unde a ramas pana cand a implinit 15 ani.
Si-a facut aparitia in Niceea pentru a-i mustra pe oamenii care, in frunte cu conducatorul lor Deciu, se inchinau idolilor si petreceau intr-o sarbatoare pagana. Torturat cu cruzime, a fost dupa aceea aruncat intr-un cuptor cu foc, unde a petrecut trei zile si trei nopti aducand laude Domnului, nefiind vatamat in nici un fel. S-au trimis asupra lui un urs, o ursoica si un leu, dar nici unul din aceste animale nu i-a facut vreun rau. In cele din urma, Sfantul Neofit a fost ucis prin sulita.

Sfintii Mucenici Evghenie, Valerian, Candid si Achila

Originari din Trapezunt, acesti mucenici au trait in vremea imparatilor romani Diocletian si Maximian. Incarcerati pentru “vina” de a crede in Dumnezeu, nu au renuntat la credinta lor, in ciuda torturilor la care au fost supusi. Scapati teferi dintr-un cuptor infocat, ei au sfarsit prin a fi omorati de sabie.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 21 ianuarie


Cuviosul Gheorghe Hozevitul ; Cuvioasa Domnica ; Sfintii mucenici Iulian si Vasilisa si cei impreuna cu dansii
Vezi : Ortodoxia.md


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 21 ianuarie


Sfanta Agneza, fecioara mucenica

Sfanta Agneza, Agnes sau Inez, a fost o fata romana care, la varsta de 13 ani, a ajuns sa fie martira pentru credinta ei in Dumnezeu. Ea facuse un juramant sacru lui Dumnezeu, angajandu-se sa ramana pururea fecioara. Curtata de multi tineri, ea ii respingea, obisnuind sa le spuna : “Iisus Cristos este unicul meu Sot”.
Dupa ce a incercat sa o ademeneasca cu daruri bogate si promisiuni desarte, Procop, fiul guvernatorului, a fost atat de maniat de refuzul ei incat a denuntat-o ca fiind crestina si a adus-o in fata tatalui sau. Guvernatorul s-a straduit sa o convinga a renunta la credinta ei prin minunate cadouri si prin legarea ei in lanturi, dar Sfanta Agnes a ramas neclintita in convingerile ei. A trimis-o apoi intr-un loc al pacatelor, insa un inger a aparat-o. Condamnata la moarte, desi chiar si paganii protestau impotriva unei astfel de pedepse pentru o fata atat de tanara si frumoasa, ea s-a pregatit pentru despartirea de viata la fel cum ar fi facut-o pentru a se marita. Dupa ce s-a rugat Domnului, a fost decapitata cu o lovitura de sabie.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 21 ianuarie


Cuviosul Maxim Marturisitorul; Sf. Mucenici Neofit, Eugeniu, Candid, Valerian si Achila; Sf. Mucenita Agneza


Alte sarbatori si traditii din 21 ianuarie


Ziua Sfantului Sarkis

In Armenia, Sfantul Sarkis este asociat cu profetiile despre dragoste.Barbatii necasatoriti si fetele nemaritate obisnuiesc sa puna pe jos firimituri de paine pentru pasari si sa observe apoi in ce parte zboara acestea, crezandu-se ca din acea directie va veni persoana cu care se vor cununa. De asemeni, exista traditia de a se lasa in afara casei , cu ocazia zilei Sfantului Sarkis, o farfurie cu “pokhint”, un fel de mancare facut din faina, unt si miere. Potrivit legendei, atunci cand Sfantul Sarkis se lupta cu georgienii, graul prajit din buzunarul sau s-a transformat miraculos in pokhint.

Fiesta Sfintei Ine’s / Inez

Mayasii din Yucata, Mexic, celebreaza aceasta fiesta in orasul Dzitas, aflat in apropiere de ruinele Chiche´n Itza. Pregatirea mancarurilor pentru aceasta sarbatoare, in special macinarea porumbului pentru prajiturile numite “arepas”, au loc in miercurea dinaintea duminicii celei mai apropiate de 21 ianuarie, ziua cea mai importanta a fiestei.
Cel mai spectaculos eveniment din timpul sarbatorii este dansul mayas purtand numele de “jarana”, la care iau parte doar tinerii, in perechi, barbatii tinandu-se mainile la spate, iar fetele ridicandu-si usor fustele in ritmurile muzicii. De fapt, jarana este considerata o mare oportunitate pentru ca tinerii sa isi cunoasca eventualii parteneri pentru casatorie.
Duminica, in cea din urma zi a festivalului, are loc un alt ritual, numit “dansul capului de porc”, prin care se transforma autoritatea de la cei care au organizat sarbatoarea catre cei care se vor ocupa de ea in urmatorul an. Cu acest prilej, unii din dansatori poarta capete de porc decorate cu stegulete din hartie colorata.

Sarbatoarea Doamnei noastre din Altagracia

Fecioara Maria este sfanta patroana Republicii Dominicane. Celebrarea anuala a Fecioarei Maria sau “Doamna noastra din Altagracia” , desfasurata pe 21 ianuarie, se focalizeaza asupra unei picturi a acesteia, de care se leaga nenumarate legende, portretul fiind creat de catre un pictor spaniol si adus pe insula de calugari la inceputul anilor 1500. Aceasta pictura, impodobita cu o tiara de aur si argint de Papa Ioan Paul al II-lea in anul 1978, este amplasata in bazilica din orasul Higuey, in provincia Altagracia.
In fiecare an, pe data de 21 ianuarie, mii de pelerini viziteaza catedrala din Higuey pentru slava si rugaciune. Aceasta zi este, de altfel, o sarbatoare nationala a Republicii Dominicane.

Luna Rowan / Scorusului in calendarul celtic

Pe 21 ianuarie incepe luna Rowan (a scorusului sau sorbului) din calendarul arboricol al celtilor. Onorat pentru echilibrul pe care il aducea intre frumusete si putere, scorusul era folosit in mod traditional pentru unelte de divinatie precum runele si baghetele.
Druizii aveau credinta ca scorusul inglobeaza o energie protectoare, ce transforma vibratiile negative in unele pozitive. La baza fructelor scorusului se afla o mica stea cu cinci colturi, un stravechi simbol al protectiei.Aceste fructe atrag tot felul de pasari, iar celtii interpretau acest lucru ca un semn benefic, o binecuvantare a bunavointei, onoarei si pacii. De asemeni, scorusul era un popular insemn al sarbatorilor Samhain / Halloween.

In credinta Wicca, luna Rowan este asociata cu Brighid, zeita celtica a casei si caminului. Onorata pe 1 februarie, cu prilejul festivalului Imbolc, Brighid este o zeita a focului, ce ofera protectie mamelor si familiilor, si vegheaza asupra focului din camine. Potrivit adeptilor Wicca, luna scorusului este potrivita initierilor. De asemeni, scorusul este asociat cu calatoriile astrale, puterea personala si succesul. In unele tari, scorusul era plantat in cimitire, pentru a impiedica mortii sa bantuie prea multa vreme.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 21 ianuarie – Horoscop general | Profil astrologic

19 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

20 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
21 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 21 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 20, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. De ce nu apare in calendarul ortodox pe 21 ianuarie ziua sfintei Agnes?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce? Pentru ca este o sarbatoare romano- catolica. :) Daca vei da cautare pe blog, vei gasi detaliile!

      Ștergere

Un produs Blogger.