22 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 22 ianuarie este dedicata Sfantului Apostol Timotei, Cuviosului Mucenic Anastasie Persul, Sfantului Vicentiu si sarbatorii de la San Ildefonso.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 30 decembrie


Sfantul Apostol Timotei

sfantul Timotei
Sfantul Timotei
Sfantul Timotei este apostolul caruia i-au fost adresate epistolele Sfantului Pavel. Originar din Listra, Licaonia, avand drept tata un grec pagan si o mama evreica, a fost crescut intr-o atmosfera pioasa si cu dragoste fata de Sfintele Scripturi. Apostolul Pavel le-a convertit la crestinism pe mama sa, Eunice, si bunica sa, Luiza, in timpul primei sale misiuni misionare in Listria ; dupa ce s-a reintors, peste cativa ani, el l-a descoperit pe Timotei plin de zel in iubirea pentru Cristos , si l-a botezat crestineste. Sfantul Timotei a devenit cel mai apropiat ucenic al Sfantului Pavel, care il numea “iubitul meu fiu”. In acest fel, Sfantul Timotei a putut predica despre Sfanta Scriptura in sinagogi, fiind circumscris chiar de catre Sfantul Pavel.
Apostolul Pavel l-a consacrat pe Sfantul Timotei drept primul episcop din Efes. In anul 97 d.Cr. , el s-a opus celebrarii festivalului in onoarea zeitei Artemis, iar paganii, plini de ura, l-au ucis in bataie. A fost inmormantat in apropierea mormantului Sfantului Ioan, in anul 365 moastele lui fiind duse la Constantinopole, la biserica Sfintii Apostoli.In anul 1204, ele au fost furate de cruciatii latini, atunci cand au jefuit orasul Constantinopole.

Cuviosul Mucenic Anastasie Persul

Sfantul Atanasie, al carui nume pagan era Magundat, a fost de origine persana, fiu al lui Magus si soldat in armata persana in vremea lui Hosroe al II-lea care, in acea vreme facea incursiuni in imperiul crestin. Hosroe a capturat Ierusalimul in anul 614, si a luat cu el, ca trofeu, sfanta cruce pe care patimise Iisus. Magundat a auzit despre minunile facute de cruce si s-a intrebat de ce acest instrument de tortura era atat de venerat de catre crestini. A fost lamurit asupra intrebarilor ce il framantau de cativa intelepti crestini, invatand astfel despre intruparea, viata, crucificarea si invierea lui Cristos, si imbratisand cu dragoste credinta crestina. A fost botezat de Sfantul Modest, patriarhul Ierusalimului, care i-a dat numele de Anastasie. In acelasi timp, el a imbratisat viata monahala intr-o manastire din Ierusalim. Dupa un timp, a mers la Cezareea, unde i-a certat pe cativa magi persani pentru credinta lor iluzorie. In vreme ce se gasea pe teritoriul persan, a fost luat prizonier de catre guvernatorul Persiei. In ciuda cruntelor torturi la care a fost supus, a refuzat sa renege credinta crestina, fiind spanzurat de o mana, strangulat si apoi decapitat.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 22 ianuarie


Sfantul mucenic Polieuct ; Cuviosul Eustratie ; Sfantul Ierarh Filip, al Moscovei si al intregii Rusii
Vezi : Ortodoxia.md


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 22 ianuarie


Sfantul Vincentiu, diacon mucenic

Nascut la Huesca, in Spania, Sfantul Vicentiu a devenit diacon si l-a slujit pe Sfantul Valeriu la Saragossa, in timpul persecutiilor din timpul imparatului Diocletian. Sfantul Valeriu a fost exilat, dar Sfantul Vicentiu a fost schingiuit amarnic intrucat refuzase sa predea autoritatilor cartile sale sfinte. L-a convertit la crestinism pe temnicerul sau, si apoi a murit. A fost onorat de catre Sfantul Augustin, Papa Leo I si Sfantul Prudentius, si este considerat sfantul patron al viticultorilor din unele regiuni ale Spaniei.

Sfantul Vicentie sau Sa˜o Vicente este sfantul protector al Lisabonei, Portugalia. Intr-o poveste populara, se spune ca a fost ucis de catre saraacenii din regiunea Algarve din Spania, in anul 1773 (conform legendei, corabia ce purta sicriul sfantului a fost calauzita pe raul Tagus catre Lisabona de doi corbi). Sfantul Vicentie este sarbatorit pe 22 ianuarie in Lisabona prin procesiuni si slujbe religioase. Intr-o veche superstitie rurala portugheza, se zice daca se duce o torta aprinsa pe varful unui deal in ziua de 22 decembrie, se poate prezice cum va fi recolta viitoare ; daca vantul stinge flacara, granele vor fi bogate, daca ea continua sa arda, recolta va fi saraca.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 22 ianuarie


Sf. Apostol Timotei; Cuviosul Mucenic Anastasie Persul


Alte sarbatori si traditii din 22 ianuarie


Dansurile si focurile de artificii de la San Ildefonso

Un eveniment special in anul ceremonial din localitatea San Ildefonso, din apropiere de Santa Fe, in Mexic. 23 ianuarie este ziua de sarbatoare a acestui pueblo, celebrata prin slujbe religioase si dansuri inedite precum cele ale indienilor Buffalo si Comanche. Aceste dansuri reprezinta o modalitate de a arata le respect si a le multumi animalelor de care oamenii depind pentru hrana si alte utilitati. In seara din ajunul sarbatorii are loc un spectacol al focurilor de artificii si o procesiune religioasa cu torte.


Copyright © diane.ro . 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 22 ianuarie – Horoscop general | Profil astrologic

20 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

21 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
22 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 22 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 21, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.