23 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 23 ianuarie sunt celebrati Sfintii Mucenici Clement si Agatanghel, Sfanta Emerentiana, Sfantul Ildefons, si incepe (in 2012) anul nou chinezesc.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 23 ianuarie

Sfintul Mucenic Clement, Episcopul Ancirei, si Sfantul Mucenic Agatanghel

Sfantul Clement s-a nascut in Anciria, Galatia, ca fiu al unui tata pagan si al unei mame crestine, purtand numele de Eufrosina. Mama lui a profetit , pe patul de moarte, ca fiul ei va avea de trecut prin multe suferinte din cauza credintei sale in Cristos. Dupa ce aceasta a murit, a fost adoptat de de o femeie pioasa, pe nume Sofia. De la varsta de 12 ani, Sfantul Clement a inceput sa posteasca si sa se roage asemeni calugarilor, asa ca in curand a fost hirotonisit ca diacon,iar mai tarziu, la etatea de numai 20 de ani, a devent episcop de Anciria. Straduinta lui pentru credinta a atras atentia guvernatorului imperial al regiunii, care a poruncit sa fie arestat. In acest fel, la 28 de ani, Sfantul Clement si-a inceput durerosul sau drum pentru cauza crestina. Rezistand neclintit la torturile la care a fost supus, a fost trimis apoi in fata imparatului Diocletian, la Roma. Imparatul i-a aratat o masa impodobita cu vesela scumpa intr-o parte, si o alta, pe care erau asezate scule de tortura in alta parte, punandu-l sa aleaga. Sfantul Clement i-a raspuns fara nici o ezitare : “Aceste pretioase tacamuri imi amintesc de cat de minunate trebuie sa fie lucrurile eterne din paradis ; iar aceste instrumente de schingiuire imi aduc aminte de vesnicele pedepse ale iadului care ii asteapta pe care nu il recunosc pe Dumnezeu”.
Sfantul Clement a fost crunt torturat, fiind apoi dus in Nicomedia, unde s-a intovarasit cu Agatanghel (“bunul inger”), un pagan convertit la crestinism. Multi ani, a indurat chinuri inimaginabile, dar nimic nu l-a clintit de la credinta in Iisus. Dupa 28 de ani de suferinta, Agatanghel a fost decapitat. La cateva zile, in timp ce celebra divina liturghie, a venit randul Sfantului Clement sa ii fie taiat capul, chiar in fata altarului.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 23 ianuarie

Sfantul Grigorie, episcopul Nissei ; Cuviosul Dometian, episcopul Meletinei ; Cuviosul Antipa de la Calapodesti ; Sfantul Ierarh Teofan Zavoratul
Vezi : Ortodoxia.md


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 23 ianuarie

Sfanta Emerentiana, fecioara mucenica

Sfanta Emerentiana a fost o martira romana, care a trait in secolul al III-lea. Potrivit hagiografiei crestine, mama Emerentianei a fost dadaca Sfintei Agnes, o mostenitoare bogata care a fost schingiuita pentru refuzul ei de a se casatori, intrucat isi dedicase viata lui Iisus. Sfanta Emerentiana a fost atrasa de timpuriu de credinta crestina, invatand despre pildele lui Cristos chiar si inainte de a fi botezata.
La cateva zile dupa moartea Sfintei Agnes, Sfanta Emerentiana a fost surprinsa de autoritatile romane in timp ce se ruga la mormantul Agnezei. Ea si-a declarat cu voce tare credinta in Iisus si a fost ucisa cu pietre de catre multime. Sarbatorita pe 23 ianuarie, Sfanta Emerentiana este infatisata adesea ca o tanara fata ce poarta in poale pietre si tine un crin in mana ei dreapta. Mormantul ei este amplasat la biserica Sfanta Agneza din Roma.

Sfantul Ildefons, episcop

Nascut intr-o familie nobila, Sfantul Ildefons a fost nepotul Sfantului Eugen, predecesorul sau in scaunul episcopal din Toledo. Inca de mic, in ciuda opozitiei tatalui sau, a imbratisat viata monastica la manastirea Agali, din apropierea orasului Toledo. Desi un simplu calugar, el a fondat o manastire de maici. A fost hirotonisit ca preot de catre Sfantul Hellas, fiind ales apoi abate al manastirii din Agali si participand in aceasta calitate la cel de-a optulea si al noualea Conciliu din Toledo in anii 653 si 655.
Desemnat de catre rege, la sfarsitul anului 657, pentru a ocupa scaunul episcopal, a guvernat peste biserica din Toledo mai mult de noua ani.
Se spune ca intr-o zi, in timp ce se ruga la moastele Sfintei Leocadia, a vazut-o ridicandu-se din mormant si multumindu-i pentru dedicarea de care daduse dovada in apararea Maicii Domnului. Intr-o alta imprejurare, i-a aparut in fata, in biserica, Fecioara Maria, care s-a asezat in scaunul episcopal, inconjurata de fecioare, si i-a daruit un bogat vestmant bisericesc.
Trecut la cele vesnice la 61 de ani, pe data de 23 ianuarie 667, a fost inmormantat in Bazilica Sfintei Leocadia.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 23 ianuarie

Sf. Mucenic Clement al Ancirei; Sf. Mucenic Agatanghel


Alte sarbatori si traditii din 23 ianuarie

Anul nou chinezesc

Sarbatorit in mai multe religii, precum confucianismul, daoismul si buddhismul, in anul 2012, anul nou chinezesc incepe in ziua de 23 ianuarie. In urmatorii ani, anul nou chinezesc este celebrat dupa cum urmeaza : 2013 – 10 februarie (Anul Sarpelui), 2014 – 31 ianuarie (Anul Calului), 2015 – 19 februarie (Anul Oii / Caprei), 2016 – 8 februarie (Anul Maimutei), 2017 – 28 ianuarie (Anul Cocosului), 2018 – 16 februarie (Anul Cainelui), 2019 – 5 februarie (Anul Porcului). Mai multe despre traditiile si obiceiurile acestei sarbatori poti gasi in articolul Anul nou chinezesc – Simboluri si semnificatii .



Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Nascut pe 23 ianuarie – Horoscop general | Profil astrologic

21 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

22 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
23 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 23 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 22, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.