25 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

Pe 25 ianuarie sunt celebrati Sfantul Grigorie Teologul, Sfantul Bretanion, Cuviosul Publie, Convertirea Sfantului Paul, Sfanta Tatiana si se desfasoara sarbatoarea Vacii.
Ocrotitor al vaduvelor si vitelor, in traditia populara romaneasca, Sfantul Grigorie se “tine” pentru boale, in special de catre barbati, pentru usurarea pacatelor copiilor pierduti si se sarbatoreste mai ales de catre mesterii lemnari. Sfantul Grigorie este “rau” pentru semanatura, orbit, inec si arsuri. In aceasta zi, femeile nu muncesc pentru a nu da nastere unor copii ologi, nu se tese, nu se coase, nu se impleteste cu iglita si nu se da nimic din casa pentru a nu avea parte de paguba in tot timpul anului.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 25 ianuarie

Sfantul Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constatinopolului

Nascut in anul 329, in Azaruis, din Capadocia, Sfantul Grigorie, supranumit Teologul, este unul dintre cei trei parinti ai bisericii (impreuna cu Ioan Botezatorul si Simion, Noul Teolog). Atat tatal sau, Grigorie, cat si mama sa, Nona, fratele, Cezar, si sora, Gorgonia, numarandu-se printre sfintii bisericii.

Tatal sau a devenit, mai tarziu, episcop in Naziansus. Sfantul Grigorie Teologul a studiat in Palestina, Alexandria si Atena. In drumul spre Atena, corabia cu care calatorea a fost pe punctul de a se scufunda din cauza unei furtuni violente. Grigorie, care nu fusese inca botezat, s-a rugat Domnului sa il tina in viata, promitandu-i ca isi va dedica intreaga viata lui Dumnezeu. Ruga i-a fost ascultata, iar furtuna s-a oprit curand dupa aceea.
La Atena, Sfantul Grigorie Teologul i-a avut drept colegi pe Sfantul Vasile cel Mare si viitorul imparat Iulian Apostatul. Prietenia dintre Sfantul Grigorie si Sfantul Vasile cel mare a inflorit intr-o camaraderie spirituala, cei doi ramanand frati intru Cristos pentru restul vietii lor. Dupa terminartea studiilor, Sfintii Grigorie si Vasile au trait impreuna, ca si calugari la manastirea din Pontus. Impotriva vointei Sfantului Grigorie, tatal sau l-a hirotonisit ca preot. In aceeasi perioada, Sfantul Vasile cel Mare a fost numit episcop in Sasima.
In anul 381, cel de-al doilea Conciliu Ecumenic l-a condamnat pe Macedonius, arhiepiscopul de Constantinopol, si l-a desemnat in acest rang pe Sfantul Grigorie. Atunci cand a ajuns in acest oras, el a descoperit ca arienii preluasera controlul asupra bisericilor si a fost fortat sa isi exercite functia intr-o mica capela a unei case. De aici, el a predicat cele cinci discursuri despre Trinitate, asa numitele “Triadika”. Acestea au avut o influenta atat de puternica incat, atunci cand a plecat din Constantinopole, doi ani mai tarziu, toate bisericile din citadela revenisera la ortodoxie.
Sfantul Grigorie a fost intotdeuna un teolog si un ganditor, si nu un administrator, responsabilitatile de arhiepiscop fiind foarte impovaratoare pentru el. In anul 382, a primit permisiunea Conciliului episcopal si a imparatului de a se retrage din scaunul din Constantinopole. El s-a reintors in Nazanius si a murit in pace in anul 391, la varsta de 62 de ani.
Scrierile sale dovedesc o profunzime teologica si o maiestrie expresiva neegalata poate in randurile invatatilor bisericii. Invataturile sale despre Trinitate, ca fiind indivizibila si unica in esenta, reprezinta autentice bastioane ale credintei ortodoxe.

Sfantul Bretanion

Ucenic al Sfantului Vasile cel Mare, Sfantul Bretanion a fost episcop al Tomisului intre anii 360 si 381.
Sozoman istoriseste ca in vreme ce se intorcea de la un razboi cu avarii, imparatul Valens i-a cerut, in biserica episcopala, Sfantului Bretanion sa fraternizeze cu arienii. Sfantul Bretanion nu a cedat, amintindu-I imparatului de deciziile impotriva lui Arie luate de cel dintai Sinod de la Niceea.
Sfantul Bretanion a avut o contributie majora la trimiterea sfintelor moaste ale Sfantului Sava Gotul in Capadocia, la solicitarea Sfantului Vasile cel Mare.

Cuviosul Publie

Originar din cetatea Zevgma, de pe malul Eufratului, Cuviosul Publie si-a daruit mostenirea parinteasca celor saraci, si s-a izolat in munti, intr-o mica pestera. In curand, faima despre viata sa curata s-a raspandit in lume, si i s-au alaturat si alti credinciosi, ce si-au facut mici chilii in preajma pesterii sale. Cuviosul Publie veghea asupra cumpatarii si rugaciunii ucenicilor sai, carora le-a transmis astfel virtutile sale, misiunea lui fiind preluata, dupa moarte, de catre Aftonie si Teohten.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 25 ianuarie

Pomenirea sfintei mucenite Tatiana ; Pomenirea Sfantului Ierarh Sava, arhiepiscopul Serbiei ;Pomenirea sfantului mucenic Petru Avesalonitul ; Pomenirea sfantului mucenic Mertie ; Icoana Maicii Domnului.
Vezi Ortodoxia.md


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 25 ianuarie

Convertirea Sfantului Paul

Sfantul Paul a vazut lumina zilei la Tarsus, Cilicia, parintii sai fiind evrei descendenti din tribul lui Benjamin. Pentru a-si completa studiile, a mers la Ierusalim, unde l-a avut drept invatator pe Gamaliel, ce l-a educat potrivit stravechii credinte. Un fariseu convins si plin de zel, Sfantul Paul s-a stabilit la Tarsus, inainte ca viata publica a lui Iisus sa iasa la iveala in Palestina. Convingerile sale puternice au dat nastere unui adevarat fanatism religios, indreptat impotriva crestinismului. Sfantul Paul a luat parte la lovirea cu pietre a primului martir, Sfantul Stefan, si la cruda reprimare a crestinilor ce a urmat dupa aceea.
Marele preot i-a incredintat apoi misiunea de a merge la Damasc, pentru a-i aresta pe crestinii de acolo si a-i aduce legati la Ierusalim. Intr-o zi, in timp ce era aproape de Damasc, a fost inconjurat de o lumina venita din ceruri. In fata lui a aparut insusi Iisus, care i-a desteptat in suflet adevarata credinta. Sfantul Paul s-a convertit la crestinism, a fost botezat, schimbandu-si numele din Saul in Paul, si a inceput sa cutreiere lumea pentru a propavadui credinta crestina. A fost martirizat la Roma, in jurul anului 65 i.Cr.
Sfantul Paul este patronul jurnalistilor, publicistilor, scriitorilor, muzicienilor, oamenilor care lucreaza in relatiile cu publicul, mestesugarilor de franghii, sei, corturi si este vazut ca aparator impotriva serpilor veninosi. De asemenea, este sfantul ocrotitor al Maltei, Romei, Poznanului, Poloniei, statelor Pennsylvania si Kentucky, diocezelor din Birmingham (Alabama), Las Vegas (Nevada), Providence (Rhode Island), Worcester (Massachusetts).
Simbolurile Sfantului Paul sunt cartea si sabia, cele trei fantani, sarpele si focul, armura Domnului, cele 12 suluri cu numele epistolelor sale, pasarea Phoenix, palmierul si scutul credintei.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 25 ianuarie

Convertirea Sfantului Paul, apostol


Alte sarbatori si traditii din 25 ianuarie


Ziua Sfintei Tatiana

Sarbatoare din Rusia ce da semnalul inceperii sarbatorilor de iarna.

Sarbatoarea Vacii

Pe 25 ianuarie are loc Fiesta de La Vaca in localitatea San Pablo de las Montas, in provincia spaniola Toledo. In aceasta zi au loc traditionale procesiuni religioase, iar un grup de tineri barbati formeza o alta procesiune, ce se indreapta in sens contrar celor dintai. Unul dintre ei joaca rolul vacii (la Vaca), in timp ce un altul este costumat ca Marea Scroafa, “Madre Cochina”. Un al treilea este imbracat ca un cioban, iar ceilalti membri ai grupului suna din clopote de vaci. De fiecare data cand aceasta ceata trece prin dreptul portretului unui sfant, tinerii striga in cor “Vine vaca !”. Dupa terminarea liturghiei, primarul si consilierii locali il urmeaza pe preot pana la primarie, pentru “carre de la Vaca”, crosul vacii. La Vaca si ceilalti din grup fug de la biserica pana la primarie, in timp ce personajul intruchipand vaca se face ca impunge cu coarnele pe spectatori. Dupa ce La Vaca ajunge la primarie, tinerii sunt intampinati de primar si evenimentul este stropit cu vin din belsug. Se crede ca acest obicei este o reminiscenta a unui stravechi festival pagan.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Nascut pe 25 ianuarie – Horoscop general | Profil astrologic

23 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

24 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
25 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase 25 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 25, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.