31 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 31 ianuarie sunt celebrati Sfintii Doctori fara de arginti Chir si Ioan, , Sfintii Mucenici Victorin, Victor, Nichifor, Claudiu, Diodor, Serapion si Papia, Sfantul Ioan Bosco si Sfanta Marcela.
In traditia populara romanesca, 31 ianuarie era ziua Sfantului Filip Schiopul, ologit de Dumnezeu pentru ca se abatuse de la dreapta credinta. Intr-o alta legenda, se spune ca acest sfant nu cazut victima unei haite de lupi pentru ca s-a rugat Sfantului Petru, iar acesta a inclestat gurile fiarelor. Pe 31 ianuarie nu se lucra jumatate de zi, pentru a se asigura belsugul in casa. Totodata, aceasta sarbatoare era respectata pantru a se vindeca schiopii, a nu fi schilodit de catre Sfantul Filip, a tine lupii si pagubele departe.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 31 ianuarie

Sfintii Doctori fara de arginti Chir si Ioan

Doctor in Alexandria, Sfantul Chir era un pios crestin ce vindeca nu numai trupurile ci si sufletele, aducand numerosi oameni catre credinta crestina si folosind adeseori mai curand rugaciunea decat medicamentele. El le spunea pacientilor sai : “Daca vrei sa ramai departe de boala, ai grija sa nu pacatuiesti, pentru ca adesea boala nu este decat un rezultat al pacatului”. Atunci cand au inceput persecutiile lui Diocletian, Sfantul Chir a fost denuntat ca si crestin , si a fugit in Arabia, unde a devenit calugar. Aici a ajuns sa fie vestit pentru vindecarile pe care le-a facut utilizand numai semnul crucii.
Ioan era un soldat din Edessa, care a auzit de faptele lui Chir si a parasit armata pentru a-l cauta. Cei doi s-au intalnit in Egipt, unde Ioan s-a calugarit si a fost discipolul lui Chir, alaturandu-se lui in practicarea virtutii si in inlaturarea bolilor prin rugaciune.
Intr-o zi, ei au auzit despre arestarea unei femei crestine pe nume Atanasia, si a fetelor ei, Teoctista si Eudoxia. Ingrijorati de faptul ca aceste femeie slabe trupeste ar putea renunta la credinta in Iisus din cauza torturilor, cei doi calugari le-au incurajat si le-au sprijinit. Nu mult dupa aceea, Sfintii Chir si Ioan au fost si ei intemnitati, guvernatorul hotarand sa fie schingiuiti in fata femeilor, pentru a le inmuia inimile si a le face sa isi renege credinta. Chir si Ioan au rabdat insa suferintele cu atata stoicism si indrazneala incat femeile au fost intarite in sufletele lor. Vazand ca planul sau a dat gres, guvernatorul a poruncit ca toti cinci sa fie decapitati. Trupurile lor au fost asezate in biserica Sfantul Marcu din Alexandria.

Sfintii Mucenici Victorin, Victor, Nichifor, Claudiu, Diodor, Serapion si Papia

Sfinti Mucenici din Corint schingiuiti in anul 250, in timpul imparatului Deciu. Au fost ucisi in diverse feluri … Lui Claudie i s-au taiat mainile si picioarele, lui Victor, Victorin si Nichifor li s-au zdrobit trupurile in piua, Serapiona fost decapitat, Diodor ars, iar Papia inecat in mare.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 31 ianuarie

Sfantul Atanasie cel Mare, arhiepiscopul Alexandriei; Sfantul Chiril, patriarh de Alexandria; Cuviosii Chiril şi Maria, parintii Cuviosului Serghie de Radonej
Vezi 18 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 31 ianuarie

Sfantul Ioan Bosco

Teoria despre educatie a Sfantului Ioan Bosco (1815-1888) poate fi utila, dupa unii, chiar si in scolile din zilele noastre. Ea consta dintr-un sistem de preventie ce respingea pedepsele corporale si ii amplasa pe elevi intr-un mediu inconjurator ce ii indeparta de ispita de a face pacate. Ioan Bosco combina, de fapt, invatatura catehismului cu o adevarata calauzire parinteasca, incercand sa impleteasca viata spirituala a elevilor cu munca, studiul si joaca.
Incurajat inca din tinerete sa devina preot, pentru a se ocupa de educarea baietilor, Sfantul Ioan Bosco a fost catehizat in anul 1841. Dedicarea lui fata de tineri a debutat cu intalnirea orfanilor saraci si instruirea acestora in vederea primirii Sfintei Comuniuni. Apoi, a adunat in jurul sau tineri invatacei, pe care i-a calauzit in invatarea catehismului.

Dupa ce a fost capelan intr-o institutie pentru fete, Sfantul Ioan Bosco a inaugurat Oratoriul Sfantului Francis de Sales, un loc de invatatura pentru baieti. Mai multi oameni bogati l-au ajutat baneste, astfel incat a reusit sa creeze, in cadrul oratoriului, un atelier de cizmarie si unul de croitorie. In anul 1856, aceasta institutie reunea 150 de baieti, si era inzestrata si cu o tiparnita pentru publicarea unor brosuri religioase.
Incurajat de papa Pius al IX-lea, Sfantul Ioan Bosco a adunat 17 ucenici si a infiintat, in anul 1859, Ordinul Salesienilor, a carui activitate se concentra pe munca de educare si misionariat. Mai tarziu, el a reusit sa organizeze un grup de surori Salesiene, avand sarcina de a le educa pe fetele sarace.
Sfantul Ioan Bosco este patronul baietilor, editorilor si tineretii.

Sfanta Marcela, vaduva

Provenita dintr-o importanta familie din Roma, a fost casatorita impotriva vointei ei, insa a ramas vaduva in mai putin de un an de la nunta. Urmand exemplu profetei Ana, ea si-a dedicat viata de vaduva lui Dumnezeu, transformandu-si casa intr-o manastire si ducand un trai ascetic.
Atunci cand Biserica a fost tulburata de doctrinele lui Origene, Sfanta Marcela a pastrat tacerea o vreme insa, in cele din urma, s-a hotarat sa sustina cauza ortodoxiei, reusind sa dovedeasca falsitatea argumentelor ereticilor.
Atunci cand, in anul 410, gotii au invadat si vandalizat Roma, au patruns si in casa ei. Sfanta Marcela i-a intampinat linistita, iar cand i s-au cerut bani, a raspuns ca nimeni imbracat la fel de umil ca si ea nu poate fi suspectat ca ar putea avea vreun ban. Batuta cu salbaticie de catre invadatori, ea a suportat totul cu darzenie, cerand sa fie crutata fiica ei spirituala, Principia. Imblanziti de aceste vorbe, gotii au dus-o pe Sfanta Marcela, impreuna cu discipola ei, la Biserica Sfantul Pavel, unde s-a stins din viata doua zile mai tarziu.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 31 ianuarie

Sf. Doctori fara de arginti Chir si Ioan; Sf. Ioan Bosco



Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei :

Nascut pe 31 ianuarie – Horoscop general | Profil astrologic

29 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase

30 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
31 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 31 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 31, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.