Sfântul Ion în tradiții si superstiții românești

Într-o veche tradiție românească, Sfântul Ion era o zi specială pentru femeile care se credeau cu această ocazie mai tari decât bărbațîi, lăsându-și, uneori, nemâncați consorții pentru a se aduna între ele la o "petrecere a nevestelor", numită "Iordănitul femeilor"

Asezonată din plin cu mâncare și băutură aleasă,după ce se ospătau, femeile începeau a se iordăni, adică a cânta, dansa și chiui toată noaptea. Spre dimineață, ieșeau pe ulițe și amenințau bărbații întâlniți că îi vor duce la râu și îi vor arunca în apă dacă nu se rascumpărau cu o vadră de vin. În alte zone folclorice, femeile obișnuiau a merge din casă în casă și a-i uda pe toți cei întâlniți. 
Sfântul Ion în tradiții si superstiții românești

Într-un obicei asemănător, "Ciurica", femeile se adunau după slujbăla ieșirea din biserică și îi "iordăneau" pe bărbați, cerându-le bani fiecăruia, iar după posibilități, cu suma adunată organizau către seară o petrecere de la care erau excluși bărbațîi.
În obiceiul "Iordănelii", flăcăii așteptau să iasă oamenii de la biserică și îi luau pe fiecare în brațe, aruncându-i, cu chiote, de trei ori în sus, după care îi stropeau cu agheazmă dintr-o căldărușă dată de preot. Cu banii primiți de la cei "onorați" în acest fel, făceau un chef de pomină seara, neuitând să dea o parte din câștig, împreună cu un purcel sau o pasăre, desigur, preotului.


Toate aceste tradiții adevereau superstiția populară potrivit căreia ziua de Sfântul Ion este una de veselie, oamenii ce nu se bucurau cu acest prilej fiind sortiți să fie triști tot restul anului.
În unele regiuni, Sfântul Ion era considerat ocrotitorul pruncilor, el ferindu-i de rele șimai alesavând grijă  nu moară nebotezați. Nu întâmplător, pe 7 ianuarie exista obiceiul de a se face o așa-zisă "masă a moașeisatuluiMoașa colinda pe la "nepoate", mamele pe care le ajutase la născut, pentru a le chema la o petrecere. Fiecare femeie aducea câte un plocon, iar moașa rupea dintr-un colac pregătit special pentru această ocazie, împărțind câte o bucată care, în funcție de formă și mărime, era văzută de fiecare femeie ca o prevestire asupra faptului dacă va mai avea sau nu copii, fete sau băieți.

Deși nu este de sorginte românească menționa încă o interesantă credință legată de ziua de Sfântul Ion, celebrată de către romano-catolici pe 27 decembrie. În acestă zi, credincioșii obișnuiau  bea vin sfințit pentru a se asigura  vor fi feriți de la otrăvire pe parcursul noului an. Acest obicei avea la origine o legendă în care se spunea  o preoteasa a zeiței Diana l-a provocat pe Sfântul Ion  bea dintr-o cupă cu otravă pregătită de către eaSfântul Ion a făcut semnul crucii deasupra cupei și a băut tot conținutul fără a păți ceva.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Mesaje de Sfantul Ion | Felicitari , urari si SMS-uri

Noaptea Sfantului Andrei - Vraji, farmece si superstitii de maritis

Oglinda in legende , credinte , superstitii si magie


Sfântul Ion în tradiții si superstiții românești Sfântul Ion în tradiții si superstiții românești Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 06, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Citeste Biblia si vezi cate supertitii si magie vei gasi. Sfantul Ioan a fost robul lui Dumnezeu,iar el a platit cu viata lui pentru credinta data sfintilor odata pentru totdeauna. O curva, care nu primea adevarul, a cerut ca el sa fie omarat. Daca am trai asa cum a trait el, nu ar mai fi atata mincuna si supertitii. Popi sunt niste mincinosi si de pe urma prostimi traiesc ei. Incearca Diana sa te raportezi la Biblie si nu la SUPERTITII SI MAGIE. Cauta-l pe Dumnezeul lui Ioan Botezatorul, nu supertitiile oamenilor. Cu respect George.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.