1 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe data de 1 martie sunt comemorati Cuvioasa Mucenica Evdochia, Cuvioasa Domnina, Sfanta Mucenica Antonina, Sfintii Mucenici Marcel si Anton, si Sfantul Albin. 1 martie este in mod traditional ziua daruirii martisoarelor, vestind inceputul primaverii (vezi Martisorul de 1 martie – Traditie, simbol si semnificatie), si ziua Babei Dochia, ce marcheaza inceperea zilelor Babelor (vezi Zilele Babelor – Traditii si superstitii).
sarbatoare 1 martie
Potrivit obiceiurilor romanesti, pe 1 martie nu se lucra, pentru a nu fi maniata Baba Dochia si a proteja astfel campurile de inghet. Ca sa poata totusi munci, unele femei fierbeau bostan alb si il daruiau de sufletul Dochiei. Ziua Dochiei era respectata ca o protectie impotriva varsatului, inecatului, grindinei, impietririi femeilor (la fel cum fusese impietrita baba Dochia de catre Dumnezeu), imbolnavirii vitelor. Cei ce “tineau” aceasta sarbatoare erau feriti de frig in decursul intregului an.
In prima zi a lui martie, fetele se spalau cu apa topita din zapada, pentru a fi frumoase si dragostoase tot anul. Se spunea ca pe 1 , 11 si 21 martie oamenii trebuiau sa se fereasca a incepe ceva, intrucat aceste zile erau rele si fara de noroc.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 1 martie


Cuvioasa Mucenica Evdochia


Originara din Heliopolis, in Fenicia (in prezent, localitatea Baalbek din Liban), Sfanta Evdochia era o frumoasa pagana, ce ducea o viata de desfranare, ajungand bogata ca urmare a nenumaratelor daruri primite de la iubitii ei. Intr-o zi, un calugar batran, pe nume Gherman, a sosit la Heliopolis si a locuit la niste crestini a caror casa se invecina cu cea a Evdochiei. In timpul noptii, Gherman a inceput sa citeasca cu glas tare versete din Sfanta Evanghelie, mai ales referitoare la ziua judecatii Domnului. Sfanta Evdochia a ramas treza toata noaptea pentru a auzi cuvintele calugarului, inima ei fiind cuprinsa de teama si pocainta. A doua zi, ea l-a invitat pe Gherman acasa la ea, pentru a-i povesti despre mantuirea ce o putea aduce credinta crestina. In cele din urma, Sfanta Evdochia i-a cerut episcopului din oras sa o boteze crestineste. Dupa aceea, le-a redat libertatea servitorilor, si-a impartit toata averea celor saraci si s-a retras intr-o manastire. Fostii ei iubiti au incercat sa o aduca inapoi pe calea pacatelor, insa ea a refuzat, asa ca acestia au denuntat-o ca fiind crestina guvernatorului Vincentiu, ce a poruncit ca Sfanta Evghenia sa fie decapitata.
Potrivit altor surse, se sune ca Evdochia a trait vreme de 13 ani in mare post si rugaciune in cadrul manastirii, fiind din aceasta cauza aleasa ca stareta. Ea si-ar fi dus traiul timp de 56 de ani in manastire, capatand darul de a invia mortii. La batranete, in timpul unei persecutii a crestinilor, i s-ar fi taiat capul, asemeni altor credinciosi.

Cuvioasa Domnina


Sfanta Domnina a fost o calugarita siriana, tovarasa a Sfintelor Marana si Chira.

Sfanta Mucenica Antonina


Sfanta Antonina a suferit pentru credinta la Niceea, in decursul persecutiilor imparatului Maximian de la sfarsitul secolului al III-lea. Dupa ce a fost torturata, a fost aruncata in temnita, insa Maximian nu a putut sa o determine sa renunte la crestinism si sa aduca jertfe idolilor.
Se spune ca aparitia unor ingeri ai Domnului alaturi de ea, i-a pus pe fuga pe calaii ei. Chiar si atunci cand a fost asezata pe un pat din fier inrosit de foc, Sfanta Antonina a ramas teafara gratie puterii Domnului. In cele din urma, a fost pusa intr-un sac cusut si aruncata intr-un lac.


Sfintii Mucenici Marcel si Anton


Sfintii Marcel si Anton au patimit pentru Cristos, fiind savarsiti prin foc.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 1 martie


Pomenirea sfintilor mucenici: Pamfil, Valent, Pavel, Seleuc, Porfiriu, Iulian, Teodul, Ilie, Ieremia, Isaia, Samuil si Daniil; Pomenirea sfintilor mucenici cei din Martiropole, si a preacuviosului Maruta; Pomenirea cuviosului parintelui nostru Flavian; Pomenirea celui între sfinti parintelui nostru Flavian, patriarhul Constantinopolului; Pomenirea Sfantului Ierarh Macarie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 1 martie


Sfantul Albin, episcop


Episcop si facator de minuni, cunoscut si sub numele de Sfantul Aubin. A intrat din tinerete la manastirea de la Tincilloc, in apropiere de localitatea sa natala de la Vannes, in Britania. A devenit abate la varsta de 35 de ani, fiind numit episcop in anul 529. Miracolele Sfantului Albin au continuat si dupa moartea lui, mormantul sau ajungand un popular loc de pelerinaj al celor credinciosi si al bolnavilor. Si-a dat sufletul Domnului in anul 550.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 1 martie


Cuv. m. Eudochia
Nascut pe 1 martie – Horoscop general | Profil astrologic
 
28 februarie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase

29 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
1 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 1 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 29, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

Un produs Blogger.