10 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 10 februarie este dedicata comemorarii Sfantul Haralambie, Sfintelor Mucenite Enata si Valentina, Sfintei Scolastica, sarbatorii naufragiului Sfantului Pavel, din Malta, si  Carnavalului de la Oruro, din Bolivia.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 10 februarie


Sfantul Sfintit Mucenic Haralambie

Sfantul Haralambie
Episcop in Magnesia, Sfantul Haralambie a suferit pentru Cristos la varsta de 113 ani. Atunci cand s-a pornit o violenta prigoana impotriva crestinilor, in vremea imparatului Septimus Severus, batranul Haralambie nu s-a ascuns din fata persecutorilor, ci a continuat sa ii calauzeasca pe oameni spre credinta crestina. A indurat torturile la care a fost supus fara a ii pasa de suferinte, iar cand i s-a sfasiat carnea de pe trup, le-a spus soldatilor romani : “Va multumesc, fratilor, ca mi-ati jupuit trupul, reinnoindu-mi sufletul pentru o noua si eterna viata”.
Sfantul Haralambie a facut multe minuni si a adus numerosi oameni spre credinta in Cristos. Chiar si Gallina, fiica imparatului, a repudiat paganismul tatalui ei si a devenit crestina.  
Condamnat la moarte, odata ajuns la locul executiei, Sfantul Haralambie si-a ridicat bratele catre ceruri si s-a rugat pentru toti oamenii, cerandu-i Domnului sa le dea sanatate trupeasca si mantuire a sufletului, si sa le daruiasca din belsug roadele pamantului : “Doamne, tu stii ca oameni sunt facuti din carne si sange; iarta pacatele lor si aseaza-ti binecuvantarea peste toti”. Dupa aceasta rugaciune, sufletul sau s-a dus la Dumnezeu, inainte ca gatul lui sa fie atins de sabia calaului. Gallina i-a recuperat trupul si l-a inmormantat.
Poti descoperi mai multe despre acest subiect in articolul Sfantul Haralambie in superstitii si traditii romanesti


Sfintele Mucenite Enata si Valentina

Sfintele Fecioare Mucenite Enata, Valentina si Paula au patimit pentru credinta lor in anul 308, in timpul imparatului Maximinian al II-lea Galerus. Sfanta Enata venise din orasul Gaza, iar Sfanta Valentina din Cezareea.
Sfanta Enata a fost cea dintai care a fost dusa la judecata in fata guvernatorului Firmilian. Dupa ce si-a declarat credinta in Cristos, a fost batuta, spanzurata si arsa.
Sfanta Valentina, acuzata ca nu ii cinstea pe zeii pagani, a fost obligata sa mearga la un templu, pentru a aduce sacrificii zeitatilor, insa ea a aruncat o piatra catre un idol si si-a intors spatele de la el. A fost si ea batuta fara mila si condamnata sa moara prin decapitare impreuna cu Sfanta Enata.


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 10 februarie


Pomenirea preacuviosului nostru parinte Efrem Sirul; Pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru Isaac Sirul, episcop de Ninive; Pomenirea cuviosului nostru parinte Paladie; Pomenirea cuviosului nostru parinte Iacov Sihastrul; Pomenirea Sfantului Teodor Marturisitorul. Pomenirea Sfintilor Mucenici Ignatie, Vladimir, Vartolomeu si Olga


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 10 februarie


Sfanta Scolastica, fecioara

Sfanta Scolastica, sora a Sfantului Benedict, si-a consacrat viata lui Dumnezeu inca din frageda tinerete. Dupa ce fratele ei a plecat la Monte Cassino, intemeind acolo vestita sa manastire, Sfanta Scolastica a mers in vecinantatea localitatii Plombariola, unde a fondat si a condus o manastire de calugarite, la o distanta de numai 8 kilometri de Sfantul Benedict, care, se pare, o indruma pe ea si pe maicile ei. Sfanta Scolastica isi vizita fratele o data pe an, dar nu avea voie sa intre in manastirea lui, cei doi intalnindu-se intr-o casa din apropiere. Intr-o astfel de ocazie, dupa ce au vorbit si s-au rugat impreuna, Sfanta Scolastica si-a rugat fratele sa ramana cu ea pana a doua zi. Sfantul Benedict a refuzat, nevrand sa isi petreaca noaptea in afara manastirii. Sora lui a facut atunci apel la rugaciune si un puternic fulger a bubuit in imediata lor apropiere, determinandu-l atat pe Sfantul Bendict, cat si pe tovarasii sai, sa ramana in acel loc. Cei doi frati au petrecut noaptea in dialoguri spirituale, iar a doua zi s-au despartit, fara a mai avea ocazia de a se mai intalni vreodata pe pamant. Trei zile mai tarziu, Sfanta Scolastica a murit, in vreme ce fratele sau a avut o viziune despre inaltarea ei la ceruri. Sfantul Benedict si-a trimis fratii pentru a o aduce la manastirea lui, unde a asezat-o intr-un mormant pe care l-a pregatit el insusi. Sfanta Scolastica si-a dat duhul in anul 543, iar fratele ei a urmat-o curand dupa aceea.


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 10 februarie


Sf. M. Haralambie; Sf. Scolastica


Alte sarbatori si traditii din 10 februarie


Sarbatoarea naufragiului Sfantului Pavel

Comemorare din Malta a naufragiului corabiei pe care era Sfantul Pavel, in anul 60 d.Cr. , eveniment relatat in Noul Testament.
Potrivit istorisirii, Sfantul Pavel fusese luat prizonier si era dus pentru judecata la Roma. Atunci cand furtuna a dus vasul la mal, Sfantul Pvel a fost intampinat cu bunavointa de catre “barbarii” de pe insula.
La un moment dat, a fost muscat de un sarpe, dar nu a patit nimic, oamenii din Malta privindu-l ca pe un zeu. Sfantul Pavel a fost cinstit de catre locuitorii insulei intrucat a vindecat numerosi oameni bolnavi.
El a ramas in Malta vreme de trei luni, timp in care i-a convertit pe localnici la crestinism (Faptele Apostolilor 27:1-28:11).
Sfantul Pavel este sfantul patron al Maltei si al celor muscati de serpi.

Carnavalul de la Oruro (Bolivia)

Carnavalul de la Oruro, cu o vechime de peste 2000 de ani, o traditie a nativilor Uru din regiune, a fost transformat cu timpul intr-un ritual crestin,  ingloband sarbatoarea Fecioarei de Candelaria (Fecioara de la Sovacon), dar pastrand stravechiul dansul stravechi "Llama llama" ori "Diablada".
Ceremoniile isi au originea in stravechi invocatii catre Pachamama (Mama pamant, transformata in Fecioara Maria) si Tio Supay (Unchiul Dumnezeu din munti, transformat in diavolul din traditia crestina). Acest festival a fost interzis in secolul XVIII de catre spaniolii ce stapaneau pe atunci partea superioara din Peru. Cu toate acestea, nativii Uru au continuat sa isi tina sarbatoarea, sub forma ritualului catolic de Candlemas (Liturghia lumanarilor). Icoanele crestine erau folosite pentru a ascunde portretele zeilor locali, iar sfintii crestini au inceput sa reprezinte divinatile minore Uru.
Conform unei legende, in anul 1789, a aparut miraculos o icoana a Fecioarei Maria in mina cea mai bogata in argint din Oruro. De atunci, acest festival are loc in onoarea Fecioarei de Candelaria sau a Fecioarei de la Sovacon (Fecioara minei). Cele mai importante evenimente ale carnavalului au loc la Sanctuaria del Socavon (Biserica minei).


10 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 10 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 09, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.