Superstiții despre gură

În superstițiile lumii, se spune că forma și culoarea unei guri poate dezvălui tot adevărul despre o anumită persoană. Una largă este asociată cu nerușinarea, cu cineva căruia îi place să bârfească, să scornească calomnii.

O gură mai lată de două ori decât distanța dintre ochi ar putea mărturisi că pe cineva nu îl prea duce capul, are probleme în înțelegerea chestiunilor de zi cu zi.

Unii pretind că o gură largă denotă deschiderea cuiva către noi idei, dar și grosolănie în modul cum interacționează cu alții.

Alții sunt de părere că o gură mică, căreia i se alătură un nas mic și nări mici, indică îngustime a minții și o sensibilitate excesivă. Potrivit altora, o gură mică, îngustă, este specifică unei persoane de încredere, pașnice.
Superstiții despre gură

Se mai zice că o femeie care are o gură cu buze subțiri, trase în jos la colțuri, are apucături, idei obsesive, fixe, și nu acceptă vreodată să fie contrazisă!

Pe de altă parte, există credința că nu trebuie să te încrezi niciodată într-un bărbat cu colțurile gurii lăsate în jos!

Țăranii din Anglia aveau superstiția că atunci când nu pui nimic în gură dimineață cu excepția unei bucăți de pâine, vei fi întovărășit de noroc toată ziua.

Ce nu știi despre gura ta?

În occident, unii credeau că o femeie cu gură largă, are un vagin asemenea!

Alții erau încredințați că atunci când cineva își cobora extrem colțurile gurii, dădea dovadă de gelozie.

Când îți găsești un fir de păr în gură, înseamnă că vei săruta curând un prost!

În Grecia antică, oamenii din clasele înalte purtau adeseori o frunză de dafin în gură, ca să se asigure că sunt protejați față de spiritele rele.

Superstiții românești despre gură


La români, superstițiile despre gură erau corelate îndeosebi cu mirosul acesteia, cu căscatul și cu bârfele oamenilor răuvoitori.

Astfel, izul rău, duhoarea din gură era corelată cu scobitul cu acul printre dinți. Copii mici, ca să nu le miroase mai târziu gura, nu trebuiau să fie șterși la gură cu cârpe de la șezutul lor (făcea, oare, cineva, așa ceva?), era indicat ca mamele lor să nu stea cu spatele la ei până când erau botezați.

Totodată, în același scop,  când li se iveau primii dinți, tații lor trebuiau să le dea pe ei cu bani de argint, astfel încât să fie siguri că nu le va mirosi mai târziu gura.

Superstiții despre buze

În regiunea Tecuciului, dacă cineva se trezea din somn cu gura căscată, era un semn că se va îmbolnăvi.

La bucovineni, se zicea că pentru că pentru ca un om să astupe gurile rele, bârfitoare, era musai să cumpere un lacăt nou, însă nu ca să-l descuie, ci pentru a-l pune la punctul de încrucișare a trei drumuri, astfel încât cine îl va găsi să preia asupra sa vorbele rele despre sine!

Surse principale:
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- William Carroll: Superstitions: 10,000 You Really Need
- Artur Gorovei: Credinți și superstiții ale poporului român
Superstiții despre gură Superstiții despre gură Reviewed by Diana Popescu on martie 02, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.