20 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 20 februarie este dedicata Sfantului Leon, Episcopul Cataniei, Sfantului Agaton, Episcopul Romei, Cuviosului Visarion si Sfantului Episcop Elefterie.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 20 februarie


Sfantul Leon, Episcopul Cataniei

Sfantul Leon
Sfantul Leon
Sfantul Leon a trait in vremea celor dintai persecutii legate de icoane. Nascut la Ravenna, dintr-o familie nobila , a devenit episcop in orasul sau natal.
In curand, reputatia lui s-a raspandit printre credinciosi, fiind ales episcop de Catania, in Sicilia. Catania era napadita de valurile superstitiilor si paganismului, asa ca Sfantul Leon a luat imediat masuri pentru a-i intoarce pe oameni de la greselile lor. Se spune ca, prin puterea rugaciunilor sale, a daramat un templu pagan, in locul acestuia cladind o biserica in cinstea celor 40 de mucenici de la Sebasta. In acea vreme, intreaga insula a Siciliei era condusa de vrajitorul Heliodor, care prin magia sa oprima oamenii si isi impunea vointa. Desi fusese prizonier al romanilor si era condamnat la moarte de catre acestia, el reusea mereu sa scape de ei, ca urmare a puterii sale vrajitoresti. Sfantul Leon, ce incerca sa ii aduca pe toti oamenii la dreapta credinta, a incercat sa il intoarca si pe Heliodor spre crestinism, fara a avea insa vreun succes. Intr-o zi, Heliodor a avut chiar neobrazarea de a intra in biserica in timpul liturghiei, batandu-si joc de tainele lui Cristos. Sfantul Leon a iesit din sanctuarul sau, si aruncandu-si omoforul peste batjocoritor, i-a indepartat pe data puterile demonice. Prefectul Siciliei a poruncit ca Heliodor sa fie ars de viu, iar Sfantul Leon a mers pe rug impreuna cu el, dar a scapat nevatamat, a fara fi atins macar atins de fum, in vreme ce Heliodor a fost ars pana la cenusa.
Indarjirea Sfantului Leon in apararea credintei crestine era insotita de dragoste si compasiune pentru cei saraci si fara de aparare, pe care ii binecuvanta neincetat prin rugaciuni si pomeni. Rugaciunea lui a adus vedere celor orbi si i-a pus pe picioare pe oamenii paralizati. Dupa moarte, moastele sale, emanand o aroma covarsitoare de mirt, au fost duse in biserica pe care o ridicase chiar el in onoarea Sfintei Lucia. 

Sfantul Agaton, Episcopul Romei

Sfantul Agaton, Papa al Romei, a fost fiul unor oameni piosi, care au avut grija sa ii ofere o educatie aleasa. Dupa moartea lor, Sfantul Agaton si-a impartit mostenirea saracilor, si a devenit calugar. Gratie vietii sale impecabile, de post si rugaciune, a fost ales, in anul 679, episcop al Romei, ramanand pe scaunul episcopal pana la moartea sa, in anul 682.

Cuviosul Visarion

Egiptean prin nastere, Sfantul Visarion a fost initiat in viata credintei de catre Sfantul Antonie cel Mare. Mai tarziu a devenit ucenicul Sfantului Macarie, asumandu-si apoi o viata de ratacitor, asemeni unei pasari purtate de vanturi. Toata averea sa consta din Sfanta Scriptura, pe care o avea intotdeuna asupra sa. Traind in are liber, a indurat rabdator vremea rea, netulburat de grijile pentru o locuinta sau pentru imbracaminte. Intarit de puterea credintei, a ramas astfel neatins de ispitele carnii.
Intr-o zi, a ajuns la o manastire si s-a asezat la poarta acesteia,  plangand amarnic. Unul dintre calugari a iesit pentru a-i oferi ospitalitate, si l-a intrebat ce necaz are. Cuviosul Visarion i-a raspuns : “Nu pot trai sub un acoperis pana cand nu imi recapat averea casei mele”, referindu-se astfel la mostenirea pierduta de catre Adam, cel dintai om.
Pe cand Cuviosul Visarion trecea printr-un sat, a dat peste un om mort. Fara nici o ezitare, el si-a scos haina si a invelit trupul fara suflare. Putin mai incolo, si-a dezbracat tunica si a daruit-o unui  sarac, ce tremura din cauza frigului. Un ofiter din armata romana, care trecea pe acolo, l-a vazut si l-a intrebat cine l-a lasat fara vestminte. “Ea a facut-o”, i-a replicat Visarion, aratand catre Sfanta Scriptura.
Cu o alta ocazie, a intalnit un om sarman, si pentru a avea cu ce sa il  pomeneasca, s-a dus grabit la piata si a vandut Sfanta Scriptura. Mai tarziu, unul din ucenicii sai l-a intrebat unde este cartea, iar Cuviosul Visarion i-a raspuns : “Am vandut-o din supunere pentru cuvintele ei,  pe care nu incetez sa le aud :” „Daca vrei sa fii desavarsit, du-te de vinde ce ai, da la saraci si vei avea o comoară în cer! “ (Noul Testament, Matei 19:21).
Sfantul Visarion a fost vestit gratie minunilor pe care le-a savarsit. Astfel, intr-o zi, a indulcit apa marii, facand deasupra ei semnul crucii, pentru a astampara setea unui ucenic de-al sau. Atunci cand acesta din urma a vrut sa ia cu el o parte din acea apa, pentru a-si reaminti de acea calatorie, Cuviosul Visarion l-a oprit, zicandu-i : “Dumnezeu este aici, Dumnezeu este pretutindeni”.
Cu un alt prilej, dupa ce ramasese vreme de doua saptamani cu bratele ridicate catre cer, in rugaciune, a adus o ploaie pe cer pentru a umple vasul unui frate insetat. Altadata, se spune ca a oprit soarele sa apuna pana cand a ajuns la chilia unui batran pe care voia sa il intalneasca, iar in alta ocazie, a mers pe apa unui rau, asemeni lui Iisus. Prin forta credintei sale, Visarion a adus pe picioare un paralitic si a alungat demonii din trupurile unor oameni posedati.
Atunci cand a venit timpul sa se inalte la cer, le-a spus celor care il vegheau :”Calugarul trebuie sa fie tot numai ochi, la fel ca si heruvimii”.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 20 februarie


Duminica Fiului Risipitor. Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Partenie, episcopul Lampsacului; Pomenirea cuviosului parintelui nostru Luca cel din Elada; Pomenirea sfintilor o mie si trei slujitori mucenici, si a celor patru demnitari, care au suferit mucenicia in Nicomidia

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 20 februarie


Sfantul Elefterie, episcop

Sfantul Elefterie (decedat in anul 532) este venerat ca sfant, fiind considerat cel dintai episcop din Tournai, dupa ce Sfantul Regimius a organizat ierarhia bisericii din nordul Galiei, la sfarsitul secolului al V-lea.  
Potrivit traditiei, a fost un prieten apropiat al Sfantului Medardus, amandoi fiind curteni inainte de a se dedica episcopatului.
Se spune ca Sfantul Elefterie s-a nascut in timpul domniei lui Childeric I, parintii sai numindu-se Blanda si Terenus, cel din urma fiind un descendent al familiei Irenaeus din Lyon. Persecutiile impotriva crestinilor i-au obligat pe parintii Sfantului Elefterie sa se mute intr-un sat numit Blandinium (Blandain),unde, dupa trecerea lui Clovis la crestinism, au construit o biserica.
Ca episcop, Sfantul Elefterie a fost consultat de Papa Hormisdas in privinta eradicarii arianismului. Elefterie a adunat un conciliu bisericesc ce s-a pronuntat ferm impotriva arienilor. Intr-o zi, pe cand se ducea spre biserica, a fost atacat si omorat in bataie de un grup de arieni.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 20 februarie

Sf. Leon al Cataniei; Sf. Agaton, papa Romei
Nascut pe 20 februarie – Horoscop general | Profil astrologic

18 februarie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase

19 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
20 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 20 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on februarie 19, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.