11 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 11 martie este marcata de celebrarea Sfantului Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, Sfintilor Mucenici Trofin si Talu, Sfintei Rozina, si Sarbatorii primaverii din Liban.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 11 martie


Sfantul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului

Sfantul Sofronie
Sfantul Sofronie
Sfantul Sofronie s-a nascut intr-o familie nobila din Damasc, gratie careia a beneficiat de o inalta educatie. Nemultumit de intelepciunea lumii, a intrat in viata monastica la manastirea Sfantului Teodosie, unde a devenit prieten si ucenic al Sfantului Ioan Moscos. Impreuna cu acesta a vizitat manastirile si sihastriile din Egipt. Dupa moartea invatatorului sau, Sfantul Sofronie a calatorit la Ierusalim, oras ce tocmai fusese eliberat de sub stapanirea persana. Aici a vazut Sfanta Cruce, recuperata de imparatul Heraclius, care a adus-o inapoi carand-o in spate. Cativa ani mai tarziu, in anul 364, Sfantul Sofronie a fost ales patriarh al Ierusalimului, unde si-a slujit credinciosii vreme de trei ani si trei luni.

Plin de zel in apararea ortodoxismului in fata monotelismului, a convocat la Ierusalim un Conciliu, in cadrul caruia a condamnat aceasta erezie inainte de cel de-al saselea Conciliu Ecumenic. De asemeni, Sfantul Sofronie a mers la Constantinopole pentru a-i mustra pe patriarhul Sergiu si imparatul Heraclius, care imbratisasera greseala monotelita.
Tara Sfanta a cunoscut putini ani de pace. La cativa ani dupa ce imperiul persan a fost infrant de catre Heraclius, adeptii Islamului au navalit in Arabia, cucerind aproape toata regiunea Africii de Nord si a Orientului Mijlociu. Sfantul Sofronie a fost atat de indurerat de capturarea Ierusalimului de catre califul Omar, in anul 637, incat a cerut Domnului sa il ia la El, astfel incat sa nu fie martor pangaririi sfintelor locuri. Rugaciunea sa a fost ascultata, el dandu-si sufletul un an mai tarziu.

Sfintii Mucenici Trofin si Talu

Sfintii Mucenici Trofin si Talu si-au dat viata pentru credinta crestina, spanzurati pe cruce, la Laodicea (Siria de astazi), in anul 300, in vremea imparatului Diocletian.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 11 martie


Sfantul Ierarh Gheorghe Palama; Cuviosul Procopiu Decapolitul; Cuviosul Talaleu Marturisitorul
Vezi Traditii si sarbatori din 27 februarie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 11 martie


Sfanta Rozina

Una din cele mai populare sfinte din Germania, Sfanta Rozina a fost mentionata documentar cu prilejul unei sarbatori “Corpus Domini” din Miesbach, din anul 1769. Se presupune ca a fost o feciora mucenica (fiind reprezentata impreuna cu o sabie in altarul bisericii din dioceza Augsburg), sau o sihastra refugiata intr-o padure.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 11 martie


Sf. Episcop Sofronie al Ierusalimului

Alte traditii si sarbatori din 11 martie


Sarbatoarea primaverii

Celebrata de oameni de diferite credinte religioase, sarbatoarea primaverii are loc in perioada Postului de Pasti, vreme de patru zile de joi (intre zilele de 11 martie si 15 aprilie ale fiecarui an), inaintea Pastelui ortodox oriental.
Prima joi, cunoscuta sub numele de “Joia animalelor”, este rezervata odihnei animalelor domestice, ale caror capete sunt decorate cu o pata de vopsea hena, simbolizand sangele si viata. In urmatoarea zi de joi, numita “Joia plantelor”, copiii si fetele nemaritate se spala in apa aromata cu flori presate. Cea de-a treia zi de joi, intitulata “Joia mortilor”, este dedicata vizitarii mormintelor rudelor si prietenilor. Cea din urma zi e joi, avand numele de “Joia sariturii”, este marcata de coborarea la ses a oamenilor de la munte, pentru a se alatura celebrarilor. Ei viziteaza mormantul lui Noe, din afara localitatii Zahle, si apoi templul din Wadi Zaour, un popular sfant musulman, din Anjar, o asezare care a fost un refugiu al armenilor in anii 1940. Aici pelerinii primesc o binecuvantare de buna sanatate, dupa care toata lumea se intoarce in satele de bastina, unde au loc dansuri pe strazi si chiar in apropierea moscheelor.


Copyright © diane.ro.2012


Nascut pe 11 martie – Horoscop general | Profil astrologic

9 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

10 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
11 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 11 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 10, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.