12 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 12 martie este dedicata Sfantului Cuviosul Teofan Marturisitorul, Sfantului Grigorie Dialogul, Episcopul Romei, Sfantului Simeon, Noul Teolog, Sfantului Maximilian, si Sfantului Iosif.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 12 martie


Cuviosul Teofan Marturisitorul

Nascut in anul 760, intr-o ilustra si bogata familie, Sfantul Teofan Marturisitorul era ruda cu imparatul Leon Isaurianul. In tinerete, a dus o viata de indestulare, dupa casatorie devenind un curtean de seama, apropiat de imparat. Mai tarziu, cu consimtamantul sotiei sale, a renuntat la viata de familie si a intrat in calugarie pe cea mai de jos treapta. In curand, a devenit cunoscut pentru traiul sau ascetic, credinta si intelepciunea sa, fiind invitat sa participe la cel de-al saselea Conciliu Ecumenic de la Niceea, din anul 787.

Aflat mereu in ruga pentru cei bolnavi si aflati la necaz, a primit darul de a face minuni, vindecandu-i mai ales pe cei cazuti prada unor obsesii ori nebunii.
Atunci cand a cazut el insusi prada unei boli indelungate, nu s-a rugat pentru propria sanatate, ci numai pentru aceea a oamenilor care il cautau.In timpul celei de-a doua perioade iconclaste poruncite de imparatul Leon Armeanul, Sfantul Teofan si-a facut cunoscuta impotrivirea, fiind luat, drept urmare, prizonier la Constantinopole vreme de doi ani. Exilat de imparat pe insula Samotrace, slabit de conditiile de incarcerare, a trait numai 23 de zile inainte de a-si da sufletul lui Dumnezeu.
Sfantul Grigorie Dialogul, Episcopul Romei
Venit pe lume in Roma, dintr-o familie de senatori, Sfantul Grigorie Dialogul a primit o aleasa educatie lumeasca si spirituala, ajungand prefect al Romei. Desi inca nealipit bisericii, si-a folosit averea pentru bunastarea acesteia, construind sase manastiri in Sicilia si una la Roma. La aceasta din urma manastire, dedicata Apostolului Andrei, Sfantul Grigorie a facut juramantul de calugarie. Numit arhidiacon al Romei, a fost delegat sa mearga la Constantinopole, unde a si-a dus traiul aproape noua ani. S-a reintors la Roma in anul 585, devenind Papa in 590.Sfantul Grigorie Dialogul a fost vestit pentru numeroasele sale scrieri pioase, a generozitatii sale, si a actelor de misionariat inchinate anglo-saxonilor. Este numit “Dialogul” din cauza cartii sale ”Dialogurile”, cuprinzand vietile si minunile sfintilor italieni. Sfantul Grigorie s-a odihnit in pace in anul 604.

Sfantul Simeon Noul Teolog

Venit pe lume in anul 949, in localitatea Galteea, avand parte de inalte studii la Constantinopole, a fost pregatit de tatal sau pentru avocatura, ajungand un important curtean al imparatiei. Influentat de Sfantul Simeon Piosul, de la manastirea Studion, s-a aplecat asupra cartilor sfinte, intrand la manastire la varsta de 27 de ani. S-a dedicat in vremea zilei ajutorarii celor sarmani, iar in timpul noptii unor rugaciuni neistovite catre Dumnezeu. Ales egumen al manastirii Sfantul Mamas, a avut de suferit din pricina patimilor lumesti ale fratilor sai. In anul 1005, a fost trecut la rangul de egumen de catre Arsenius, ramanand in manastire doar pentru a isi duce pana la capat operele teologice, unele dintre ele binecunoscute in Filocalia. Vestit pentru minunile din viata si dupa moarte, Sfantul Simeon Noul Teolog s-a savarsit din viata in anul 1021.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 12 martie


Cuviosul Vasile; Sfintele Cuvioase Chira si Marana; Sfantul mucenic Nestor; Sfantul Mucenic Arsenie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 12 martie


Sfantul Maximilian, mucenic

Mucenic, numit uneori Mamilian, fiu al lui Fabius Victor, Sfantul Maximilian a refuzat sa se inroleze in armata romana, din cauza convingerilor sale crestine, fiind decapitat la Tebasta, in anul 295.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 12 martie


Cuv. Teofan; Sfantul Papa Grigore Dialogul

Alte traditii si sarbatori din 12 martie


Ziua Sfantului Iosif

Sarbatoare inchinata tatalui lui Iisus, intre 12 si 19 martie, cunoscuta sub numele de “Dia de San Giuseppe” in intreaga Italie, aceasta zi este rezervata oamenilor saraci, al caror patron este Sfantul Iosif. Oamenii de la tara pregatesc o “masa a Sfantului Iosif”, la care contribuie cu bani, lumanari, flori si/ sau mancare. Apoi, ei invita trei oaspeti de onoare, reprezentandu-i pe Iisus, Maria si Iosif, precum si alte 12 persoane simbolizandu-i pe cei 12 apostoli. De asemeni, gospodarii din sate cheama la masa pe orfani, vaduve, cersetori, si alti oameni sarmani.In Valencia, Spania, acest festival, numit “Fallas deSan Jose” (Focurile Sfantului Iosif), dureaza o saptamana, fiind celebrat de catre tamplari cu resturile ramase de la prelucrarea lemnului din iarna, cu care aprind mari focuri de tabara.


Copyright © diane.ro.2012


Nascut pe 12 martie – Horoscop general | Profil astrologic

10 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

11 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
12 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 12 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 11, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.