29 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 29 martie este marcata de celebrarea Sfantului Cuvios Mucenic Marcu (Episcopul Aretuselor), Sfantului Mucenic Chiril (diac),  Sfantului Eustasie (episcop) si zilelor “imprumutate” lunii aprilie. 

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 29 martie


Cuviosul Mucenic Marcu, Episcopul Aretuselor

Cuviosul Mucenic Marcu
Sfantul Marcu, zis si Marturisitorul, si-a aratat neobosita credinta distrugand templele zeitatilor romane si ridicand, in locul acestora, biserici crestine. Atunci cand , in anul 361, imparatul Iulian Apostatul a fost inscaunat, paganii au gasit prilejul de a se razbuna pentru ruinarea locurilor lor de inchinaciune.
Desi, la inceput, s-a ascuns in fata prigoanei, vazand ca altii sunt pedepsiti in locul sau, Sfantul Mucenic Marcu s-a predat autoritatilor romane. Netinand seama de varsta sa, asupritorii l-au batut fara mila, l-au aruncat in santurile de canalizare si i-au lasat pe copiii paganilor sa il impunga fara mila cu ace de scris din fier. Apoi, l-au asezat intr-un cos, l-au uns cu miere si zeama de pesti stricati, lasandu-l atarnat sub razele fierbinti ale soarelui, pentru a fi vatamat de albine si viespi, pana cand si-a dat sufletul Domnului. Vigoarea si nepasarea sa fata de aceste chinuri i-au castigat chiar si respectul vramasilor.

Sfantul Mucenic Chiril, diac

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 29 martie


Sfantul mucenic Sabin; Sfantul Mucenic Alexandru; Sfantul mucenic Iulian cel din Cilicia; Sfantul apostol Aristobul, episcopul Britaniei
Vezi Traditii si sarbatori din 16 martie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 29 martie


Sfantul Eustasie, episcop

Abate si ucenic favorit al Sfantului Columbanus, Sfantul Eustasie l-a urmat pe acesta ca staret la Luxeuil, in Franta. Multi sfinti au iesit la iveala din aceasta manastire, numarand, pe vremea aceea, peste 600 de monahi.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 29 martie


Sf. episcop Marcu al Aretusei; Sf.  Mucenic Chiril

Alte sarbatori si traditii din 29 martie


Zilele imprumutate (29, 30 si 31 martie)

Potrivit unei stravechi legende in rime din Scotia, ultimele trei zile ale lui Martie au fost “imprumutate” lui Aprilie, in schimbul promisiunii celui din urma ca va ucide trei miei. Vremea a impiedicat insa respectarea acestui legament, care nu a fost niciodata implinit, ultimele zile ale lunii martie fiind cunoscute mai degraba ca apartinand iernii, si nu primaverii.


Copyright © diane.ro. 2012


Nascut pe 29 martie – Horoscop general Profil astrologic

27 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

28 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
29 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 29 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 28, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.