8 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 8 martie sunt celebrati Cuviosul Teofilact Marturisitorul, Episcopul Nicomidiei, Sfantul Ierarh Pavel Marturisitorul, Sfantul Ioan al lui Dumnezeu, si au loc sarbatorile Purim, Magha Puja, Holi, precum si ziua internationala a femeii.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 8 martie


Cuviosul Teofilact Marturisitorul, Episcopul Nicomidiei

Cuviosul Teofilact
Cuviosul Teofilact
Originar din Orient, Sfantul Cuvios Teofilact Marturisitorul a fost, in Constantinopole, un prieten apropiat al lui Tarasius,  devenit mai apoi Patriarh de Constantinopole (Vezi sarbatori si traditii din 25 februarie). Teofilact a ajuns mai tarziu in rangul de episcop al Nicomediei. Dupa moartea Sfantului Tarasius, succesorul sau, Nichifor a adunat mai multi episcopi pentru a-l ajuta sa lupte impotriva iclonoclastiei imparatului Leon Armeanul, ce a domnit intre anii 813 si 820.
Printre acestia era prezent Sfantul Euritmie (sarbatorit pe 26 decembrie), care a participat  la cel de-al saptelea Conciliu Ecumenic din anul 787, fiind exilat de trei ori pentru ca nu se supusese poruncii imparatului Teofil de a renunta la venerarea sfintelor icoane, fiind apoi biciuit din cap pana la picioare, pana cand tot trupul sau a fost o rana, murind apoi opt zile mai tarziu, in preajma anului 830. Alti episcopi ce au raspuns chemarii episcopului Nichifor au fost Iosif din Tesalonic, Mihail din Sinada, Emilian, episcop din Cizic, si Sfantul Teofilact, cel din urma certandu-l cu indrazneala in fata pe Leon, reprosandu-i ca a dispretuit suferintele lui Cristos, si prevestindu-i o soarta amarnica, de la care nu il va putea nimeni mantui.  Drept urmare, Sfantul Teofilact a fost exilat in fortareata Strobilus din Karia, Asia Mica, unde, dupa 30 de ani de intemnitare, si-a dat sufletul Domnului in anul 845. Profetia Sfantului Teofilact s-a indeplinit, Leon Armeanul fiind asasinat in biserica in ajunul Nasterii Domnului, in anul 820.

Sfantul Ierarh Pavel Marturisitorul

Vezi Viata Sfantului Ierarh Pavel Marturisitorul


Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 8 martie


Intaia si a doua aflare a Capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul si Inainte-Mergatorul; Cuviosul Erasm
Vezi Traditii si sarbatori din 24 februarie


Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 8 martie

Sfantul Ioan al lui Dumnezeu, calugar

Vezi Traditii si sarbatori din 7 martie


Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 8 martie


Sfantul episcop Teofilact al Nicomidiei


Alte traditii si sarbatori din 8 martie


Sarbatoarea Purim

Purim reprezinta celebrarea anuala evreiasca a salvarii de la nimicire a minoritatii evreiesti din Persia.  In aceasta zi se asculta fragmente din cartea lui Ester, de obicei, la sinagoga, se fac acte de caritate pentru cei saraci, se trimite mancare gatita prietenilor si au loc mese festive de familie.  Daca in anul 2012 sarbatoarea Purin are loc pe 7 – 8 martie, in urmatorii ani se desfasoara dupa cum urmeaza : 2013: 23-24 februarie, 2014: 15 -16 martie, 2015: 4- 5 martie.

Ziua Magha Puja

Magha Puja este o importanta sarbatoare buddhista, respectata in Tailanda, Laos, si Cambodgia, cu ocazia Lunii pline din cea de-a treia luna lunara. Aceste eveniment, marcat in 2012 pe data de 8 martie, reprezinta o celebrare a inmanarii de catre Buddha a principiilor invataturilor sale sfinte catre 1250 de “arhanti”, sau iluminati, numiti anterior de catre insusi Buddha. 

Sarbatoarea Holi

Holi este o sarbatoare hindusa de primavara, dedicata zeului placerii. Celebrata intr-o atmosfera plina de veselie, marcata de numeroase culori, Huli are loc in fiecare an cu prilejul ultimei luni pline din a doua luna lunara Phalguna (februarie / martie). Cu aceasta ocazie, se aprind mari focuri , iar oameni arunca unii in altii cu parfumuri si pulberi inmiresmate avand  diferite culori. 

Ziua internationala a femeii

Desi nu este o sarbatoare religioasa, ziua femeii reprezinta o sarbatoare populara in intreaga lume , inclusiv in Romania, unde este asimilata si cu ziua mamei. Acest eveniment isi are originea in ziua de 8 martie 1857, cand femeile din New York au protestat fata de grelele conditii de munca din industria textila.


Vezi : De 8 martie , o poezie in engleza dedicata femeilor

  Mesaje de 8 martie - Ziua femeii | Felicitari ,urari si SMS-uri 

 8 martie / Ziua femeii in citate, aforisme, maxime



Copyright © diane.ro. 2012



Nascut pe 8 martie – Horoscop general | Profil astrologic
 
6 martie -Sarbatori,traditii si obiceiuri religioase

7 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
8 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 8 martie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on martie 07, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.