Buna Vestire - Tradiții, obiceiuri, superstiții


O sărbătoare consacrată zilei de 25 martie, marcată de numeroase obiceiuri, tradiții și superstiții,
Buna Vestire ori Blagoveștenia ne reamintește, în fiecare an, despre minunea  nașterii Domnului Iisus Cristos, anunțată Fecioarei Maria de către Sfântul Arhanghel Gavriil (vezi Buna Vestire, Luca I, 26-38).

Nu este deloc ușor să te pui în locul Mariei dacă ar fi să primești o astfel de veste!
Să crezi sau nu, mai ales când pantecul îți dă de știre că fără a fi fost împreună cu un barbat, un sfânt copil își croiește prin tine un drum fără de asemănare către lume ?

Traditii obiceiuri superstitii de Buna Vestire


 • Potrivit tradiției populare românești, în ziua de Buna Vestire se aprindea un foc în curte, alături de care se punea pâine, sare și o carafă cu apă, astfel încât îngerii să se încălzească, să își astâmpăre setea și foamea.
Cucul în legende și superstiții
Verigheta în superstiții și tradiții
Paștele în superstiții și tradiții românești
 • Cel dintâi care se trezea într-o gospodărie, punea tămâie pe jar și dădea ocol casei de trei ori, neuitând a afuma astfel și vitele. 
 • De altfel, fumul, reprezentând purificarea sacră prin foc, era folosit pentru a sfinți nu numai casele, ci și pomii fructiferi. 
 • Țăranii puteau ara ogoarele, dar nu li se recomanda să semene, întrucât păsările, flămânzite de iarnă, erau în stare să ciuguleasca toate semințele îngropate în pământ. Tocmai de aceea, se spunea că 25 martie ar fi Ziua păsărilor, marcând, totodata, reînvierea ierburilor și renașterea gâzelor și muștelor. 
 • Începând cu Buna Vestire, rândunelele începeau sa se întoarcă din țările calde sub streșinile caselor românilor, unde își aveau statornicit  de multă vreme cuibul. 
 • Mai mult decât atât, în această zi se dezlega limba tuturor vietuitoarelor înaripate, iar cucul pornea iar, să cânte, după ce, în vremea de iarnă fusese preschimbat în uliu. Se spunea că această pasăre nu își poate opri glăsuitul până în preajma zilei de Sfântul Petru sau de Sânziene, când se îneca cu orz și, nemaifiind în stare să cânte, se transforma iarăși în uliu. Nu trebuie uitat că vocea cucului anunță, potrivit unor vechi superstiții, câți ani ai mai avea de trăit sau cât timp te mai desparte pâna când te vei căsători. • De Buna Vestire nu era bine să se macine porumbul, căci mălaiul făcut atunci nu era mâncat nici măcar de peștii din  râuri, iar dacă era presărat la rădăcinile pomilor, aceștia nu mai puteau putea da rod tot timpul anului. Ăn acest fel, se vestea oamenilor că era de rău a lucra în această zi.
Daca pe 25 martie natura este acoperită cu un  vestmânt verde, este semn că anul va fi bogatîin roade.
Așa cum e vremea pe 25 martie, așa va fi și de Paște!

Cu prilejul zilei de Bună Vestire, erau oprite următoarele:
- odihna îndelungată, (ca să nu fii somnoros tot anul),
- căutarea certei cu lumânarea,
- punerea mâinilor pe ouă sau căutarea de oua la păsări, întrucât acestea purtau pui schimonosiți sau îți puteau face rău în ziua când Fecioara Maria a aflat că îi va da naștere lui Iisus. Copyright © diane.ro. 2012

Buna Vestire - Tradiții, obiceiuri, superstiții Buna Vestire - Tradiții, obiceiuri, superstiții Reviewed by Diana Popescu on martie 25, 2015 Rating: 5

Un comentariu:

 1. Mulţi oameni încearcă să mulţumească pe toată lumea şi constată că au ajuns să trăiască viaţa altora. Fii autentic şi urmează visele tale, nu ale altora! O oferta greu de refuzat Te invit sa castigi bani. Hotaresti singur,da sau nu. Citind ce-ti voi trimite, chiar daca nu vei continua, tot vei invata ceva, ceva ce-ti va fi de folos in viitor. Putin curaj si vei vedea cata dreptate am avut. Sigur,imi vei multumi.Incepe
  chiar acum prin trimiterea textului “INFO” la adresa de email: florin_dani18@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.