Paștele în Spania - Tradiții și obiceiuri


Paștele în Spania reprezintă o perioadă specială, de dedicare religioasă și bucurie pentru învierea lui Iisus Cristos, marcată de numeroase și pitorești tradiții și obiceiuri.
Patimile lui Cristos sau Săptămâna Sfântă (in limba spaniola, Semana Santa) este recunoscută drept una din cele mai importante sărbători spaniole.

Celebrarea de Paști debutează în Spania cu Domingo de Ramos, "duminica ramurilor" sau Duminica Floriilor și se încheie cu Lunes de Pascua ori Lunea de Paște.

În ziua de Florii, bisericile organizează procesiuni sau parade, în cadrul cărora oamenii poartă mari ramuri sau frunze de palmier ori măslin, binecuvântate în biserică, sărbătorind astfel sosirea lui Iisus in Ierusalim.
În localitatea Elche, zona cu cea mai mare plantație de palmieri din Europa, există tradiția de a lega și a acoperi frunzele palmier, pentru a se albi fără a fi atinse de soare, după care sunt vopsite și împletite în forme extrem de elaborate.
Un proverb spaniol în rime spune: "Domingo de Ramos, quien no estrena algo, se le caen las manos", adică "În duminica de Florii, le cad mâinile celor care nu poartă un lucru nou".


Unul dintre obiceiurile consacrate ale Paștelui din Spania este Corpus Christi (trupul lui Cristos), un ritual specific bisericii catolice, de  celebrare a trupului și sângelui lui Iisus prin eucaristie, vestit mai ales în Toledo și Sitges, unde, cu acest prilej, au loc manifestări de o largă amploare.
În această zi, se desfășoară procesiuni solemne de doliu, în care anafura este purtată în adevărate capodopere de argintărie, confecționate de maeștrii bijutieri.

În Valencia și Morella (Castellon), aceste alaiuri, pline de culoare,  mișcare și un aer baroc, sunt constituite din tot felul de personaje inedite, reprezentanți ai asociațiilor de meșteșugari, trupe de dansatori, diavoli, sfinți, pitici și uriași. De asemeni,  piese populare înfățișând lupta dintre bine și rău, dintre rai și iad, sunt puse în scenă de către "danzantes y pecados" (dansatori si diavoli), în unele zone, precum Camunas (Toledo).

În Laguna de Negrillos (Leon), la ceremonii ia parte Sebastian, conducătorul tâlharilor crucificați, ce este înfățișat împreună cu însuși Iisus, acompaniat de Ioan Botezătorul, Iacob cel Mare și toți ceilalți apostoli.
La procesiunile Corpus Christi se alătură și personaje sinistre, precum El Colacho, din localitatea Castrillo de Murcia (Burgos), care, potrivit unora, îl reprezintă chiar pe diavol, luând-o la sănătoasa la vederea eucaristiei.

În duminica de Paști, în Castile-La Mancha, Castile-Leon și în alte părți din Madrid, Andaluzia si Țara Bascilor, se dă foc unui manechin din cârpe sau paie, reprezentându-l pe Iuda. În alte regiuni, sărbătoarea este marcată de artificii, rachete și pocnitori.

Sosirea Îngerului este o tradiție specifică în localități ca Aranda de Duero (Burgos), Penafiel (Valladolid) și Tudela (Navarre). Cu această ocazie, este coborât pe pământ, pe o funie, uneori ascuns într-un fel de nor, un copil costumat ca un înger. Rolul acestui îngeraș este de a da jos vălul negru ce acoperă fața Fecioarei Maria.
În această zi, au loc ceremonii si procesiuni sărbătorind întâlnirea dintre Iisus înviat și Maica Domnului, culminând cu îmbrățișarea statuilor ce îi reprezintă pe cei doi, așa cum se întâmplă în Coria del Rio.
Totodată, se organizează crosuri ce stârnesc mari ambiții în Pilas (Seville) și Villanueva de la Serena (Badajoz), la finalul competițiilor celebrându-se, de asemeni, regăsirea dintre Cristos și Fecioara Maria.


În Elche (Alicante), se aruncă în stradă de la balcoane mii de fluturași înfațișând scene religioase înainte de trecerea procesiunii purtând pe Iisus înviat și Fecioara Maria.
Un obicei din Catalonia constă în interpretarea de "caramelles",  un fel de imnuri tradiționale de Paști, cântate în stradă, interpreții fiind răsplătiți cu tot felul de bunătăți, adunate în coșuri.
Această perioadă este consacrată unor numeroase sărbători, precum Fiesta del Bollu (Festivalul prăjiturilor) din Aviles (Asturias), "vueltas rocieras", o sărbătoare în aer liber, din Castilleja de la Cuesta (Sevilla), Ziua Domnului în Finisterre , Ziua Apei de Foc- in Portomarín (Lugo), Paștele Trujillo în Trujillo (Cáceres) și "Toro embolao" în Vejer de la Frontera (Cadiz).

Lunea și marțea de Paști sunt dedicate serbărilor în aer liber, unde sunt la loc de cinste prăjiturile și iepurașii de ciocolată.
În Muncia, are loc Sărbătoarea Primăverii, Deschiderea Livezilor și Îngropăciunea Sardinei, iar în Pola de Siero (Asturias), se celebrează Festivalul Ouălelor Pictate.

Sărbătorile Pascale prilejuiesc întâlnirea familiilor la mese festive, ocazie de a se degusta mâncaruri tradiționale spaniole de Paști, cum ar fi "La Mona de Pascua", prăjitura dăruită de către naș finului), ouă de Paști, cârnați de porc, cremă de alune, ravioli cu fazan, trufe, "Torrijas", adică pâine prăjită în ulei de măsline, cu lapte, zahăr și ouă, servită cu sirop, miere ori vin.

Toate aceste tradiții și obiceiuri, ritualuri și sărbători de Paști din Spania dau naștere unei atmosfere unice, de veselie și exuberanțș latină, celebrând atât un mare eveniment religios, cât și o renaștere a oamenilor și a naturii.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Pastele in Italia - Traditii si obiceiuri 

Pastele in Franta - Traditii si obiceiuri 

Pastele in superstitii si traditii romanesti


Paștele în Spania - Tradiții și obiceiuri Paștele în Spania - Tradiții și obiceiuri Reviewed by Diana Popescu on martie 18, 2012 Rating: 5

4 comentarii:

 1. Cate lucruri interesante ati putut sa postati cu privire la Pastele din alte tari! Va aduc aprecieri deosebite, pentru acest lucru .
  Sincer, mi-ati satisfacut curiozitatea .vizavi de Sarbatoarea Pascala din Spania ,Italia.Franta.

  RăspundețiȘtergere
 2. Articolul asta o sa fie numai bun pentru cunostintele plecate la lucru acolo! Multumim.

  RăspundețiȘtergere
 3. multumesc frumos. am aflat multe

  RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.