13 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 13 aprilie este marcata de comemorarea Sfantului Mucenic Artemon, Sfantului Mucenic Elefterie Persul, Sfantului Martin I, Papa Mucenic, si de sarbatoarea Bisket Jatra.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 13 aprilie

Sfantul Mucenic Artemon

Sfantul Mucenic Artemon, prezbiter in Laodiceea, din Siria (303), a slujit biserica 16 ani drept cetitor, 38 de ani ca diacon, si vreme de 30 de ani ca preot. Impovarat de varsta, a avut de suferit in timpul presecutiilor indreptate contra crestinilor de catre imparatul Diocletian.
Judecatorul pagan l-a trimis in templul lui Esculap, unde erau tinuti serpi uriasi, venerati drept zei. Sfantul Artemon a tinut departe insa aceste creaturi, facand asupra lor semnul crucii. A iesit nevatamat din templu si a suflat asupra serpilor, ce si-au gasit din aceasta cauza moartea de indata. Preotul pagan, pe nume Vitalie, a cazut in genunchi in fata sa, exclamand :”Atotputernic este Dumnezeul crestinilor!” Dupa aceea, Sfantul Artemon l-a botezat, impreuna cu alti prieteni ai sai.
Neindurator, judele pagan a poruncit apoi ca Artemon sa fie aruncat intr-un put in flacari, insa chiar el, judecatorul,  fost azvarlit in acel foc de catre caii sai, gasindu-si astfel moartea. Dupa aceasta intamplare, Sfantul Artemon a fost o vreme liber, aducand spre biserica numerosi oameni, dar a fost din nou arestat si, apoi, decapitat, in anul 303.

Sfantul Mucenic Elefterie Persul

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 13 aprilie

Pomenirea sfantului sfintitului mucenic Ipatie, episcopul Gangrelor; Pomenirea cuviosului parintelui nostru Acachie Marturisitorul; Pomenirea sfantului Ierarh Ioana;  Pomenirea sfantului Ierarh Inochentie
Vezi Traditii si sarbatori din 31 martie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 13 aprilie

Sfantul Martin I, Papa Mucenic

Sfantul Martin I a devenit papa al Romei in ziua de 5 iulie 649, atunci cand biserica era zguduita de o inversuanta controversa intre ortodocsi si ereticii monoteliti. In acel timp, imparat al Romei era Constans al II-lea, nepotul lui Heraclius, iar patriarh al Romei era Pavel. Pentru a readuce chipurile pacea in mijlocul crestinilor, insusi imparatul a emis un decret ce era mai mult pe placul miscarii ereticilor. Papa Martin Confesorul a convocat, in anul 105, un Conciliu al episcopilor, care a condamnat cu fermitate decretul imperial. Totodata, Martin a trimis o epistola lui Pavel, rugandu-l pe patriarh sa sustina puritatea credintei crestine si sa il sfatuiasca pe imparat sa respinga doctrinele ereticilor. Aceasta scrisoare i-a maniat atat pe imparat, cat si pe patriarh, asa ca cel dintai si-a trimis unul din generali, pe nume Olimpius, sa il aresteze pe papa. Generalul nu a indraznit insa sa il lege pe Sfantul Martin cu propriile maini, dar i-a ordonat unui soldat al sau sa il omoare cu sabia in biserica. In clipa cand acest ostas a intrat, cu sabia-i ascunsa in straie,  in sfantul locas, a orbit pe loc, Sfantul Martin scapand astfel cu viata. Dupa aceea, prin uneltirile patriarhului Pavel, imparatul a trimis un alt general , numit Teodor, sa il incatuseze pe papa, sub pretextul ca acesta nu ar intretine bune relatii cu saraceenii, jignind-o (?) in acest fel pe Sfanta Fecioara Maria.
In ciuda intemeiatelor proteste ale Sfantului Martin, el a fost arestat si izolat intr-o temnita din Constantinopole, unde a suferit de foame pana cand a fost condamnat sa plece in exil la Cherson, localitate unde a mai trait numai doi ani. Sfantul Martin si-a dat sufletul in mainile Domnului in anul 655. Pacatosul patriarh Pavel, a murit cu doi inainte, si, fiind vizitat pe patul de moarte de catre imparat, si-a smuls parul din cap si a marturisit cu lacrimi in ochi ca l-a nedreptatit pe papa , implorandu-l pe Constans sa il elibereze pe Sfantul Martin.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 13 aprilie

Sf. papa mucenic  Martin

Alte sarbatori si traditii din 13 aprilie

Bisket Jatra

Sarbatorire a Noului An din Nepal, avand loc pe 13 sau 14 aprilie, Nava Varsa ori Navabarsha, este celebrata in unele regiuni printr-un ritual special de imbaiere. Cea mai importanta parte a sarbatorii este Bisket Jatra, adica “festivalul de dupa moartea sarpelui”. In Bhaktapur, Noul An este marcat de o parada a intruchiparilor zeilor, purtate in care festive. Cea mai mare atractie este reprezentata de inaltarea unui stalp ceremonial, considerat a fi un veritabil simbol falic. Acesta este facut dintr-un trunchi de copac curatat de scoarta, de aproximativ 25 de metri, ce este ridicat in pozitie verticala cu ajutorul bambusilor si a unor franghii. In ziua de Anul Nou, stapul este coborat la pamant.
Potrivit legendei, fiica regelui din Bhaktapur cerea sa i se aduca in fiecare noapte un nou iubit, ce era gasita mereu mort spre dimineata. Un viteaz print a pandit-o intr-una din nopti pe fiica regelui, si a vazut ca din nasul acesteia se iveau un fel de funii ce se preschimbau in serpi veninosi. Fara a sta pe ganduri, printul a retezat cu sabia capetele serpilor, aceasta fapta fiind asociata cu inaltarea stalpului ritual din cadrul sarbatorii Bisket Jatra.


Copyright © diane.ro. 2012

Nascut pe 13 aprilie – Horoscop general Profil astrologic

11 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

12 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
13 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 13 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on aprilie 12, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.