Cand se vopsesc ouale de Paste ?

Potrivit traditiei populare romanesti, ouale de Paste se vopsesc / coloreaza in joia sau sambata din Postul Pastelui, dar mai ales in ziua de vineri, intrucat vinerea a fost rastignit pe cruce Domnul Cristos . Ouale se vopsesc, de obicei,  in culoarea rosie, intruchipand astfel sangele varsat de Isus intru mantuirea omenirii.Legenda spune ca Fecioara Maria, inviorata de marea bucurie a invierii lui Iisus Cristos, si-a impartasit prea plinul inimii, in timp ce mergea sa isi revada fiul, daruind trecatorilor oua rosii si pasca, marturisindu-le, cu voiosie "Cristos a inviat !".

O superstitie romanesca zice ca daca ai asupra ta lingura cu care s-au vopsit ouale de Pasti, poti vedea noaptea toti strigoii din sat. In sambata dinaintea Pastelui, se obisnuia sa se lase sa ouale sau cojile de oua sa pluteasca pe apele curgatoare, astfel incat sa se  poata infrupta cu ele oamenii spanzurati ori inecati.


Copyright © diane.ro. 2011

Mai multe despre acest subiect in Blogul Dianei:

Superstitii despre oua

Pastele in superstitii si traditii romanesti

Ouale de Pasti- simbol , legenda si semnificatie
Cand se vopsesc ouale de Paste ? Cand se vopsesc ouale de Paste ? Reviewed by Diana Popescu on aprilie 11, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.