xmlns:og=' 15 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase - diane.ro

15 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

data-ad-client="ca-pub-6771638871447803" data-ad-slot="8585804058"> In ziua de 15 aprilie sunt comemorati Sfintii Apostoli Aristarh, Pud si Trofim, Sfantul Mucenic Crescent, si Sfanta Anastasia. De asemeni, pe 15 aprilie 2012 se sarbatoreste Pastele crestin-ortodox.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 15 aprilie

Pastele - Duminica Sfintei Invieri

Vezi : Pastele in superstitii si traditii romanesti

Daca in 2012, Pastele are loc pe 15 aprilie, in urmatorii ani, sarbatoarea pascala se celebreaza astfel : 2013 – 5 mai, 2014 – 20 aprilie, 2015 – 12 aprilie, 2016 – 1 mai, 2017 – 16 aprilie, 2018 – 8 aprilie, 2019 – 28 aprilie, 2020 – 19 aprilie, 2021 – 2 mai, 2022 – 24 aprilie, 2023 – 16 aprilie, 2024 – 5 mai, 2025 – 20 aprilie.Sfintii Apostoli Aristarh, Pud si Trofim

Vezi : Traditii si sarbatori din 14 aprilie

Sfantul Mucenic Crescent

Vlastar al unei nobile familii, Sfantul Mucenic Crescent a trait in Myra din Licia. Atunci cand o mare multime de oameni din cetate se indrepta catre un templu pagan, el i-a oprit, certandu-i, cerandu-le sa renunte la idoli si sa isi intoarca fata catre Cristos. Adus in fata prefectului, Sfantul Crescent a marturisit doar ca este crestin, fara a dezvalui familia careia ii apartinea, pentru a nu le crea neplaceri parintilor sai. Cu toate acestea, prefectul l-a recunoscut drept fiul unui om de vaza, si i-a propus sa ofere in public sacrificii zeilor, ramanand in inima sa crestin. Sfantul Crescent l-a refuzat, spunand :”Ii este cu neputinta trupului sa nu faca asa cum sufletul gandeste, intrucat sufletul conduce si pune in miscare trupul”.
Sfantul Mucenic a fost apoi batut fara mila, sfasiat cu gheare din fier si aruncat in foc.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 15 aprilie

Pomenirea preacuviosului Tit, facatorul de minuni; Pomenirea sfintilor mucenici Amfian si Edesie; Pomenirea sfantului mucenic Policarp; Pomenirea sfintei mucenite Teodosia din Tir
Vezi Traditii si sarbatori din 2 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 15 aprilie

Sfanta Anastasia, mucenita

Sfanta Anastasia a fost o nobila femeie romana, crescuta intru credinta crestina de catre mama ei si Sfantul Crisogonus. A fost logodita fara voie cu un pagan pe nume Publius, dar aceasta a murit inainte de a fi impreuna cu ea.
Sfanta Anastasia era slujita de trei servitoare crestine, ravnite necuvincios de catre prefect. Desi au fost supuse torturii si umilintelor, ele si-au pastrat nepatata virtutea si au primit, in cele din urma, cununa de mucenite.
Un alt prefect a incercat sa se casatoresca cu de-a sila cu Anastasia, insa atunci cand a intrat in camera nuptiala a fost orbit printr-o minune. Dupa ce s-a plans, intr-un templu, zeilor sai de cele intamplate, acestia i-au raspuns ca era condamnat sa isi petreaca intreaga eternitate, impreuna cu ei, in iad.
Un alt mare demnitar roman a facut o noua tentativa de a se insura cu Sfanta Anastasia, pentru a pune mana pe averea ei,  insa ea i-a raspuns ca tot ce ii apartine este destinat celor saraci. Drept urmare, a fost imbarcata pe o corabie si dusa pe o insula, unde a fost arsa de moarte , alaturi de alti crestini. Sfanta Apollonia a adus inapoi la Roma trupul Sfintei Anastasia, si l-a ingropat intr-o gradina, peste care s-a inaltat mai tarziu o biserica.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 15 aprilie

Sf. Mucenic Crescent


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei :

Nascut pe 15 aprilie – Horoscop general Profil astrologic

13 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

14 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
15 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 15 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on aprilie 14, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Cu ocazia sarbatorii de Paste, tin sa iti urez si eu un Paste fericit alaturi de cei dragi, cat si cititorilor tai!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.