16 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase


Pe 16 aprilie are loc comemorarea Sfintelor Mucenite fecioare Agapia, Irina si Hionia, si Sfantului Benedict Iosif Labre.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 16 aprilie

Sfintele Mucenite fecioare Agapia, Irina si Hionia

Surori si fecioare dedicate credintei in Cristos, traitoare in Acvilea, din Iliria, Sfintele Agapia, Irina si Hionia au fost aduse in fata imparatului Diocletian, cerandu-li-se sa renunte la crestinism.
Intrucat au refuzat sa il renege pe Cristos, au fost date pe mana unui general, purtand numele de Dulcitius, pentru a fi supuse torturilor. Punandu-si in gand sa le necinsteasca, Dulcitius a intrat in celula lor, dar si-a pierdut imediat simtul ratiunii, si s-a rostogolit pe jos, imbratisand si sarutand oalele murdare aflate acolo, pana cand s-a acoperit cu totul de cenusa. Imparatul a desemnat un alt general pentru a le schingiui pe cele trei surori, care le-a chinuit cu cruzime si le-a ucis in foc pe Agapia si Hionia,  si a poruncit ca Irina sa fie dusa la o casa desfranare. Din fericire, prin bunavointa Domnului, ea a fost strapunsa de moarte cu o sageata inainte de a fi silita sa isi piarda fecioria. Sfanta Anastasia, o proorocita din acel loc, a adunat trupurile celor trei sfinte si le-a ingropat crestineste.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 16 aprilie

Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Nichita Marturisitorul, egumenul Manastirii Midichiei; Pomenirea Sfintei Mucenite Teodora;
Icoana maicii Domnului "Floare Nevestejita"
Vezi Traditii si sarbatori din 3 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 16 aprilie

Sfantul Benedict Iosif Labre

Nascut in Franta, pe 25 martie 1748, cel mai varstnic din cei 18 copii ai unei familii pioase, Sfantul Benedict Iosif Labre a studiat  impreuna cu unchiul sau, ce era era in acea vreme preotul unei parohii. Din cauza sanatatii subrede si a unor carente legate de educatie, nu a reusit sa intre in viata religioasa. La varsta de 16 ani, spre stupoarea familiei, si-a pierdut dorinta de a-si continua studiile si a renuntat la gandul de a mai deveni preot. A inceput sa traiasca ca un pelerin, ratacind de la un altar la altul, si hranindu-se cu ceea ce se intampla sa i se dea de pomana. Umbla imbracat in straie de cersetor si isi impartea mancarea cu cei sarmani. Insufletit de o mare dragoste pentru Dumnezeu si aproapele sau, Sfantul Benedict Iosif Labre era extrem de atasat de Maica Domnului si Sfanta Impartasanie. A trait o vreme in Roma, la Colosseum, fiind poreclit “saracul celor 40 de ore de devotiune” si “cersetorul Romei”. In ultima zi a vietii sale, a ajuns cu greu la o biserica din Roma si, dupa ce s-a rugat timp de doua ore, a lesinat, dandu-si apoi sufletul intr-o casa din apropiere. Imediat dupa moarte, a fost proclamat de oameni drept sfant. A fost canonizat de catre papa Leon al XIII-lea in anul 1883.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 16 aprilie

Sf. mucenite Agapia, Irina si Hionia


Copyright © diane.ro. 2012

Nascut pe 16 aprilie – Horoscop general Profil astrologic

14 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

15 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
16 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 16 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on aprilie 15, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.