11 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 11 mai ne aducem aminte de sarbatorile inchinate Sfantului Sfintit Mucenic Mochie, Sfantului Mucenic Dioscur, Sfintilor Metodie si Chiril, Apostolii slavilor, Sfantului  Mamert, Episcop, si festivalului din Roma antica, Lemuralia.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 11 mai

Sfantul Sfintit Mucenic Mochie

Nascut intr-o familie romana, Sfantul Mucenic Mochie a trait in vremea imparatului Diocletian, ca preot in Amfilopolis din Tracia. Intr-o zi, atunci cand paganii se adunasera la templul lor, proconsolul Laodicius oferindu-i jertfe zeului Dionisius, Mochie a intrat in locasul lor si a daramat altarul idolului.
Dupa multe schingiuri, de-a lungul carora Mantuitorul a fost alaturi de el, intarindu-l si imbarbatandu-l, a fost trimis in Bizant, unde i s-a taiat capul in preajma anului 288. Sfantul Constantin cel Mare a inaltat o magnifica biserica la Constantinopole, in onoarea Sfantului Mochie, loc in care s-au adus moastele sale.

Sfantul Mucenic Dioscur

Sfintii Metodie si Chiril, Apostolii slavilor

Sfintii Intocmai ca Apostolii Metodie (885) si Chiril (869) au fost cei dintai invatatori crestini ai slavilor. Cei doi au fost frati, nascuti la Tesalonic. Sfantul Metodie, fratele mai varstnic, a fost mai intai soldat, devenind apoi calugar. Sfantul Chiril a fost bibliotecar la Hagia Sofia din Constantinopole, ajungand si el, dupa aceea, calugar.
Prima lor misiune de crestinare nu a fost printre slavi. Atunci cand regele cozarilor (un popor mongol traind pe vremea aceea pe teritoriul Rusiei de astazi) i-a cerut imparatului Mihail sa ii trimita niste oameni intelepti, capabili sa aduca invatatura poporului sau, acesta i-a desemnat pe Sfintii Metodie si Chiril ca emisari ai lui. Ei l-au convertit pe regele cozar la crestinism, impreuna cu multi dintre curtenii si simplii sai supusi.
La solicitarea regelui Rotislav al Moraviei, tot Sfintii Metodie si Chiril au fost insarcinati sa aduca Sfanta Scriptura pe acele meleaguri. De aceasta data, ei au fost inspirati de Sfantul Duh in alcatuirea alfabetului slavon, pe care l-au folosit in traducerea sfintelor carti grecesti in limba acelui popor slav. Amandoi fratii au fost atacati in repetate randuri de preotii germanici din acele locuri, ce se opuneau reformei de folosire a limbii nationale in liturghie. Tocmai de aceea, Sfintii Metodiu si Chiril au fost nevoiti mereu sa faca apel la protectia Papei din Roma, pentru a fi aparati si feriti de primejdii. Dupa moartea acestora, atacurile impotriva invataturilor lor au continuat, ucenicii lor fiind nevoiti sa plece din Moravia, gasind, in cele din urma, adapost in Bulgaria si alte tari estice ale Europei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 11 mai

Pomenirea sfintilor apostoli Iason si Sosipatru din cei saptezeci; Pomenirea sfintilor mucenici Zinon, Vitalie, Eusebie si Neon; Pomenirea sfântului Ierarh Chiril.
Vezi traditii si sarbatori din 28 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 11 mai

Sfantul  Mamert, Episcop

Arhiepiscop de Vienne, Franta, din anul 461 pana la moartea sa, Sfantul Mamert, numit si Mamertius, a fost initiatorul litaniei cantate timp de trei zile inainte de Inaltare.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 11 mai

Sfantul Mucenic Mochie

Alte traditii si sarbatori din11 mai

Sarbatoarea Lemuralia

Vezi traditii si sarbatori din 9 mai


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 11 mai – Horoscop general Profil astrologic

9 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

10 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
11 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 11 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 10, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.