23 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 23 mai sunt celebrati Sfantul Mihail Marturisitorul, Episcopul Sinadei, Sfanta Maria lui Cleopa, Sfantul Dezideriu, Episcop Mucenic, si Sfanta Ioana Antida, calugarita.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 23 mai

Sfantul Mihail Marturisitorul, Episcopul Sinadei

Sfantul Mihail Marturisitorul a fost episcopul Sinadei din Frigia, Asia Mica. L-a intalnit, la Constantinopol, pe Sfantul Teofilact (8 martie), alaturi de care a fost indrumat de Sfantul Patriarh Tarasius sa devina calugar intr-o manastire de pe malul Marii Negre. Datorita virtutilor demonstrate de cei doi, Sfantul Tarasius i-a numit episcopi.
Pe Sfantul Teofilact la Nicomedia, iar pe Sfantul Mihail la Sinadia. Intrucat si-a marturisit atasamentul fata de sfintele icoane, Sfantul Mihail a fost exilat de iconoclastul imparat Leon al V-lea Armeanul. Dupa ce a ratacit dintr-un loc in altul, trecand prin multe suferinte si dureri, Sfantul Mihail a murit pe taramuri straine.

Sfanta Maria lui Cleopa

Sotie a lui Cleopa si verisoara a Sfintei Fecioare Maria, Sfanta Maria a lui Cleopa a fost mama lui Iacov, Iuda, Iosif si Simeon, acestia fiind numiti “fratii lui Iisus”. A mers impreuna cu Cristos pe drumurile propavaduirii sale, fiind de fata, impreuna cu Maica Domnului si Maria Magdalena, la rastignirea Domnului. La o saptamana dupa moartea lui Cristos, a mers alaturi de celelalte femei sa unga trupul Mantuitorului, ocazie cu care a aflat despre invierea acestuia.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 23 mai

Sfantul apostol Simon Zilotul; Sfintii mucenici si frati: Alfiu, Filadelf si Ciprian; Preacuviosul Isihie marturisitorul; Cuvioasa Isidora; Fericita Taisia.
Vezi Traditii si sarbatori din 10 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 23 mai

Sfantul Dezideriu, Episcop Mucenic

Sfant si mucenic, numit si Dizier, Sfantul Dezideriu s-a nascut la Genova, in Italia, si a devenit episcop de Langres, in Franta. Atunci cand vandalii au invadat acea regiune, Sfantul Dezideriu a cerut mila pentru oamenii sai si a fost ucis, in anul 407.

Sfanta Ioana Antida, calugarita

Fiica a unui tabacar, Sfanta Ioana Antida Thouret s-a nascut in noiembrie 1765, la Sancy, in dioceza Besancon, din Franta. Dupa moartea mamei sale, s-a ingrijit alaturi de tatal ei, la varsta de numai 16 ani, de fratii ei mai mici. S-a alaturat Surorilor Caritatii ale Sfantului Vincent de Paul in anul 1787, la Paris, lucrand apoi in mai multe spitale vreme de cinci ani. In timpul revolutiei franceze, atunci cand crestinii erau supusi unor mari persecutii, i s-a poruncit sa se intoarca la viata monahala. Sfanta Ioana  refuzat insa sa se supuna, si a incercat fara succes sa se ascunda de autoritati, fiind apoi batuta cu cruzenie, atat de tare, incat a avut nevoie de mai multe luni pentru a se inzdraveni.
In cele din urma, s-a intors pe jos la Sancey, unde a purtat de grija celor bolnavi si a deschis o mica scoala pentru fete. La sfarsitul anilor 1790, represaliile guvernului au obligat-o sa se refugieze in Elvetia. Aici s-a ocupat de oamenii bolnavi si sarmani, impreuna cu alti clerici si crestini exilati. Sfanta Ioana Antida a murit in anul 1828, in Italia, si a fost canonizata de Papa Pius al XI-lea, in anul 1834.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 23 mai

Cuviosul Episcop Mucenic Mihail


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 23 mai – Horoscop general Profil astrologic

21 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

22 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase            

23 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 23 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 22, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.