24 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In calendarele religioase ale lumii, in ziua de 24 mai sunt comemorati Sfantul Cuvios Simeon Stilitul / Stalpnicul, Sfantul Mucenic Serapion, Sfanta Mucenita Marciana, Sfanta Fecioara Maria, Ajutorul Crestinilor, Sfintii Mucenici Donatian si Rogatian, si are loc (in anul 2012) sarbatoarea Inaltarii Domnului.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 24 mai

Inaltarea Domnului si Dumnezeului nostru Isus Hristos

Ziua Inaltarii Domnului, celebrata in 2012 pe data de 24 mai, nu este o sarbatoare cu data fixa, ea desfasurandu-se in fiecare an la 40 de zile dupa Inviere.
Vezi: Inaltarea Domnului in traditii, superstitii si obiceiuri

Sfantul Cuvios Simeon Stilitul / Stalpnicul

Sfantul Simeon Stilitul sau Stalpnicul s-a nascut in Antiohia, in anul 522. Tatal sau, Ioan, a murit intr-un cutremur, Simeon ramanand astfel numai in grija mamei sale.
Inca din frageda copilarie, a dus o viata ascetica, si a fost sub obladuirea si indrumarea Sfantului Ioan Botezatorul, care ii aparea adeseori in preajma. A devenit calugar in tinerete, dupa ce a avut o viziune despre Domnul, care i s-a ivit in fata ca un aratos tanar, umplandu-i inima de dragoste pentru Iisus Cristos. Sfantul Simeon s-a urcat pe un stalp, unde a ramas 18 ani, rugandu-se si cantand psalmi. A mers apoi catre un minunat munte, suindu-se acolo pe un alt stalp, stand in acel loc inca 45 de ani. In aceasta vreme , a avut multe viziuni divine si a capatat darul de a face minuni. Si-a dat sufletul in pace la varsta de 85 de ani.

Sfantul Mucenic Serapion

Sfantul Mucenic Serapion a ajuns mucenic, suferind pentru Domnul, in timpul imparatului roman Antonin.

Sfanta Mucenita Marciana

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 24 mai

Sfintii intocmai cu Apostolii Chiril si Metodie; Sfantul Cneaz Rostislav;  Sfantul Ierarh Iosif; Sfantul mucenic Mochie.
Vezi Traditii si sarbatori din 11 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 24 mai

Sfanta Fecioara Maria, Ajutorul Crestinilor

Sarbatoarea Sfintei Fecioare Maria, Ajutorul Crestinilor (in limba latina, Sancta Maria Auxilium Christianorum), a fost initiata in anul 345, de catre Sfantul Ioan Crisostom, si a devenit populara in Europa in timpul pontificatului Papei Pius al V-lea si a primelor lupte impotriva Imperiului Otoman.
Numele de Maria, Ajutorul Crestinilor este asociat cu apararea Europei crestine, a nordului Africii si Orientului Mijlociu, fata de paganii din Evul Mediu. In anul 1572, Imperiul islamic Otoman intentiona sa invadeze crestinatatea europeana. Papa Pius al V-lea a chemat armatele crestine din intreaga Europa sa apere continentul  si le-a cerut tuturor credinciosilor sa se roage Sfintei Fecioare Maria pentru a sprijini crestinatatea. Infrangerea turcilor musulmani a fost vazuta drept o dovada a sprijinului Fecioarei Maria.

 Sfintii Donatian si Rogatian, Mucenici

Sfintii Donatian si Rogatian au fost doi frati ce au primit cununa de mucenici in vremea imparatului Maximian, in jurul anilor 288-290, pentru ca au refuzat sa renunte la credinta crestina.
Cei doi au fost fii ai primului magistrat din Nantes. Sfantul Donatian, fratele mai tanar, a fost botezat, probabil de Sfantul Similian (al treilea episcop de Nantes), in timp ce Sfantul Rogatian era catehumen. Rogatian a vrut sa fie si el botezat, dar acest lucru nu a fost posibil din cauza absentei episcopului. Imparatul Maximian i-a poruncit prefectului Rictius Varius sa ii ucida intrucat nu voiau sa renunte la credinta. Varus i-a intemnitat, cei doi petrecandu-si o intreaga noapte rugandu-se impreuna. In cea de-a doua zi, pe 24 mai, au fost torturati si decapitati. Au fost inmormantati in apropiere, pe locul unde se afla  Bazilica Sfintilor Donatian si Rogatian. Cultul celor doi sfinti s-a raspandit in intreaga Vale din Loire, moastele lor fiind mutate in vremea invaziei normande. Cei doi mucenici sunt reprezentati prin cate o statuie, de fiecare parte a intrarii a catedralei de la Nantes.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 24 mai

Cuviosul Simeon din Muntele Minunat


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 24 mai – Horoscop general Profil astrologic

22 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

23 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
24 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 24 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 23, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Este prima data cand aud de Sfintii Donatian si Rogatian...stau prost la capitolul religie...:(

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.