28 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 28 mai este dedicata Sfantului Nichita Marturisitorul, Episcopul Calcedonului, Sfantului Mucenic Eutihie, Sfintei Mucenite Eliconida, si Sfantului Gherman, Episcop al Parisului.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 28 mai

Sfantul Nichita Marturisitorul, Episcopul Calcedonului

Sfantul Nichita Marturisitorul  a intrat din tinerete in viata monahala, ajungand, in timp, episcop al Calcedonului. Ca ierarh, a dovedit mereu o mare compasiune pentru cei sarmani, avand grija de multe vaduve, multi orfani si cersetori. Atunci cand imparatul Leon Armeanul a atacat sfintele icoane, Nichita Marturisitorul i s-a impotrivit, fiind trimis din aceasta cauza in exil, loc unde a si murit, dupa nenumarate suferinte si necazuri.


Sfantul Mucenic Eutihie

Sfantul Mucenic Eutihie a fost episcop la Melitina.

Sfanta Mucenita Eliconida

Nascuta si crescuta la Tesalonic, contemporana cu imparatii Gordian si Filip, Sfanta Eliconida s-a ridicat impotriva inchinatorilor la idoli, find apoi condamnata la moarte de guvernatorul roman al regiunii.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 28 mai

Cuviosul Pahomie cel Mare; Cuviosul Eufrosin de la Pskov; Sfantul Ierarh Ahile, episcopul Larisiei; Cuviosul Isaia, episcopul Rostovului; Cuviosul Isaia de la Pecerska.
Vezi Traditii si sarbatori din 15 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 28 mai

Sfantul Gherman, Episcop al Parisului

Episcop al Parisului, Sfantul Gherman (Saint Germain) s-a nascut in apropiere de Autun, Saône-et-Loire, in preajma anului 496, si a murit la Paris, pe 28 mai 576. A studiat la Avalon si Luzy, sub indrumarea varului sau Scapilion. La varsta de 34 de ani, a fost hirotonisit de catre Sfantul Agrippinus din Autun si a devenit abate al manastirii Saint-Symphorien. Virtutile sale, dragostea pentru oamenii saraci, l-au facut sa le ofere acestora atatea daruri incat calugarii sai, inspaimantati ca nu le mai ramane nimic, s-au revoltat. Intrucat s-a intamplat sa fie la Paris, in anul 555, atunci cand a murit episcopul Eusebius, a fost ales in unanimitate de clerici si popor drept nou episcop al Parisului.
Sub influenta Sfantului Gherman, Childebert, regele Frantei a renuntat la petrecerile sale, incepand sa duca o viata crestineasca. In calitatea sa de episcop a continuat sa traiasca la fel de auster ca si in manastire, si a incercat sa diminueze problemele create de neincetatele lupte si dispute dintre nobili. A luat parte la cel Dintai Conciliu de Paris (557, 573) si la cel de-al doilea Conciliu de la Tours (566). L-a convins pe rege sa puna capat practicilor pagane din Galia si a interzis excesele manifestate in marea majoritate a sarbatorilor crestine.
La scurt timp dupa anul 540, Childebert a pornit un razboi impotriva Spaniei, asediind Saragosa. Locuitorii acestei cetati s-au pus sub protectia Sfantului Mucenic Vincent. Afland despre lucrul acesta, Childebert a crutat orasul, iar episcopul de acolo a sosit in fata sa cu patrafirul Sfantului Vincent. Pentru a gazdui asa cum se cuvine aceasta sfanta relicva, regele a poruncit inaltarea unei biserici in onoarea mucenicului.
Childebert s-a imbolnavit foarte grav in aceasta perioada, dar a fost vindecat miraculos de catre Sfantul Gherman.
In anul 588, biserica dedicata Sfantului Vincent a fost terminata si inaugurata de Sfantul Gherman pe 23 decembrie, in aceeasi zi cand a murit Childebert. In apropierea bisericii s-a cladit o manastire, aflata sub jurisdictia suburbiilor Saint Germain pana in anul 1670. Biserica a fost jefuita si incendiata de catre normanzi in secolul al IX-lea, fiind reconstruita in 1014, si inaugurata de Papa Alexander al III-lea in anul 1163.
Childebert a fost urmat de Clotaire, a carui domnie a fost foarte scurta. La moartea sa, in 561, regatul a fost divizat intre cei patru fii ai sai, Charibert ajungand rege al Parisului. Din cauza purtarii sale ticaloase, Sfantul Gherman a fost nevoit sa il excomunice in 568. Charibert a incetat din viata in anul 570. Fratii acestuia s-au infruntat pentru mostenirea sa, iar Sfantul Gherman a incercat, cu putine succese, sa puna capat acestor dispute.
Sigebert and Chilperic, instigati de sotiile lor, Brunehaut si Fredegunde, s-au infruntat intr-un razboi, Chilperic fiind infrant, iar Parisul cazand in mainile lui Sigerbert. Sfantul Gherman i-a trimis o scrisoare lui Brunehaut, prin care ii cerea sa isi foloseasca influenta pentru a impiedica alte razboaie, insa Sigebert a ramas de neclintit. In ciuda avertismentelor Sfantului Gherman, el l-a atacat pe Chilperic la Tournai, insa Fredegunde a pus la cale asasinarea lui pe drumul spre Vitri, in anul 575. Sfantul Gherman a murit anul urmator, inainte ca pacea sa fie restabilita. Ramasitele sale au fost duse la capela Symphorien, la intrarea in biserica Sfantului Vincent, dar au fost mutate in interiorul bisericii in anul 754, in prezenta lui Pepin si a fiului sau, Charlemagne. Din acele vremuri, aceasta biserica a devenit cunoscuta sub numele de St. Germain-des-Pres.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 28 mai

Sfantul Episcop Mucenic Eutichie


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

Nascut pe 28 mai – Horoscop general Profil astrologic

26 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

27 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
28 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 28 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 28, 2012 Rating: 5

5 comentarii:

Un produs Blogger.