4 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 4 mai sunt celebrati Sfanta Mucenica Pelaghia, Cuviosii Ilarion, Nichifor, Atanasie si Valerian, si Sfantul Florian, Mucenic.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 4 mai

Sfanta Mucenica Pelaghia

Nascuta in Tarsus (locul natal al Sfantului Pavel), Sfanta Mucenica Pelaghia si-a indreptat de timpuriu iubirea catre Iisus Cristos, desi parintii ei erau pagani de vaza. Cu ocazia unei vizite la Tarsus a imparatului Diocletian, fiul sau s-a indragostit de Pelaghia, dorindu-si sa se insoare cu ea.
Spre uimirea parintilor ei, ea a refuzat cererea in casatorie, spunand ca era deja promisa logodnei cu Domnul Iisus, si a fugit apoi din casa parinteasca pentru a-l intalni pe Episcopul Linus, care a indrumat-o in credinta si a botezat-o. Dupa aceea, Sfanta Pelaghia si-a daruit toata averea oamenilor sarmani si s-a intors la parintii ei, marturisindu-le ca s-a botezat potrivit legii crestine. Disperat ca nu se putea insura cu ea, fiul imparatului si-a luat viata. Mama Pelaghiei si-a denuntat propria fiica lui Diocletian, care a adus-o in fata lui spre judecata. Atunci cand Sfanta Pelaghia si-a declarat fara teama credinta neclintita in Cristos, imparatul a condamnat-o sa moara arsa intr-un bivol din metal infierbantat de foc. Se spune ca in momentul cand a intrat in acel cuptor infernal, murmurand rugaciuni de multumire Domnului, s-a topit pe data precum ceara unei lumanari. In timpul imparatului Constantin Copronymus (741-775), s-a inaltat o biserica in cinstea ei.

Cuviosii Ilarion, Nichifor, Atanasie si Valerian

Tot in aceasta zi sunt comemorati Sfantul Ilarion, Facatorul de minuni din desert, Sfantul Nichifor, staret si intemeietor al manastirii Medikion, Sfantul Atanasie din Corint, Episcop, si Sfantul Valerian, calaugar la Scitopolis din Palestina.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 4 mai

Pomenirea sfantului sfintitului mucenic Ianuarie episcopul, si cei impreuna cu dansul; Sfintii Procul, Soson si Faust diaconi, Dezideriu citetul, Eutihie si Acution; Pomenirca patimirii sfantului sfintitului mucenic Teodor; Pomenirea celui intre sfinti parintelui nostru Maximian, patriarhul Constantinopolului; Pomenirea preacuviosului parintelui nostru Atanasie Sinaitul
Vezi Traditii si sarbatori din 21 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 4 mai

Sfantul Florian, Mucenic

Sfantul Florian a fost un ofiter din armata romana ce a ocupat un inalt post administrativ la Noricum, in prezent  in Austria, si si-a dat viata pentru credinta in vremea imparatului Diocletian. Conform legendei,  si-a marturisit religia la Lorch, in fata soldatilor guvernatorului Aquilinus, in timp ce acestia ii vanau pe crestini. Dupa indrazneata sa confesiune, a fost biciuit de doua ori, trupul lui ajungand sa fie pe jumatate numai carne vie, apoi a fost aruncat in foc si, in fine, azvarlit  in raul Enns, cu o piatra legata de gat. Corpul sau, gasit si ingropat de femeie pioasa, a fost mutat mai tarziu la manastirea augustina Sfantul Florian, in apropiere de Linz. Se spune ca, dupa aceea, trupul lui a fost adus la Roma, iar Papa Lucius al III-lea, in anul 1138, a daruit cateva moaste din acesta Regelui Casimir al Poloniei si Episcopului din Cracovia. Din acea vreme, Sfantul Florian a fost considerat drept patron al Poloniei, al orasului Linz, al Austriei superioare si al pompierilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 4 mai

Sfanta Mucenica Pelaghia


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 4 mai – Horoscop general Profil astrologic

2 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

3 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
4 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 4 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 03, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.