7 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 7 mai se celebreaza Aratarea semnului Sfintei Cruci la Ierusalim, sunt comemorati Sfintii Mucenici Acachie si Codrat, Sfanta Ghizela, regina, Sfanta Roza Venerini, calugarita, si se sarbatoreste ziua Sfantului Nicolae in Italia.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 7 mai

Aratarea semnului Sfintei Cruci la Ierusalim

Pe 7 mai, in anul 351, in vremea imparatului Constantin, fiul imparatul Constantin cel Mare, semnul crucii a aparut printr-o minune in Ierusalim. Chiril, patriarhul Ierusalimului a descris astfel acest eveniment: “Aproape de cea de-a treia ora a zilei (la mijlocul diminetii), o cruce imensa, formata din lumina, s-a ivit in ceruri deasupra sfintei Golgota
si a ajuns la muntele Maslinilor, fiind zarita nu numai de unul sau doi oameni, ci aparand cu o perfecta claritate tuturor celor din oras; nu a fost, asa cum ar putea crede unii, o iluzie de o clipa, fiind vazuta in mod evident deasupra pamantului timp de mai multe ore, si infrangand puternicele raze ale soarelui”.

Sfintul Mucenici Acachie

Sfantul Acachie a fost centurion in armata romana in timpul imparatului Maximian si crestin inca din copilarie. Atunci cand a fost adus in fata judecatorilor, a declarat ca a mostenit credinta-i de neclintit de la parintii sai, si ca nu se va dezice nicicand de ea, intrucat ii fusese adeverita de multe ori prin minunile moastelor sfintilor. A indurat cu curaj crude schingiuiri la Pirintus din Tracia, fiind apoi dus la Bizant, unde, dupa alte torturi, a fost decapitat.

Sfantul Mucenic Codrat

Contemporan cu imparatii Decian si Valerian, Sfantul Codrat a fost arestat, impreuna cu alti locuitori din Nicomedia, pentru vina de a fi crestin. Intrucat si-a afirmat cu tarie credinta in Iisus Cristos, a fost batut cu vine uscate de bou si apoi aruncat in inchisoare. I-a incurajat si le-a amintit tovarasilor de temnita de frica de Dumnezeu, indepartandu-i de dorinta de a scapa inchinandu-se idolilor, pana cand au sfarsit cu totii arsi. Adus intr-un templu pagan, a sfaramat toti idolii de acolo. Pentru aceasta fapta, a fost spanzurat, pus intr-un sac si lovit cu vine de bou. Adus la Apolonida, i s-a turnat sare cu otet peste rani si a fost ars pe coaste cu fierul inrosit. In cele din urma, Sfantul Codrat a murit la Ermupolis, loc in care a fost asezat pe un gratar fierbinte, turnandu-se peste el smoala si untdelemn, dupa care i s-a taiat capul.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 7 mai

Pomenirea sfantului mucenic Sava Stratilatul; Pomenirea preacuvioasei maicii noastre Elisabeta; Pomenirea sfintilor mucenici Pasicrat si Valentin; Pomenirea sfintilor opt mucenici: Eusebie, Neon, Leontie, Longhin si alti patruzeci; Pomenirea cuviosului Alexie
Vezi Traditii si sarbatori din 24 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 7 mai

Sfanta Ghizela, regina

Sfanta Ghizela a Ungariei, este o sfanta romana-catolica, cea dintai regina consoarta a Ungariei si sotia Sfantului Stefan al Ungariei.
Fiica a lui Henric al II-lea, Duce de Bavaria, si a Ghizelei de Burgundia, s-a casatorit cu regele Stefan I al Ungariei in anul 995 (dupa unele surse, in 1008), ca parte a politicii ungare de deschidere catre occident. Cuplul a avut un fiu, Sfantul Emeric.
Sfanta Ghizela a dus o viata respectabila si a ajutat la crestinizarea poporului ungar. Dupa moartea sotului ei, a fost silita sa paraseasca Ungaria, izolandu-se in manastirea Niedernburg din Passau, unde si-a dat sufletul. Dupa ce o prima incercare de canonizare a ei a dat gres in secolul al XVIII-lea, a fost declarata sfanta in anul 1975.

Sfanta Roza Venerini, calugarita

Sfanta Roza Venerini s-a nascut la Viterbo in anul 1656, ca fiica a doctorului Godfrey Venerini. Dupa ce tanarul care o curta a murit pe neasteptate, s-a retras intr-o manastire, dar s-a intors acasa dupa cateva luni pentru a avea grija de mama ei vaduva. Roza Venerini obisnuia sa le adune pe femeile si fetele din vecinatate pentru a spune impreuna rozariul, reusind sa le aduca pe calea credintei pe multe dintre tovarasele ei. A fost indrumata de parintele Ignatius Martinelli, un iezuit, care a convins-o ca are mai curand vocatia de a lumina lumeste oamenii,  decat sa se retraga intr-o manastire. Asa s-a facut ca, in anul 1685, Sfanta Roza Venerini a deschis, impreuna cu doua ajutoare, o scoala pentru fete in Viterbo. Reputatia ei a crecut odata cu timpul, iar in anul 1692 a fost invitata de cardinalul Barbarigo, pentru a sfatui si a ajuta la formarea profesorilor si a organiza mai multe scoli in dioceza lui din Montefiascone. Aici, Sfanta Roza Venerini a fost indrumatoarea si prietena Luciei Filippini, care a fost canonizata in anul 1930. In 1713, a intemeiat la Roma o fundatie, ce a primit binecuvantarea Papei Clement al XI-lea. A murit pe 7 mai 1728, si a fost beatificata in 1952.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 7 mai

Aratarea pe cer a Sfintei Cruci la Ierusalim; Sfantul Mucenic Acachie

Alte traditii si sarbatori din 7 mai

Ziua Sfantului Nicolae in Italia

Sarbatoarea sau Festa di San Nicola este celebrata in Italia pe 7 si 8 mai, aniversandu-se astfel aducerea, in secolul al XI-lea, a moastelor Sfantului Nicolae de catre un grup de marinari la Bari, ce si-au riscat viata pentru a le lua din mainile muslmanilor care amenintau sa pangareasca mormantul sfantului de la Mira, in Asia Mica.
Cu aceasta ocazie, mii de pelerini se aduna la Bazilica San Nicola din Bari, pentru a se ruga la mormantul sfantului si a-i cere ajutorul. De asemeni, are loc o procesiune a marinarilor din Bari, care poarta o statuie Sfantului Nicolae pana la malul marii si o imbarca pe un vas decorat cu flori, mergand apoi cu ea pana in larg, impreuna cu sute de barci ale localnicilor.Seara, statuia este adusa inapoi la altarul de la mormantul Sfantului Nicolae.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 7 mai – Horoscop general Profil astrologic

5 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

6 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
7 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 7 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 06, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.