8 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 8 mai sunt comemorati Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan, Cuviosul Arsenie cel Mare, Fericitul Ieremia Valahul, calugar, Sfantul Victor, Mucenic, si au loc sarbatorile Ziua Florei din Helston si Nabekamuri Matsuri (Sarbatoarea Cratitei in cap).

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 8 mai

Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan

Daca ziua de 26 septembrie este rezervata Adormirei Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan, pe data de 8 mai se celebreaza minunea ce are loc la mormantul sau din Efes, in fiecare an, in aceasta zi.
Sfantul Ioan si-a dat sufletul Domnului la o varsta de peste 100 de ani, el fiind singurul apostol ce nu a trecut prin chinurile muceniciei. Atunci cand a simtit ca i se apropie clipa mortii, a adunat cativa ucenici de-ai sai si i-a pus si sape un mormant in forma de cruce.
Dupa aceea, s-a culcat in groapa si si-a dat ultima suflare, fiind apoi inmormantat de catre ucenici. Mai tarziu, credinciosii au deschis mormantul sau, dar l-au aflat gol. Anual, in ziua de 8 mai,  din mormant apare o praf fin, numit de catre oameni “mana”, ce este folosit pentru vindecarea bolilor trupesti si sufletesti.

Cuviosul Arsenie cel Mare

Sfantul Arsenie cel Mare este poate cel mai onorat parinte al desertului. Nascut intr-o familie nobila, a fost diacon si curtean la Constantinopole. Intr-o zi, a auzit o voce spunandu-i :”Arsenie, fugi dintre oameni, si vei fi mantuit!” Fara a mai sta pe ganduri, a parasit orasul in secret si a navigat pana la Alexandria, dupa care a calatorit in desertul egiptean pana la Schit, unde a devenit calugar. Vreme de mai multi ani, a fost ucenicul Sfantului Ioan Piticul. Dupa un timp a auzit, in desert, din nou o voce zicandu-i :”Arsenie, fugi, fii tacut, si roaga-te intotdeuna, caci numai in acest fel nu vei pacatui”. Asa s-a facut ca Sfantul Arsenie s-a despartit de tovarasii sai calugari si a trait ca un pustnic, interzicandu-si a mai vorbi. Se spune ca in fiecare sambata seara, se ridica in picioare, se intorcea cu spatele la soarele ce apunea, si ramanea in rugaciune, fara se mai aseza, pana cand soarele ii lumina fata in dimineata urmatoare. Un calugar care l-a vizitat odata s-a uitat in chilia lui, si l-a zarit pe Arsenie in rugaciune, cu intregul sau trup stralucind precum o flacara.
Sfantul Arsenie si-a dat duhul in pace la varsta de 95 de ani.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 8 mai

Pomenirea sfantului apostol si evanghelist Marcu; Pomenirea sfintilor si dreptilor Iosif si Nicodim; Pomenirea sfantului mucenic Serghie.
Vezi Traditii si sarbatori din 25 aprilie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 8 mai

Fericitul Ieremia Valahul, calugar

Nascut intr-un sat moldovenesc, pe 7 iunie 1556, in familia lui Stoica Costiste si Margareta Barbat, Fericitul Ieremia, numit Valahul de catre italieni, a fost un calugar capucin, cel dintai roman ce a fost propus spre sanctificare, in ziua de 30 octombrie 1893, de catre Papa Ioan Paul al II-lea.
Atunci cand a implinit 18 ani, chemat de setea de mantuire, a plecat de acasa fara a se invoi de la parinti, ajungand in cele din urma la Napoli, in Italia. Dupa ce, pe 8 mai 1579, a intrat la manastirea Efrem cel Vechi din Napoli, ca si calugar capucin, s-a evidentiat printr-o mare simplitate si smerenie in credinta, si printr-o grija constanta fata de oamenii sarmani si bolnavi.
In 1585 a fost trimis la manastirea Sfanta Zamislire din Napoli, unde si-a petrecut restul vietii ingrijindu-i pe bolnavi, ce reprezentau pentru el “parti suferinde ale lui Iisus”. Credinta, daruirea si rugaciunile lui au facut sa fie daruit cu putinta de a face minuni, vestea despre miracolele sale raspandindu-se cu repeziciune in lume.
Fericitul Ieremia Valahul a murit pe 26 februarie 1625, in urma unei pneumonii contractate in vreme ce a calatorea pe jos pentru a da ingrijire unui nobil de la curtea regelui Spaniei.

Sfantul Victor, Mucenic

Sfantul Victor Maurul (in latina, Victor Maurus) s-a nascut in secolul al III-lea, intr-o familie de crestini, in Mauritania si a murit in preajma anului 303, la Milano. Soldat in garda pretoriana romana, a distrus cateva altare pagane, dupa care a fost arestat, torturat si omorat, primind astfel cununa de mucenic.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 8 mai

Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan; Cuviosul Arsenie cel Mare; Fericitul Ieremia Valahul

Alte sarbatori si traditii din 8 mai

Ziua Florei din Helston

Potrivit unei legende englezesti, intrarea in iad era blocata de o bucata mare de stanca. Intr-o noapte, Satana a furat stanca, dar in vreme ce ajunsese in Cornwall, Anglia, a fost ajuns din urma de Arhanghelul Mihail, care l-a silit sa arunce piatra si sa fuga. Orasul unde a cazut stanca este numit Helstone (de la “Hellstone”, in engleza, “piatra iadului”), aici pastrandu-se vreme de multi ani, in curtea unei taverne, o uriasa bucata de granit.
Locuitorii din Helstone continua si in zilele noastre sa celebreze victoria arhanghelului Mihail, pe 8 mai, in cadrul unei sarbatori numite “Furry Day”, dupa unii o transformare a denumirii “Flora Day” (Ziua lui Flora), Flora fiind zeita romana a florilor.
Festivitatile includ un dans traditional si o calatorie in padure, in scopul culegerii de flori si frunze.

Nabekamuri Matsuri (Sarbatoarea Cratitei in cap)

Nabekamuri sau Festivalul Cratitei in cap are loc in Sakata, la templul Chikuma, fiind una din cele mai neobisnuite sarbatori din Japonia. Se spune ca odata, demult, o femeie a venit la Sakata purtand pe cap o cratita, poate pentru a-si demonstra calitatile de gospodina. In prezent, circa o duzina de copii marsaluiesc pe strazi, avand pe cap enorme cratite din hartie, legate sub gat. Alti participanti la parada sunt “dansatorii leului”, oameni imbracati in costume de teatru Noh, cantareti si fete purtand oglinzi sacre.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 8 mai – Horoscop general Profil astrologic

6 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

7 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
8 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 8 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on mai 07, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.