Luna Plina în superstiții și farmece

Atmosfera magică şi misterioasă creată de Luna Plină a inspirat dintotdeuna temeri, speranţe, superstiţii, credinţe, legende şi farmece, ce continuă să ne marcheze uneori şi astăzi, în pofida pretenţiei noastre de fiinţe raţionale ori logice.
Luna Plină a fost asociată, de-a lungul timpului, cu crimele, sinuciderile, bolile mentale, dezastrele naturale, accidentele, rată naşterilor, fertilitatea femeilor, vrăjitoria şi vârcolacii. Iată câteva dintre aceste credinţe, superstiţii şi farmece…

Filozoful grec Aristotel şi istoricul Român Plini cel Bătrân considerau creierul drept cel mai “umed” organ din corp, el părând a fi, din această cauză, extrem de expusi efectelor vătămătoare ale lunii, ce acţionau asupra lor la fel cum o făcea, prin fluxuri şi refluxuri, asupra mărilor.
Credinţa în Efectul lunar, Efectul Transilvania”  sau licantropia,pomenită încă din timpul Greciei antice, a străbătut şi înfricoşat lumea din Europa în vremea Evului Mediu, aceasta constând din transformarea oamenilor în vârcolaci sau vampiri în nopţile cu Luna Plină.


 • Se spune că vrăjitoarele preferă să facă farmece şi incantaţii atunci când este Lună Plină, întrucât această are o mare influenţă asupra trupului şi minţii oamenilor. Oricum, altădată, vrăjitoarele puteau fi văzute zburând în cârduri pe mături în nopţile cu lună plină. Magia neagră şi închinarea la diavol sunt, se zice, activităţi obişnuite în nopţile cu Luna Plină. 


 • Luna Plină conferă o energie extrem de favorabilă divinaţiei ori ghicirii viitorului. În acelaşi timp, dacă ţii în gură o Piatră a Lunii într-o noapte cu Lună Plină, ai puterea de a vedea ce te aşteaptă în viitor. 


 • O altă veche superstiţie avertiza că femeile care se holbează la Luna Plină sau se lasă atinse prea mult de razele ei riscă să devină gravide. Mai mult decât atât, se credea că unele din ele ar putea da naştere unor monştri! 

Sursa: Fine Art America

 • Dacă te măriţi atunci când este Luna Plină vei avea noroc în căsnicie. În Grecia antică, se considera că luna plină este extrem de propice nunţilor. 


 • Copiii născuţi într-o noapte cu Lună Plină sunt foarte sănătoşi şi puternici. De altfel, există credinţa că lunile pline ajută femeile să nască uşor, fără dureri. Unii pretindeau că în astfel de perioade se năşteau mai mulţi copii decât de obicei. 


 • Dacă sufli de nouă ori peste un neg atunci când e Luna Plină, negul îţi va dispare că prin minune. 


 • Un Crăciun cu Lună Plină vesteşte ghinioane. 


 • În timpul Lunii Pline, evita să te cerţi cu vecinii, pentru că astfel de ciondăneli vor provoca mari probleme. 


 • Vei da greş, dacă vei încerca să furi a treia zi după o Luna Plină. 


Legendele spun că cea mai nenorocoasă sau ghinionistă zi a anului este una de 13, vineri, cu Luna Plină. În acelaşi timp, există superstiţia că sâmbetele cu luna nouă şi dumnicile cu luna plină aduc ghinion. Este, însă cu noroc, o Luna Plină într-o luni, ziua săptămânii ce şi-a împrumutat numele de la Luna.


 • Bolnavii nu trebuie să se uite la Luna Plină pentru că, în acest fel, li se întârzie vindecarea. 


 • Nu dormi niciodată sub razele Lunii Pline întrucât acest lucru aduce boală sau chiar moarte. 


 • Dacă eşti falit şi ai nevoie că de aer de nişte bani, aşteaptă o noapte cu Luna Plină, ieşi afară sub razele ei, deschide-ţi larg un buzunar sau portofelul şi spune de nouă ori “Umple-l!”. În câteva zile, banii vor da năvală peste tine! 


De altfel, în antichitate se credea că luna este făcută din argint, având astfel puterea de a atrage banii. Luna Plină era, cu precădere favorabilă, întrucât era mai bogată şi mai darnică.

În Feng Shui, energia dăruită de Luna Plină este ideală pentru a ne descotorosi de lucrurile care ne împiedică dezvoltarea, indiferent dacă este vorba despre oameni, lucruri, conjuncturi, sau atitudini. Într-un astfel de context, este bine să faci ordine şi curăţenie, să alungi supărarea şi să îi ierţi pe oameni, să te laşi de fumat sau să pui capăt unei relaţii de cuplu sau de dragoste nefericite.

În tradiţiile şi superstiţiile româneşti, Luna Plină anunţă o vreme când toate merg din plin. Pentru a avea noroc şi şi a le merge din plin toată viaţă, copiii se înţarcă într-o astfel de perioada. Slujba pentru sănătate se face cu ocazia lunii pline, iar pentru duşmani atunci când se iveşte luna nouă. Există obiceiul că familiile să meargă cu toţii copiii la biserică atunci când era Luna Plină, pentru a li se citi acestora pe cap de către preot şi a li se lumina astfel minţile; la femei se citea acatistul Maicii Domnului, iar la bărbaţi cel al Sfântului Nicolae

Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Superluna si ploaie de stele in noaptea de 5 mai

Unghiile in superstitii, credinte, magie si vise

Luna noua in superstitii, farmece si vraji
Luna Plina în superstiții și farmece Luna Plina în superstiții și farmece Reviewed by Diana Popescu on mai 05, 2012 Rating: 5

18 comentarii:

 1. Imi place partea aceea cu portofelul :))Cred ca am s-o incerc si eu! Foarte interesante articolele tale,Diana.Pe Twitter te-am gasit dar pe Facebook,nu. Poate nu am cautat eu bine.Oricum, am dat un like la acest articol, ca sa il citeasca si prietenii mei.Numai bine!

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc pentru like si aprecieri.Pe Facebook pot fi gasita la adresa http://www.facebook.com/diana.dianapopescu

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. misto dar eu tot nu cred in asa ceva diana de unde stii tu atatea?

   Ștergere
  2. Din carti si de pe internet.Citeste pe net.sa vezi raspunsuri pt.multe probleme si art.

   Ștergere
 3. Eu nu cred in superstitii, ca drept dovada nu mi s'a intamplat nimic din "ce se zice"... Cat despre bani, fie vorba intre noi, am fii fost cu totii bogati daca intr'adevar functiona :)) + ca in Biblie scrie ca e pacat sa crezi in asa ceva :( ! Este parerea mea :) !

  RăspundețiȘtergere
 4. sunt de aceeasi parere cu Alina. eram atras de ce am citit mai sus dar raspunsul tau m-a schimbat total.ms!

  RăspundețiȘtergere
 5. e tare articolul asta.si o sa incerc si eu faza aia cu portofelul sa vad daca merrge.desigur eu nu prea cred in superstitii si ghinionuri pentru ca nu exista.

  RăspundețiȘtergere
 6. eu cred in aceste superstitii..multumesc pentru aceste informatii..ma vor ajuta enorm....

  RăspundețiȘtergere
 7. cred si voi crede in aceste superstitii,succes si voia ....

  RăspundețiȘtergere
 8. Maine,este o zi de vineri cu luna plina,din fericire 14,chiar de sf.VALENTIN,poate avem o zi buna si pozitiva!va doresc sa va fie asa,sa fiti iubiti sincer!

  RăspundețiȘtergere
 9. A fost uimitor, eu cred in tot ce exista despre tot felul de superstitii, deoarece undeva este o samanta de adevar.

  RăspundețiȘtergere
 10. e interesant, nu cred ca exista cineva care sa nu incerce faza cu portofelul inseamna ca multi cred :)

  RăspundețiȘtergere
 11. Ce parere ai despre vraji ? Crezi in asa ceva ?

  RăspundețiȘtergere
 12. Tare subiectul cu banii! Dar nu cred In toate acele superstitiii. Totusi iti ador blogul desi nu tot ce postezi e adevarat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu cred nici eu in superstitii, dar au un farmec aparte si mi se pare interesant cum au fost explicate unele lucruri in vechime.

   Ștergere
 13. Trebuie sa credeti fetelor e drept tot ce spune fata in vlog
  Cum credeti voi batrinii nostrii mereu au crezut in asa superstitii

  RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.