10 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 10 iunie sunt comemorati Sfantul Mucenic Timotei, Episcopul Prusiei, Sfintii Mucenici Alexandru si Antonia, Fericitul Ioan Dominici, calugar, si Sfanta Diana, fecioara.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 10 iunie

Sfantul Mucenic Timotei, Episcopul Prusiei

Datorita marei sale puritati spirituale, Sfantul Mucenic Timotei a fost inzestrat cu darul de a face minuni, pe care l-a folosit pentru a vindeca diverse boli si suferinte ale oamenilor. In vremea imparatului Iulian, care renuntase la Hristos, Sfantul Timotei a fost aruncat in temnita. Credinciosii l-au vizitat acolo in mare numar, pentru a primi sfat si indrumare. Atunci cand acest fapt a ajuns la urechile imparatului, acesta a poruncit sa i se taie capul Sfantului Timotei.
In acest fel, in anul 362, sufletul episcopului Prusiei a ajuns in paradis, insa moastele sale sfinte au continuat sa faca multe miracole, ajutandu-i pe oameni si intarindu-le credinta in Dumnezeu.

Sfintii Mucenici Alexandru si Antonia

Arestata de guvernatorul Fest, Sfanta Mucenita Antonia nu s-a lepadat de credinta in Hristos si nu s-a inchinat idolilor, fiind din aceasta cauza trimisa intr-o casa de desfranare. Sfantul Alexandra a scos-o pe ascuns din acel asezamant al pacatului, dar au fost apoi amandoi prinsi de soldatii guvernatorului. Li s-au taiat degetele de la maini si picioare, dupa care au fost aruncati intr-o groapa cu foc, unde si-au gasit pieirea.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 10 iunie

Cuviosul Nichita Marturisitorul; Sfantul mucenic Eladie; Sfanta mucenita Eliconida; Sfantul Ierarh Ignatie, episcopul Rostovului
Vezi Traditii si sarbatori din 28 mai

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 10 iunie

Fericitul Ioan Dominici, calugar

Calugar si episcop din secolul al XIV-lea, Fericitul Ioan Domenici nu s-a bucurat de o educatie aleasa si a avut un defect al vorbirii ce il facea sa se balbaie, insa gratie marii sale vointe a reusit sa treaca peste aceste obstacole si sa il slujeasca cat a putut mai bine pe Dumnezeu. A fost, de asemeni, inzestrat cu o memorie impresionanta, remarcata in calitatea sa de teolog si predicator.
Nascut in anul 1365 la Florenta, Italia, si-a petrecut tineretea in preajma bisericii dominicane Santa Maria Novella. S-a alaturat ordinului dominicanilor la varsta de 17 ani. Dupa aceea, a studiat la Pisa si Florenta, si a absolvit Universitatea din Paris. Se spune ca defectul sau de vorbire a fost infrant prin stradaniile sale dar si gratie interventiei Sfintei Caterina de Siena. Fericitul Ioan Dominici si-a petrecut 12 ani din viata la Venetia, ca predicator.
In anul 1392, a ajuns vicar la Roma. Preafericitul Ioan Dominici a intemeiat manastiri dominicane la Venetia, Fiesole, Chioggia, Citta de Castello, Cortona, Lucca si Fabriano, si a corespondat cu Fericita Clara Gambacorta, sfatuind-o cum sa reinstaureze disciplina in manastirile dominicane de maici.
O vreme, a pierdut sustinerea papala pentru ca ii sprijinise pe Penitentii Dominicani Albi din Venetia, insa mai tarziu a fost reprimit cu bratele deschise in ordin.
Prefericitul Ioan Dominici s-a straduit intru educarea crestina a tinerilor si a fost sfatuitor al papei Gregorie al XII-lea. A fost numit cardinal de San Sisto in 1407, si arhiepiscop de Ragusa in 1408. In aceasta calitate, a ajutat la vindecarea schismei occidentale si l-a convins pe Papa Gregorie al XII-lea sa convoace Conciliul de la Constance.
Legat papal in Ungaria si Boemia in timpul Papei Martin al V-lea, a lucrat pentru aplanarea disputei determinate de moartea lui Jan Hus si pentru inlaturarii schismei husite.
Fericitul Ioan Dominici a murit pe 10 iunie 1419 la Buda, in India. Cultul sau a fost confirmat in anul 1832, si a fost beatificat de Papa Gregorie al XVI-lea in anul 1837.

Sfanta Diana, fecioara

Membra a familiei Andalo, Sfanta Diana s-a nascut in apropiere de Bologna, Italia. Si-a convins tatal sa nu se mai opuna intemeierii unei manastiri dominicane pe pamanturile detinute de acesta in Bologna. Si-a facut juramantul de castitate in cadrul ordinului dominican, dar a fost silita de familie sa ramana acasa. Mai tarziu, s-a alaturat augustinienilor la Roxana, insa a fost luata cu forta din manastire de catre familia ei. Mai tarziu, a reusit sa fuga de acasa si sa se intoarca la Roxana. Dupa o vreme, Fericitul Iordan de Saxonia a reusit sa ii sugereze familei sale sa construiasca pentru ea o manastire dominicana in anul 1222, in cadrul careia Sfanta Diana a locuit impreuna cu patru tovarase si patru maicute venite de la Roma. Sfanta Diana a murit pe 9 ianuarie, cam in acelasi timp cu doua din maicute, pe nume Cecilia si Amata. Toate trei au fost beatificate in anul 1891.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 10 iunie

Sfintii Mucenici Alexandru ai Antonia; Sfantul Episcop Timotei


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 10 iunie – Horoscop general Profil astrologic

8 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

9 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
10 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 10 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iunie 10, 2012 Rating: 5

7 comentarii:

Un produs Blogger.