21 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 21 iunie sunt pomeniti Sfintul Mucenic Iulian , Sfantul Mucenic Afrodisie din Cicilia, Sfantul Alois de Gonzaga, calugar, si are loc (astazi sau pe 22 iunie) solstiul de vara, marcat de sarbatorile soarelui in miez de noapte si de festivaluri neopagane.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 21 iunie

Sfintul Mucenic Iulian

Originar dintr-o familie de senatori, Sfantul Iulian a trait in Tarsus, Sicilia, si a primit cununa de mucenic in vremea imparatului Diocletian. Credinta in Hristos i-a fost pusa la incercare la numai 18 ani.
Guvernatorul imperial l-a purtat din oras in oras timp de un an, fara a inceta sa il tortureze si sa il ispiteasca sa isi renege crezul. In acest rastimp, mama lui Iulian si-a urmat mereu fiul, veghiind asupra lui de la distanta. Arestata in cele din urma de guvernator, a stat trei zile in temnita impreuna cu Sfantul Iulian, invatandu-l sa isi pastreze sufletul curat si sa isi dovedeasca atasamentul fata de Domnul, chiar daca trebuia sa plateasca acest lucru cu moartea. Schingiuitorii lui Iulian l-au cusut apoi intr-un sac cu nisip, impreuna cu scorpioni si serpi veninosi, pe care l-au aruncat in mare. Mama sa a murit si ea, la scurt timp dupa aceea, din cauza unor groaznice torturi. Valurile au adus trupul Sfantului Iulian la tarm , unde a fost gasit de credinciosi, ce l-au dus la Alexandria si l-au ingropat acolo in anul 290. Moastele sale au fost mutate mai tarziu in Antiohia.

Sfantul Mucenic Afrodisie din Cicilia

Nascut si crescut in Cicilia, Sfantul Afrodisie a inceput sa il iubeasca pe Iisus Hristos inca din frageda copilarie. Prins de romani si adus in fata guvernatorului Dionisie, nu a ezitat sa isi marturiseasca credinta crestina, fiind, din aceasta cauza, chinuit in tortura pana cand s-a savarsit.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe rit / stil vechi pe 21 iunie

Sfanta Mucenita Caliopia; Sfantul Marele Mucenic Teodor Stratilat; Sfintii Mucenici Nicandru si Marchian; Sfintii Cneji Vasile si Constantin; Cuviosul Evrem, patriarhul Antiohiei.
Vezi Traditii si sarbatori din 8 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri romano - catolice pe 21 iunie

Sfantul Alois de Gonzaga, calugar

Sfantul Alois de Gonzaga s-a nascut in Castiglione, Italia. Primele lui cuvinte rostite de mic copil au fost sfintele nume ale lui Iisus si ale Fecioarei Maria. Desi era destinat de tatal sau unei cariere militare, la varsta de noua ani Alois a hotarat sa duca o viata religioasa si a facut un juramant de perpetua virginitate. Pentru a se feri de orice posibila tentatie, isi tinea ochii in pamant atunci cand era in prezenta femeilor. A primit Sfanta Comuniune de la Sfantul Borromeo. O boala de ficat l-a impiedicat o vreme pe Sfantul Alois sa participe la viata sociala, asa ca si-a petrecut cea mai mare parte a timpului in rugaciune si citind vietile sfintilor. Plecat un timp in Spania, a dus in continuare o existenta austera, fiind foarte hotarat sa devina iezuit. Familia sa s-a mutat inapoi in Italia, unde Sfantul Alois s-a preocupat sa ii invete catehismul pe cei saraci. Cand a implinit 18 ani, s-a alaturat Iezuitilor, dupa o cearta finala cu tatal sau, care incerca sa ii interzica acest lucru. A lucrat intr-un spital in vremea ciumei din 1857 din Milano, si a murit la etatea de 23 ani, in anul 1591, dupa ce a primit sfanta impartasanie de la Sfantul Robert Bellarmine. Ultima sa vorba inainte de a-si da ultima suflare a fost numele lui Iisus. Viata Sfantului Alois a fost scrisa de Sfantul Robert.

Sarbatori, traditii si obiceiuri greco - catolice pe 21 iunie

Sfantul Mucenic Iulian din Tars

Alte sarbatori si traditii din 21 iunie

Solstitiul de vara

Eveniment astronomic avand loc pe 21-22 iunie in emisfera nordica si pe 21-22 decembrie in emisfera sudica, marcat de ajungerea soarelui in cel mai indepartat punct de ecuator. Solstitiul de vara reprezinta prima zi a verii. Cuvantul “solstitiu” provine din limba latina, avand semnificatia de “oprire a soarelui”, intrucat, cu aceasta ocazie, soarele pare a se opri la un moment dat, reluandu-si apoi miscarea in sens invers. Exista mai multe sarbatori religioase ale solstitiului de vara, intre acestea cele ale neopaganilor si ale miscarii New Age.

Vezi Solstitiul de vara in traditii, superstitii si vraji

Sarbatoarea soarelui in miez de noapte

Celebrare a solstitiului de vara in Nome, Alaska, atunci cand soarele ramane pe cer mai mult de 22 ore in ziua varfului de vara. Acest eveniment da prilejul unor dansuri in strada (inclusiv dansuri ale eschimosilor), unor parade, unor jocuri de noroc (noaptea Monte Carlo), pregatirii de carne la gratar, si unui fals jaf al unei banci.

Ysyakh

Sarbatorire a soarelui in miez de noapte in regiunea yakuta din nord-estul Rusiei. Festivitatile includ crosuri, curse de cai, reni si sanii trase de caini. Au loc dansuri populare si ospete, cu carne fiarta de oaie si lapte fermentat de iapa, ce continua pana spre dimineata.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 21 iunie – Horoscop general Profil astrologic

19 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

20 iunie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
21 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 21 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iunie 20, 2012 Rating: 5

4 comentarii:

  1. interesante toate povestioarele despre viata sfintilor.nu am stat niciodata sa ma uit sa vad ce e in fiecare zi

    RăspundețiȘtergere
  2. Se mai spune că e a 3a zii din Rusalii si nu se spala asa e?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.