10 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 10 iulie sunt praznuiti Sfintii 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei, Sfintii Mucenici Apolonie, Vianor si Siluan, Cei Sapte fii ai Sfintei Felicitas, Mucenici, si Sfanta Amalia.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 10 iulie

Sfintii 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei

In timpul persecutiilor indreptate impotriva crestinilor de catre imparatul Linicius, Leontie si alti tovarasi ai acestuia au venit in fata guvernatorului imperial din Nicopolea Armeniei, si si-au declarat cu curaj credinta in Hristos. Ei au fost apoi biciuiti si aruncati in temnita, unde nu li s-a dat nimic de baut si mancare.
Cu toate acestea, un nobil crestin a reusit in secret sa le aduca de baut, iar un inger al Domnului a venit pritre ei, daruindu-le alinare si incurajare. Credinta lor era atat de mare incat, atunci cand au fost adusi in fata judecatorilor pagani, doi din temnicerii lor au marturisit ca au ajuns si ei sa il venereze pe Hristos. Multi altii au facut acelasi lucru, pana cand numarul crestinilor judecati a ajuns la 45. Magistratul roman a poruncit sa li se taie mainile si picioarele, si sa sa-si gaseasca moartea aruncati in foc.

 Sfintii Mucenici Apolonie, Vianor si Siluan

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 10 iulie

Sfantul Mucenic Anect; Sfanta Ioana mironosita; Cuviosul Martin; Cuviosul Gheorghe Antonitul
Vezi Sarbatori si traditii din 27 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 10 iulie

Cei Sapte fii ai Sfintei Felicitas, Mucenici

In timpul domniei imparatului Antoniu, atunci cand prefect al Romei era Publius, paganii inchinatori la idoli au starnit o razmerita in urma careia au fost intemnitati o nobila, pe nume Felicitas, si cei sapte fii crestini ai ei, numiti Ianuariu, Felix, Filip, Silvan, Alexandru, Vitale si Martian. Schingiuit in inchisoare si batut cu vergi, Ianuariu si-a dat cel dintai duhul, sfartecat de bicele cu varfuri plumbuite. Filip si Felix au murit sub lovituri de bastoane, Vitalie, Alexandru, Martian si Felicitas prin decapitare, iar Silvan azvarlit intr-o prapastie.

 Sfanta Amalia

Sfanta Amalberga de Maubeuge (numita si Amalburga, Amalia, sau Amelia de Lobbes ori Binche) este o sfanta lotarigiana ce a trait in secolul al VII-lea. Se spune ca ar fi fost sora sau nepoata lui Pippin de Landen si ca s-ar fi casatorit cu contele Witger, duce de Lotaringia. In biografia ei, Sfanta Amalia este descrisa ca mama a cinci sfinti: Emebert, Reineldis, Pharaildis, Ermelindis si Gudula. S-a alaturat comunitatii monastice de la manastirea Maubeuge dupa nasterea ultimului copil, Gudula. Daca ziua Sfintei Amalia este celebrata pe 10 iulie, in ziua de 10 iunie are loc sarbatorirea mutarii moastelor sale de la Lobbes la Binche.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 10 iulie

Sfintii Mucenici ucisi la Nicopole, Armenia


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 10 iulie – Horoscop general Profil astrologic

8 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

9 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

10 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 10 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 09, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.