13 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 13 iulie este inchinata Soborului Sfantului Arhanghel Gavriil, Cuviosului Stefan Savaitul, Cuvioasei Sara, Sfantului Henric, imparat, si Sfantului Eugen, Episcop. Tot pe aceasta data are loc sarbatoarea portugheza  Ziua Doamnei Noastre de la Fatima si festivalul japonez Obon (sarbatoarea mortilor).

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 13 iulie

Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil

In aceasta zi sunt comemorate toate maretele minuni si mesaje ale Sfantului Arhanghel Gavriil, asa cum sunt ele consemnate in Sfintele Scripturi. Este o sarbatoare ce o dubleaza pe cea a Soborului Arhanghelului Gavriil din 26 martie, ce are loc la o zi dupa Buna Vestire.
Se crede ca acest eveniment religios din data de 13 iulie a fost adaugat in calendarul crestin in jurul secolului al IX-lea, astfel incat Sfantul Arhanghel Gavriil sa poata fi celebrat mult mai festiv, intr-o perioada din afara Postului Pastelui.

Cuviosul Stefan Savaitul

Intrat la manastire din frageda tinerete, Cuviosul Stefan s-a remarcat prin faptele bune si nazuinta de a se pastra neprihanit. A calcat pe urmele Sfantului Purtator de Dumnezeu Sava, fiindu-i acestuia  credincios ucenic

Cuvioasa Sara

Sfanta Cuvioasa Sara din pustia Egiptului,  a trait in sihastrie vreme de 60 de ani pe malurile Nilului, in apropiere de Alexandria. Se zice ca s-a luptat multi ani cu ispitele duhului curviei, reusind sa le infranga cu ajutorul lui Hristos. Dupa ce a dat un maret exemplu de sfintenie altor femei dornice de a duce un trai monahal, s-a savarsit din viata in anul 370.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 13 iulie

Soborul Sfintilor, Slavitilor si intru tot laudatilor Apostoli; Sfantul Ierarh Ghelasie de la Ramet; Sfantul Ierarh Sofronie.
Vezi Traditii si sarbatori din 30 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 13 iulie

Sfantul Henric, imparat

Sfantul Henric, fiu al lui Henric, Duce de Bavaria, si al Gisselei, fiica lui Conrad, rege al Burgundiei, s-a nascut in anul 972. A primit o aleasa educatie sub ingrijirea Sfantului Wolfgang, Episcop de  Ratisbon. In 995, Sfantul Henric i-a urmat tatalui sau ca Duce de Bavaria, iar in anul 1002, dupa moartea varului sau Otto al III-lea, a fost ales imparat. Angajat profund in adevarurile eterne ale credintei, obisnuit sa se dedice unei meditatii pline de sinceritate, nu s-a impaunat cu rangul sau, si a cautat sa descopere in orice lucru maretia lui Dumnezeu. Sfantul Henric al III-lea a fost foarte indatoritor fata de biserica si a sprijinit disciplina ecleziastica prin mijlocirea episcopilor. A repurtat mai multe victorii impotriva inamicilor sai, atat pe meleagurile sale, cat si in afara acestora, dar a dat mereu dovada,  in astfel de situatii, de clementa si modestie. In anul 1014, a mers la Roma pentru a primi coroana imperiala din mainile Papei Benedict al VIII-lea. Zelul sau religios a fost pe masura intelepciunii in a guverna imperiul. S-a aruncat la picioarele lui Herebert, Episcopul de Cologne, cerandu-si iertare pentru ca il tratase cu raceala, din cauza unor neintelegeri. Si-a dorit sa abdice si sa se retraga intr-o manastire, insa gandul i-a fost intors de sfatului abatelui din Verdun. Atat el, cat si sotia lui, Sfanta Cunegundes, au trait intr-o continua castitate, asa cum isi jurasera unul celuilalt. Regele Henric al III-lea facut numeroase donatii unor asezaminte pioase si a cladit catedrala din Bamberg. A murit in anul 1024, la castelul Grone, din apropiere de Halberstad. Sfantul Henric este patronul celor fara copii, al ducilor, al celor insemnati de handicapuri si al celor respinsi de ordinele religioase.

Sfantul Eugen, Episcop

Sfantul Eugen a fost episcop la Cartagina (in zilele noastre, Tunis). A fost exilat de catre vandalii arieni, aflati in acea vreme la conducerea Africii de nord. Impreuna cu altii, a fost prins de vandali intr-un desert din afara orasului Tripoli, Libia, unde a suferit crunte torturi pana in  488. In acel an i s-a permis sa se reintoarca la Cartagina, dar a fost exilat din  nou in 496, dandu-si apoi duhul la Albi, in Franta.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 13 iulie

Sfantul Arhanghel Gavril; Cuviosul Stefan Savaitu

Alte traditii si sarbatori din 13 iulie

Ziua Doamnei Noastre de la Fatima

Sarbatoare portugheza comemorand aparitia Sfintei Fecioare Maria in fata a trei copii, cu varste intre 7 si 10 ani, din satul Fatima, in anul 1917.  Cei trei copii, Lucia si verii ei, Jacinta si Francisco, au fost martorii primei aparitii a Maicii Domnului pe 13 mai 1917, atunci cand au vazut ceva ce li se paruse a fi un fulger, urmat de ivirea, deasupra unui copac, a unei “bune doamne”. Nu au fost luati de nimeni in serios, pana cand a inceput sa li se intample acelasi lucru in ziua de 13 a fiecarei luni.  De fiecare data cand copiii mergeau sa o vada pe Fecioara Maria, erau acompaniati de un numar din ce in ce mai mare de adulti. Ea s-a facut vazuta pentru ultima oara pe 13 octombrie 1917, in prezenta a circa 70.000 de oameni, dezvaluind cu acest prilej ca era Doamna Noastra a Rozariului. Fecioara Maria le-a spus celor de fata sa recite rozariul zilnic, si le-a cerut sa se construiasca o biserica in onoarea ei.
In cele din urma, cultul Doameni Noastre din Fatima a capatat amploare, si s-a inaltat o biserica in cinstea ei, vizitata de multi pelerini. In fiecare an se desfasoara la Fatima doua mari pelerinaje, pe 13 mai si pe 13 octombrie. 13 iulie este considerata ziua Doamnei Noastre Fatima intrucat pe aceasta data, la doua luni de la prima ei aparitie, mai multe persoane au fost martorele unei mari minuni: soarele a parut sa danseze si sa tremure pe cer, dupa care s-a prabusit. A fost nevoie de o perioada de 20 de ani de investigatii si autentificari inainte ca acest cult sa fie aprobat de catre papa.

Sarbatoarea Obon

Avand loc intre 13 si 15 iulie, numita si Sarbatoarea Bon sau Sarbatoarea mortilor, acest eveniment marcheaza in traditia buddhistilor japonezi o perioada in care cei decedati viziteaza pamantul. De-a lungul si de-a latul intregii Japonii, fie in iulie, fie in august, in functie de zona, sunt organizate ritualuri religioase si reuniuni ale familiilor in memoria celor morti. In cea dintai zi a festivalului, se aprind mici focuri in apropierea caselor, avand rolul de a ura bun venit spiritelor stramosilor. Se pune afara o masa formata din vegetale, prajituri din orez si fructe, destinata acestor spirite, si, timp de trei zile, se vorbeste ca si cum acestea ar fi mereu prezente langa rudele lor in viata. In cea din urma zi (15 iulie ori 15 august), se prepara galusti de ramas bun, si se aprind din nou focuri, avand, de aceasta data, menirea de a calauzi spiritele pe drumul lor de intoarcere.


Copyright ©diane.ro . 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 13 iulie – Horoscop general Profil astrologic

11 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

12 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
13 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 13 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 12, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.