23 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 23 iulie este dedicata comemorarii Sfintului Sfintit Apolinarie, Sfintului Sfintit Vitalie, Aducerii Moastelor Sfantului Sfintit Foca, Episcopul de Sinopi, si Sfintei Brigita, calugarita, patroana a Europei. In traditia populara romaneasca, se spunea ca ziua Sfantului Foca era o sarbatoare atat de mare incat ardeau pietrele din apa si o tineau pana si turcii. Se obisnuia sa se lucreze numai pana la pranz, cei ce nu respectau aceasta zi fiind condamnati sa le arda granele sau sa le fie cuprinse de pelagra, sa se arda pe trup, sa se imbolnaveasca de friguri, sau sa le fie traznite vitele. Cu acest prilej, nu era bine sa se dea foc din casa, sa se faca paine in cuptor, sa se toarca, ori sa se scalde oamenii in rauri.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 23 iulie

Sfintul Sfintit Apolinarie

Ucenic al Sfantului Petru, Sfantul Apolinarie s-a nascut in Antiohia. Sfantul Petru l-a luat cu el la Roma si l-a numit episcop de Ravenna. In acest loc, Sfantul Apolinarie a vindecat-o miraculos pe sotia guvernatorului, atat guvernatorul cat si intreaga lui familie devenind apoi crestini.
In acest fel, Sfantul Apolinarie a putut sa isi incropeasca o biserica in casa guvernatorului, unde a propavaduit Sfintele Evanghelii vreme de 12 ani. In cele din urma, din cauza faimei de  invatator crestin, a fost exilat in Iliria, acolo incepand o viata de misionar, ce l-a adus pana pe malurile Dunarii. Dupa 12 ani de lucrare crestina, a fost silit sa plece in Italia din cauza ostilitatii unor pagani. A fost primit cu bucurie de oamenii din Ravenna, lucru ce a trezit invidia preotilor pagani, care nu au intarziat sa il denunte imparatului Vespasian. Atunci cand paganii au cerut permisiunea de a-l ucide pe Sfantul Apolinarie, imparatul i-a lasat numai sa il conduca in afara orasului, spunandu-le cu intelepciune:”Nu trebuie sa ne asumam razbunarea in locul zeilor, pentru ca se pot razbuna ei insisi pe dusmanii lor daca sunt maniati”. Sfidand insa porunca imparatului, conducatorii pagani l-au omorat pe Sfantul Apolinarie cu cutitele. Sfintele sale moaste sunt pastrate la Ravenna, intr-o biserica ce ii este inchinata.

Sfintul Sfintit Vitalie

Sfantul Vitalie se tragea dintr-o nobila familie de crestini din Milano. A facut parte din armata imperiala, ajungand astfel sa se imprieteneasca cu consulul Paulinus, cu ajutorul caruia a putut sa fie alaturi de crestinii persecutati, vizitandu-i in temnita, dar si in pesterile unde se ascundeau. Paulinus era un mare dusman al crestinilor, dar, nestiind ca Sfantul Vitalie este unul dintre ei, l-a invitat sa calatoreasca cu el la Ravenna. La sosirea in oras, Vitalie a auzit despre un medic crestin pe nume Ursicinus, care fusese condamnat la tortura si era inspaimantat de moartea ce il astepta in curand.
Fara a mai sta pe ganduri, Sfantul Vitalie s-a dus la Ursicinus, ce era pe cale sa isi renege credinta si i-a spus:”Ce inseamna asta, prietene? Aproape ca ai in maini cununa de mucenic. Ai suferit deja atat de mult incat sa renunti asa de usor la ea? Pentru a scapa de niste scurte dureri, vrei sa fii condamnat la vesnicele chinuri? Ai vindecat bolile altora si acum vrei sa te condamni pe tine insuti la o eterna moarte? Regaseste-ti credinta! Ai incredere in Iisus Hristos! Sacrifica-te cu curaj pentru Domnul nostru!”
Incurajat de aceste cuvinte, Ursicinus si-a recapatat credinta, si si-a dat viata pentru Iisus. Sfantul Vitalie i-a luat trupul si l-a ingropat asa cum se cuvine.
Auzind despre cele intamplate, Paulinus i-a zis:”Esti nebun? Cum ai putut face toate aceste lucruri fara a fi crestin?” Sfantul Vitalie i-a raspuns:”Sunt crestin, ma mandresc cu asta, si nu sunt deloc nebun. Este nebun acela care aduce oamenilor pacatosi onorurile datorate Domnului. Pentru ca nu exista decat un singur Dumnezeu: pe acest Dumnezeu il iubim si suntem gata sa ne dam viata pentru el”.
Paulinus a poruncit ca Sfantul Vitalie sa fie intemnitat, torturat si sfasiat cu carlige din fier. In vremea acestor schingiuri, Vitalie nu a incetat sa il laude pe Iisus, fiind, de aceea, aruncat intr-un sant si ingropat de viu pe 27 aprilie 171.
Dupa moartea lui Vitalie, unul din preotii lui Apollo, care il starnise pe Paulinus impotriva sfantului, a fost posedat de diavol. Plin de furie, el a pornit sa strige neincetat:”Vai, tu ma chinuiesti, Vitalie! Tu ma arzi pe dinauntru!” Dupa sapte zile, preotul s-a aruncat intr-un rau si a murit inecat.
Moastele Sfantul Vitalie se afla intr-o magnifica biserica din Ravenna, inaltata chiar in locul unde a primit cununa de mucenic.

Aducerea Moastelor Sfantului Sfintit Foca, Episcopul de Sinopi

Sfantul Foca era un crestin ce traia in apropiere de portul turcesc Sinope, in timpul imparatului Traian. Era cunoscut ca un priceput gradinar, care daruia mereu saracilor roadele pamantului sau. Dupa ce Traian a poruncit uciderea crestinilor, niste soldati romani veniti la Sinope au aflat curand despre Sfantul Foca, reusind sa ajunga la el catre seara. Fara a le marturisi cine este, Sfantul Foca le-a promis ostasilor ca ii va conduce dimineata la crestinul gradinar, invitandu-i apoi in casa, dandu-le sa manance si ingrijindu-se sa le dea un loc de dormit. Dupa aceea, s-a strecurat afara, si-a sapat propria-i groapa, si si-a petrecut intreaga noapte in rugaciune. In zorii zilei, Sfantul Foca a spus ostasilor ca el este crestinul cautat de ei, i-a condus la mormantul pe care il sapase si a ingenuncheat pentru a i se taia capul. In acest fel si-a dat sufletul in mainile Domnului Sfantul Foca.
Sfantul Foca este sarbatorit anual in ziua de 22 septembrie, pe 23 iulie comemorandu-se mutarea moastelor sale, in anul 403, de la Sinope la Constantinopol.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 23 iulie

Pomenirea Sfinţilor 45 de Mucenici, care au marturisit in Nicopolea Armeniei; Pomenirea Sfintilor Mucenici Vianor si Siluan; Pomenirea Sfantului Mucenic Apolonie cel din Sardia; Pomenirea cuviosului Antonie de la Lavra Pecerska.
Vezi Traditii si sarbatori din 10 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 23 iulie

Sfanta Brigita, calugarita, patroana a Europei

Incepand de la varsta de sapte ani, Sfanta Brigita (1303-1373) a fost daruita cu viziuni despre Hristos rastignit pe cruce. Aceste divine aparitii au determinat-o sa duca un trai modest, dedicat ingrijirii celor  saraci, si indepartat de frivolitatile vietii. Casatorita si mama a sapte copii (cel de-al doilea fiind Sfanta Caterina a Suediei), a facut parte din curtea regelui Suediei, Magnus al II-lea. Dupa moartea sotului ei, a dus o viata inchinata cu strictete rugaciunilor, postirii si penitentei.
Sfanta Brigita s-a straduit mereu sa exercite o buna, crestineasca influenta asupra regelui Magnus. Nu a reusit sa il aduca intru totul pe calea cea buna, insa si-a daruit pamantul si casele pentru a se intemeia o manastire pentru barbati si femei. Aceasta comunitate crestina a devenit in timp un ordin cunoscut sub numele de Brigentini, existent si in zilele noastre.
In anul 1350, infruntand cu curaj o molima ce cutreiera intreaga Europa, a plecat in pelerinaj la Roma. Desi anii petrecuti aici au fost departe de a fi fericiti, fiind vanata de creditori si infruntand o puternica opozitie fata de lucrarea ei de a pune capat abuzurilor bisericii, nu s-a mai intors niciodata in Suedia.
Un pelerinaj facut spre Tara Sfanta, in timpul caruia corabia pe care se afla a naufragiat si si-a pierdut unul din fii, a dus, in cele din urma, la moartea sa, in anul 1373. In anul 1999, impreuna cu Sfanta Caterina de Sienna si Sfanta Edith Stein, a fost numita sfanta patroana a Europei.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 23 iulie

Aducerea moastelor in Constantinopol a Sfantului Mucenic Foca; Preafericitul Ezechiel; Sfanta Brigitta, patroana Europei



Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu  :

Nascut pe 23 iulie – Horoscop general Profil astrologic

21 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

22 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
23 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 23 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 22, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Nu stiam de toate aceste obiceiuri religioase! sunt o persoana credincioasa dar nu duc la extrem..

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.