5 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 5 iulie sunt pomeniti Cuviosul Atanasie Atonitul, Cuviosul Mucenic Ciprian, Sfantul Anton Mucenic Zaccaria, preot, si Sfanta Filomena. In unele zone din Franta incepe, in prima duminica de dupa 5 iulie, Sarbatoarea Gigantilor (Fete des Geants).

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 5 iulie

Cuviosul Atanasie Atonitul

Sfantul Cuvios Atanasie Teonitul (adica de la muntele Athos) s-a nascut in Trebizond si a fost educat la Contantinopole, intrand apoi intr-o ascetica viata calugareasca. In cautarea izolarii fata de lume, a ajuns, in cele din urma, pe Muntele Sfant.
Intrucat multi credinciosi credeau in povetele sale, a trebuit sa inalte pentru ei pe Athos o manastire, cunoscuta sub numele de Marea Lavra. In vreme ce constructia acestui sfant locas era planuita, Sfantul Atanasie s-a rugat Maicii Domnului, care, printr-o minune, a facut sa tasneasca apa de izvor de sub zona unde urma sa se ridice manastirea, si i-a promis lui Atanasie ca ea va fi stareata acestui loc de inchinaciune. Cuviosul Atanasie si-a dat sufletul atunci cand noua construita cupola a manastirii s-a prabusit, ducandu-i la moarte si pe sase din ucenicii sai.

Cuviosul Mucenic Ciprian

Nascut in satul Klitos din Epirus, Sfantul Cuvios Ciprian a plecat la Sfantul Munte dupa ce bunii sai parinti s-au savarsit din viata. A devenit acolo calugar si a inceput un trai plin de ascetism intr-o chilie din apropierea manastirii Koutloumousion. Si-a impus mereu tot mai multe sacrificii intru Hristos, pana cand a ajuns sa fie cunoscut pe tot cuprinsul Muntelui Athos. Cu toate acestea, credea intr-una ca nu face indeajuns pentru Domnul. De aceea, s-a dus la Salonic, si i-a cerut pasei turcilor de acolo sa renunte la mincinoasa credinta in Mahomed, si sa se alature lui Hristos. Pasa a poruncit sa fie biciuit si alungat in afara orasului. Nesatisfacut de atat de putina suferinta, Sfantul Ciprian a mers la Constantinopole, si a scris o epistola Marelui Vizir, in care demonstra falsitatea lui Mahomed si adevarul Domnului Iisus. Cuprins de furie, Marele Vizir l-a trimis la el pe seicul Islamului, poruncind sa i se taie capul. Bucuros de aceasta intorsatura a lucrurilor, Sfantul Ciprian a mers la locul executiei ca si cum s-ar fi dus la propria-i nunta, reusind in acest fel sa isi inchine viata Domnului asa cum isi dorea.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 5 iulie

Sfantul Mucenic Eusebie, episcopul Samosatelor; Sfintii Mucenici Zinon si Zinas; Sfantul Mucenic Galation;  Sfanta Mucenita Iuliani
Vezi Traditii si sarbatori din 22 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 5 iulie

Sfantul Anton Mucenic Zaccaria, preot

Cofondator al Ordinului Barnabitilor, Sfantul Anton Zaccaria (1502 – 1539) s-a nascut in Cremona, Italia, in anul 1502, si a ajuns in timp medic. In anul 1528 a fost hirotonisit ca preot si a pus bazele Barnabitilor, un ordin numit astfel intrucat isi avea sediul la manastirea Sfantului Barnabas din Milano. Sfantul Anton a facut popular ceremonialul rugaciunii de patru ore, a insistat asupra liturghiei de la altar, si a introdus obiceiul tragerii clopotelor in ziua de vineri.

 Sfanta Filomena

Fecioara din San Secerino, Italia, Sfanta Filomena nu ne-a lasat multe marturii despre viata sa. Tot ce se stie este ca a murit in preajma anului 500, si a fost venerata mai ales in regiunea Ancona.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 5 iulie

Sfanta Marta, mama Sfantului Simeon; Sfantul Atanasie Atonitul; Cuviosul Lampadie Taumaturgul

Alte sarbatori si traditii din 5 iulie

Sarbatoarea Gigantilor din Franta (Fete des Geants)

Sarbatoare ce debuteaza in prima duminica de dupa 5 iulie, in Franta, marcata de procesiuni in cadrul careia se poarta pe strazi enorme statui facute din impletituri de nuiele, pe un schelet din lemn usor, sau pe unul din materiale plastice, in zilele noastre.
In localitatea franceza Douai, timp de trei zile si trei nopti, figura lui  Gayant este adusa prin toata localitatea, in acompaniamentul tobelor si a clopotelor bisericilor. Avand o inaltime de circa 7 metri, si imbracat intr-o uniforma militara, Gayant este urmat de sotia lui, Marie, ceva mai scunda (6 metri), intotdeuna investamantata potrivit ultimului racnet al modei. In urma acestora vin copiii lor, Jacquot, Fillion, si bebelusul Binbin.

Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 5 iulie – Horoscop general Profil astrologic

3 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

4 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
5 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 5 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 04, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.