7 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 7 iulie sunt celebrati Sfanta Mare Mucenita Chiriachi, Cuviosul Toma din Maleon, Cuviosul Acachie, si Sfantul Felix, Episcop. Aceeasi zi este marcata de sarbatoarea romana Juno Caprotina si Tanabata (Sarbatoarea japoneza a stelelor).

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 7 iulie

Sfanta Mare Mucenita Chiriachi

Doroteu si Eusebia, un cuplu de crestini in puterea varstei, traind in Anatolia, se rugau de multa vreme Domnului sa le daruiasca un copil. Dupa multi ani de ruga si asteptare, au fost binecuvantati cu o fiica, careia i-au pus numele Chiriachi (insemnand “duminica”, in greceste), intrucat aceasta copila se nascuse in ziua Domnului.
Fata a crescut frumoasa la trup si la suflet, si, desi a avut multi petitori, nu l-a ales pe nici unul, pentru ca se hotarase sa se inchine intru totul Domnului. Unul dintre pretendentii la mana ei, infuriat de refuzul primit, a denuntat-o atat pe ea, cat si pe parintii ei, ca fiind crestini, imparatului Diocletian. Doroteu si Eusebia au trecut prin nenumarate schingiuiri, fiind trimisi dupa aceea in exil, unde s-au savarsit din viata din cauza altor torturi. Sfanta Chiriachi a fost trimisa in fata lui Maximian, ginerele lui Diocletian, pentru a fi judecata. Din porunca acestuia, a fost trecuta prin mari chinuri, insa Hristos i-a aparut mereu in temnita, alinand-o si vindecand-o. Scapand prin minuni ceresti de amenintarea animalelor salbatice din circul roman si de pedeapsa de a fi arsa, Sfanta Chiriachi i-a facut pe multi pagani sa creada in Dumnezeu, ei fiind, drept urmare, decapitati. Ea i-a spus lui Apolonie, generalul ce ii hotara supliciile :”Nu exista cale prin care sa ma despartiti de credinta. Aruncati-ma in flacari, si voi avea in fata exemplul celor trei copii, aruncati-ma animalelor salbatice si imi voi aminti de Daniel, aruncati-ma in mare si  voi urma pilda lui Iona, Profetul. Puneti-ma sub sabie si voi fi asemeni marelui meu Invatator. Pentru mine, moartea inseamna viata intru Hristos”.
In cele din urma, Apolonie a poruncit sa i se taie capul. Sfanta Chiriachi a ingenuncheat in rugaciune si si-a dat sufletul inainte sa i se ia viata de catre calaii ei.

Cuviosul Toma din Maleon

Sfantul Cuvios Toma a fost un renumit general, cunoscut pentru curajul si puterea sa, ce repurtase multe victorii in luptele cu barbarii si adunase o considerabila avere. Lasand deoparte insa onorurile si bogatiile lumesti, el a ales sa il urmeze pe Hristos, retragandu-se in desert pentru a duce o viata consacrata rugaciunii si postului. Profetul Ilie a aparut in fata lui, inconjurat de un stalp de foc, si l-a condus la muntele Malion, numit apoi Sfantul Munte. Aici a continuat sa isi duca traiul in singuratate si ascetism. Asemeni multora ce incercau sa isi ascunda sfintenia de ochii lumii, Sfantul Toma a fost in cele din urma descoperit de oameni, ce au inceput sa il caute pentru a se vindeca de boli si suferinte. El a lecuit nenumarate rani ale trupului si a alungat diavolii din cei posedati, le-a dat vedere celor orbi si a facut sa iasa apa din pamant sec. Dupa ce s-a odihnit in pace, moastele sale au continuat sa faca uimitoare minuni.

Cuviosul Acachie

Sfantul Cuvios Acachie Sinaitul, purtand acest nume intrucat a trait pe muntele Sinai,  a fost pomenit de Sfantul Ioan Scararul in hrisovul “Scara raiului, treapta a patra”.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 7 iulie

Naşterea Cinstitului Slavitului Prooroc inaintemergatorul si Botezatorul Ioan; Soborul dreptilor Zaharia si Elisabeta; Sfantul noul Mucenic Panaghiot Chesarineanul; Sfantul Niceta de Remesiana; Cuviosul Antonie; Sfintii Iacov si Ioan.
Vezi: Traditii si sarbatori din 24 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 7 iulie

Sfantul Felix, Episcop

Episcop de Nantes, Franta, cunoscut pentru faptele sale caritabile si inaltarea catedralei din acest oras. Nobil din Aquitaine si casatorit, Sfantul Felix a acceptat demnitatea de episcop dupa ce sotia lui a intrat intr-o manastire, in anul 549. A murit pe 6 ianuarie 584.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 7 iulie

Cuviosul Toma; Cuviosul Acachie; Sfanta Mucenita Chiriachi

Alte traditii si sarbatori din 7 iulie

Sarbatoarea Juno Caprotina

Juno a a fost stravechea zeita romana a femeilor si casatoriei, identificata cu zeita greceasca Hera. Ca cea mai inalta divinitate din panteonul roman dupa Jupiter, fratele si sotul ei, ea guverna peste vietile femeilor, protejandu-le si  ocrotindu-le in sexualitate si nasterea de copii. Impreuna cu Jupiter si Minerva, impartea templul de pe dealul Capitoliului din Roma, formand alaturi de ceilalti doi asa-zisa triada capitolina. In acest templu erau gazduite gastele sacre ale lui Juno, al caror gagait, potrivit lui Plutarh, a salvat Roma din fata galilor in anul 290 i.Hr.
In fiecare an aveau loc doua mari sarbatori in onoarea zeitei Juno: Juno Caprotina (sau Nonae Caprotinae) si Matronalia. Calendele sau primele zile ale fiecarei luni erau sacre pentru Juno. Luna iunie, numita astfel dupa zeita Juno, este considerata pana in zilele noastre drept perioada cea mai populara pentru nunti.

Tanabata (Sarbatoarea stelelor)

O sarbatoare chinezeasca, bazata pe o legenda despre despartirea a doi indragostiti, identificati cu cele mai stralucitoare stele de pe bolta cereasca. Potrivit mitului, printesei tesatoare Vega i se permisese de catre rege sa se marite cu un simplu cioban, numit Altair. Inainte, insa, de casatorie Vega si-a neglijat indeletnicirea de tesatoare, iar Altair a uitat de turmele sale, asa ca regele i-a despartit, poruncind ca cei doi sa traiasca in parti opuse ale Raului Cerurilor, adica a Caii Lactee. In cea de-a saptea zi a fiecarei luni, cei doi iubiti au sansa de a se intalni, atunci cand un card de cotofane formeaza un pod deasupra raului celest. Daca acea zi este ploioasa, Vega si Altair trebuie sa astepta inca un an pentru a se revedea.
Sarbatoarea Tanabata se desfasoara in intreaga Japonie, cu aceasta ocazie oamenii asezand panglici colorate de hartie pe ramurile de bambus din preajma caselor lor.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 7 iulie – Horoscop general Profil astrologic

5 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

6 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
7 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 7 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 06, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.