9 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 9 iulie sunt celebrati Sfintul Sfintit Mucenic Pangratie, Episcop al Taorminei din Sicilia, Sfintul Sfintit Mucenic Chiril, Episcop al Gortinei, Sfintii Mucenici Andrei si Prov, Sfantul Augustin Zhao Rong, preot, Sfantul Petru Sans i Jordá, Episcop, Sfanta Veronica Giuliani, fecioara, si Bab, cel dintai profet al religiei Baha’i.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 9 iulie

Sfintul Sfintit Mucenic Pangratie, Episcop al Taorminei din Sicilia

Sfantul Pangratie s-a nascut in Antiohia, in vremea cand Hristos umbla in carne si oase prin Palestina. Auzind despre minunile si invataturile Domnului, parintii lui au calatorit, impreuna cu el, la Ierusalim, pentru a-l vedea pe Iisus. Cu totii au avut sansa de a fi in prezenta lui Hristos si a-i asculta cuvintele, precum si de a-l intalni pe Sfantul Petru.
Dupa Inaltare, Sfantul Pangratie si parintii sai au fost botezati in Antiohia (potrivit unor surse, chiar de catre Sfantul Petru). Dupa o vreme, Pangratie a fost numit de Apostolul Petru episcop de Taormina, in Sicilia, unde a facut numeroase minuni si a adus pe multi la adevarata credinta.
Un general pagan, pe nume Aquilinius, auzind ca oamenii din Taormina au devenit crestini, a pornit cu armata sa intr-acolo pentru a distruge orasul. Sfantul Pangratie si-a sfatuit credinciosii sa nu se teama si a iesit inaintea ostii, inarmat doar semnul crucii. Atunci cand armata s-au apropiat de oras, soldatii au fost strabatuti dintr-o data de deruta si frica, au inceput sa razboaiasca intre ei si, in cele din urma, s-au retras infricosati. In acest fel, Taormina a fost salvata de sfantul episcop. Mai tarziu, Sfantul Pangratie a primit cununa de mucenic, fiind ucis cu pietre de catre pagani. Moastele sale sunt inca venerate la Roma.

Sfintul Sfintit Mucenic Chiril, Episcop al Gortinei

Sfantul Chiril a fost episcop al Gortinei, din Cipru, vreme de 50 de ani. Potrivit istoricilor, a  fost martirizat in timpul imparatilor Decius ori Maximian.
Arestat si adus in fata guvernatorului Lucius, si-a afirmat cu curaj credinta in Dumnezeu si a refuzat sa se inchine idolilor, asa ca a fost pus sa arda pe rug, insa flacarile nu i-au facut nici un rau. Aceasta mare minune i-a facut pe multi pagani, inclusiv pe Lucius, sa creada in Hristos, Sfantul Chiril fiind slobozit de catre guvernator.
Sfantul Chiril a propavaduit pe mai departe adevarurile Scripturilor, fiind totodata intristat de faptul ca nu isi daduse viata pentru Hristos. Stirile despre numeroasele sale convertiri au ajuns la urechea guvernatorului, acesta poruncind sa i se taie fara intarziere capul. Sfantul Chiril s-a bucurat la aflarea sentintei si a plecat la Hristos, taiat prin sabie, la varsta de 84 de ani.

Sfintii Mucenici Andrei si Prov

Sfintii Andrei si Prov si-au dat viata pentru Hristos, pierind prin foc.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 9 iulie

Preacuviosul David cel din Tesalonic; Preacuviosul Ioan, episcopul Gotiei; Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt; Icoana Maicii Domnului de la Tihvin
Vezi Traditii si sarbatori din 26 iunie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 9 iulie

Sfantul Augustin Zhao Rong, preot

Sfantul Augustin Zhao Rong (1746 – 1815) a fost un martir chinez, beatificat pe 27 mai de catre Papa Leon al XIII-lea si canonizat pe 1 octombrie 2000 de Papa Ioan Paul al II-lea.

Sfantul Petru Sans i Jordá, Episcop

Cunoscut si sub numele de Pedro Sanz, Sfantul Petru Sans i Jordá a fost unul din mucenicii din China. S-a alaturat Ordinului Dominicanilor in 1697, si a fost hirotonisit in ziua de 24 septembrie 1704. A fost numit asistent vicar apostolic in Fo Chien, China, pe 29 ianuarie 1728. Pe 24 februarie 1730 a capatat demnitatea de asistent al episcopului din Fo Chien, iar apoi pe cea de episcop titular la Mauricastro. A fost inaltat la rangul de vicar apostolic pe data de  3 ianuarie 1732. Intemnitat pentru credinta si lucrarile sale intru Domnul  in anul 1746, a fost decapitat in ziua de 27 mai 1747, in localitatea Fuzou, din China.
Sfantul Petru Sans i Jordá a fost beatificat pe 14 mai 1893, si canonizat pe 1 octombrie 2000, de catre Papa Ioan Paul al II-lea.

Sfanta Veronica Giuliani, fecioara

Sfanta Veronica Giuliani a fost calugarita capucina mistica inzestrata cu multe daruri spirituale. Nascuta la Binasco, in apropiere de Milano, Italia, in anul 1660, a intrat in Ordinul Capucinilor la Citti di Castello, Umbria, in 1677. A ramas acolo pentru restul vietii sale, servind ca indrumatoare a novicelor timp de 33 de ani. A primit stigmatele Domnului si minunate viziuni divine in anul 1697. A fost numita stareata a manastirii in 1716, ramanand in aceasta demnitate pana la moarte. Sfanta Veronica Giuliani si-a dat in pace sufletul Domnului in anul 1727.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 9 iulie

Sfantul Episcop Mucenic Pancratiu

Alte traditii si sarbatori din 9 iulie

Martiriul lui Bab

Comemorare solemna a zilei de 9 iulie 1850, cand Bab, cel dintai profet al religiei Baha’i a fost executat la Tabriz, in Persia (Iranul de astazi). Cu acest prilej, nu se munceste si au loc rugaciuni si citiri ale textelor Baha’i.
Dupa fondarea miscarii Babi, o noua religie provenita din islamismul siit, in anul 1844, Bab a fost in mod repetat exilat si intemnitat, conducatorii si preotii islamici opunandu-se ideii ca Bab ar fi putut deschide o noua cale catre Adevar. Un comitet de preoti a cerut executarea lui Bab, acesta fiind legat de un stalp, in piata publica, si impuscat de catre 759 de soldati. Credinciosii Baha’i afirma  ca gloantele nu au facut altceva decat sa ii rupa franghiile cu care era legat. Atunci cand fumul impuscaturilor s-a risipit, Bab a fost gasit in celula sa, dictand unui scrib cuvintele sale inspirate de divinitate. A fost adus in fata unui al doilea regiment de puscasi fiind, de aceasta data, ucis. Trupul sau a fost aruncat intr-un sant, insa discipolii sai l-au dus intr-un mauzoleu de pe muntele Carmel, in Haifa, Israel, unde se afla si in prezent sediul credinciosilor Baha’i.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 9 iulie – Horoscop general Profil astrologic

7 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

8 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
9 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 9 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 08, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

Un produs Blogger.