12 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 12 august sunt pomeniti Sfintii Mucenici Fotie (Fotin), Anichit (Anicet), Pamfil si Capiton, si Sfanta Ioana Francisca Frémiot de Chantal, calugarita. In traditiile populare romanesti, se zice ca daca este vreme frumoasa de ziua Sfantului Fotie, se anunta o toamna frumoasa.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 12 august

Sfintii Mucenici Fotie, Anichit, Pamfil si Capiton

Acesti sfinti mucenici au suferit in cinstea lui Hristos in anul 305 sau 288, in vremea imparatului Diocletian, care a vizitat Nicomedia pentru  inteti prigoana impotriva crestinilor. Sfantul Anicet, unul dintre guvernatorii orasului, s-a infatisat plin de indrazneala imparatului, marturisindu-si credinta in Iisus si exprimandu-si dezgustul pentru venerarea idolilor. Drept pedeapsa, a trecut prin numeroase schingiuiri. I s-a taiat limba, dar printr-o minune, a putut sa vorbeasca nestingherit, a fost dat prada unui leu care nu s-a atins insa de el, si a fost batut cu ciomegile pana cand oasele i-au iesit afara prin rani.
Nepotul sau, Fotie, vazand taria lui Anichit, a iesit in fata imparatului, si-a imbratisat unchiul si si-a marturisiti si el credinta crestina. Diocletian a poruncit ca lui Fotie sa i se taie capul fara intarziere, insa atunci cand calaul si-a ridicat sabia pentru a-l decapita s-a ranit el insusi, punandu-si astfel capat zilelor. Dupa multe torturi, sfintii Fotie, Anichit, Pamfil si Capiton au fost intemnitati timp de 3 ani, dupa care au fost aruncati intr-un cuptor incins, de unde trupurile lor fara viata au fost scoase apoi intregi si neatinse de foc.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 12 august

Sfintii Apostoli: Sila, Silvan, Criscent, Epenetos si Andronic; Sfantul Mucenic Ioan Ostasul; Sfantul Mucenic Valentin.
Vezi Traditii si sarbatori din 30 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 12 august

Sfanta Ioana Francisca Frémiot de Chantal, calugarita

Ioana Francisca Frémiot de Chantal a fost sotie, mama, calugarita si fondatoare a unei comunitati religioase. Mama ei a murit atunci cand Ioana Francisca avea numai 18 luni, tatal ei, conducator al parlamentului din Dijon, Franta, ramanand principalul ei educator. La 21 de ani, s-a maritat cu baronul de Chantal, impreuna cu care a avut sase copii, dintre care trei au murit din frageda pruncie. Sfanta Ioana Francisca Frémiot de Chantal a reinstaurat la castelul familiei obiceiul liturghiei zilnice si a s-a ocupat de numeroase proiecte caritabile.
Dupa sapte ani de casnicie, sotul ei a fost ucis, iar Ioana Francisca a petrecut patru luni intr-un mare doliu la casa familiei sale. Apoi, socrul ei a amenintat-o ca ii dezmosteneste copii daca nu se intoarce la locuinta sa.
La varsta de 32 de ani, Sfanta Ioana Francisca l-a intalnit pe Sfantul Francisc de Sale, ce a devenit mentorul ei spiritual. Desi isi dorea din suflet sa se calugareasca, Francisc de Sale a sfatuit-o sa isi amane aceasta decizie, Ioana Francisca limitandu-se sa faca un juramant de a nu se mai casatori niciodata.
Dupa trei ani, Sfantul Francisc de Sale i-a dezvaluit planul sau de a intemeia o comunitate de femei dedicate ingrijirii celor varstnici si suferinzi, calauzite de punerea in practica a virtutilor Sfintei Fecioare Maria. Aceasta comunitate, cunoscuta drept congregatia “Vizitatiunii”, a devenit preocuparea permanenta a Sfintei Ioana Francisca, mai ales dupa moartea lui Francisc de Sales si a fiului ei.

Sfintii Anicet si Fotin, Mucenici

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 12 august

Sfintii Mucenici Fotie si Anicet


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

10 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

11 august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 12 august – Horoscop general Profil astrologic

12 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 12 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on august 11, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.