14 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe data de 14 august are loc Inaintepraznuirea Adormirii Maicii Domnului si sunt pomeniti Sfantul Prooroc Miheia, Sfantul Maximilian Kolbe, Preot Mucenic, Sfantul Eusebiu, Preot. In aceeasi zi debuteaza Misterul din Elche, in Spania.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 14 august

Inaintepraznuirea Adormirii Maicii Domnului

Sfantul Prooroc Miheia

Citeste despre profetiile Sfantului Miheia (inclusiv proorocirea despre nasterea lui Hristos in Betleem, Miheia 5:2), in Vechiul Testament, in cartea ce ii poarta numele. Contemporan cu proorocii Isaia, Amos si Osea, Sfantul Miheia este considerat a fi pe treapta a sasea printre proorocii “minori”. Sfantul Prooroc Miheia a fost ingropat in satul sau natal, Morast, de pe pamantul lui Iuda.
Sfintele lui moaste au fost descoperite impreuna cu cele ale proorocului Habacuc in vremea domniei Sfantului Teodosie cel Mare, locul unde se gaseau fiind dezvaluit gratie unei revelatii a lui Sfantului Zevin, episcop al Eleutheropolisului.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 14 august

Scoaterea Sfintei Cruci; Sfintii sapte Mucenici Macabei Avim, Antonie, Gurie, Eleazar, Evsevona, Ahim si Marcel, precum si Sfintii  Solomonia si Eleazar.
Vezi Traditii si sarbatori din 1 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 14 august

Sfantul Maximilian Kolbe, Preot Mucenic

Nascut in anul 1894 in Polonia, Sfantul Maximilian a intrat din tinerete in ordinul franciscan. Grav suferind de turbeculoza, s-a insanatosit intr-o oarecare masura, ramanand cu o stare subreda de sanatate pentru tot restul vietii sale. Inainte de a fi hirotonsit ca preot, Sfantul Maximilian a intemeiat Miscarea Imaculata, dedicata Sfintei Fecioare Maria. Dupa ce a obtinut un doctorat in teologie, a continuat sa raspandesca mesajele Miscarii Imaculata prin mijlocirea unei publicatii numite “Cavarul Imaculatei”, reusind astfel sa formeze o comunitate de 800 de credinciosi in intreaga lume.
Sfantul Maximilian a mers in Japonia, unde a construit o manastire, si in India, loc in care a promovat Miscarea Imaculata. In anul 1936, a revenit acasa din cauza bolii ce il macina. Dupa invazia nazistilor in Polonia, in 1939, a fost arestat si apoi eliberat pentru o vreme. In anul 1941 a fost din nou intemnitat, si trimis la lagarul de concentrare de la Auschwitz.
Pe 31 iulie 1941, drept represalii pentru evadarea unui prizonier, au fost alesi zece oameni pentru a fi ucisi. Parintele Kolbe s-a oferit sa ii ia locul unui tanar aflat pe lista celor condamnati la moarte, fiind apoi lasat sa isi dea duhul dupa doua saptamani de infometare si insetare. Sfantul Maximilia a fost canonizat de Papa Ioan Paul al II-lea in anul 1982.

Sfantul Eusebiu, Preot

Prezbiter din Roma, decedat in preajma anului 357, Sfantul Eusebiu a fost patrician si preot roman, mentionat in martirologie romana. Se spune ca ar fi fost confesor la Roma in timpul imparatului arian Constantius si ca ar fi fost inmormantat in cimitirul lui Callistus.
"Acta Eusebii", descoperita in 1479 de catre Mombritius si reprodusa de Baluze in opera sa "Miscellanea" (1678-1715), contine urmatoarea naratiune: atunci cand Papei Liberius i s-a permis sa revina la Roma, ca urmare a presupusei sale renuntari la ortodoxie si a raliereii sale la  erezia ariana de la Sirmium, Eusebie, un ardent aparator al crezului niceean, a predicat in public impotriva papei si imparatului, catalogandu-I drept eretici. Dupa ce ramura ortodoxa a bisericii ce il sprijinea pe antipapa Felix a fost exclusa din toate bisericile, Sfantul Eusebiu  a continuat sa tina liturghia in propria lui casa. Arestat si adus in fata papei si a imparatului, Sfantul Eusebie i-a reprosat lui Liberius tradarea credintei catolice. Drept urmare, a fost aruncat in temnita, unde si-a petrecut restul vietii in rugaciune, plecand la Domnul dupa numai cateva luni.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 14 august

Preafericitul Micheia; Sfantul Maximilian Kolbe

Alte traditii si sarbatori din 14 august

Misterul din Elche

El Misterio d’Elx, ori Misterul din Elche, este o reprezentare dramatica medievala despre moartea sau Adormirea Maicii Domnului, ce are loc anual in luna august cu ocazia sarbatorii Adormirii Maicii Domnului din Elche, o localitate din Spania. Cea dintai parte a piesei de teatru,  desfasurata pe 14 august, cu o zi inainte de sarbatoare, infatiseaza moartea Sfintei Fecioare Maria si inaltarea sufletului ei la ceruri pe un tron (araceli) purtat de cinci ingeri. In cea de-a doua parte, din ziua de 15 august, araceli revine pe pamant pentru a lua trupul Maicii Domnului. Ea este incoronata in fata unei porti ceresti, in sunetele muzicii de orga, a clinchetelor de clopotei si a bubuiturilor unor pocnitori ori artificii.
Acest mister are loc pe o platforma inalta, asezata in biserica La Merced. Se presupune ca acest spectacol dramatic isi are originile in secolul al XIII-lea.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

12 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

13 august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 14 august – Horoscop general Profil astrologic
14 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 14 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on august 13, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.