15 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 15 august are loc sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului atat in biserica crestin-ortodoxa, cat si in cele romano-catolica si  greco-catolica. Catolicii il omagiaza pe aceeasi data pe Sfantul Tarciziu, Mucenic. In traditia populara romaneasca, femeile merg la biserica cu pomeni din ciorchini sau boabe de struguri (numite “coliva de struguri”), si se culeg flori ce se aseaza la icoana Preacuratei, ele capatand astfel multe daruri de leac.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 15 august

Adormirea Maicii Domnului

Atunci cand era rastignit pe cruce, Iisus Hristos l-a insarcinat pe Apostolul Ioan sa aiba grija de Sfanta Sa Maica. Sfantul Ioan a adus-o intr-o casa din Ierusalim, unde Maica Domnului a trait restul zilelor vietii ei, rugandu-se si daruindu-le indrumare si sprijin apostolilor. Ajunsa la adanci batraneti, ea a fost vizitata la un moment dat de ingerul Gabriel (Gavriil), care a anuntat-o ca mai are trei zile inainte de a adormi in pace. Multumindu-i Domnului, Maica Domnului s-a grabit catre muntele Maslinilor, unde s-a rugat fara odihna, pregatindu-se pentru intalnirea cu Dumnezeu.
In acest timp, apostolii, raspanditi in diverse parti ale pamantului, au fost invaluiti de nori minunati si adusi miraculos la Ierusalim de catre ingeri, astfel incat sa ii fie alaturi Maicii Domnului la plecarea ei de pe acest pamant. Dupa ce i-a binecuvantat pe toti cei din jurul ei, Sfanta Fecioara Maria si-a dat sufletul Domnului. Apostolii au inmormantat-o cu toata onoarea cuvenita in Ghetsimani. Sfantul Apostol Toma a ajuns in Ierusalim trei zile mai tarziu, si s-a dus pe data la mormantul Maicii Domnului pentru a o cinsti. Cand Apostolii au deschis, cu acest prilej, groapa  Sfintei Fecioare Maria,  au descoperit ca trupul ei disparuse, ramand in mormant numai giulgiul. In acea seara, Maica Domnului a aparut in fata lor, inconjurata de ingeri, si le-a :”Bucurati-va! Voi fi mereu impreuna cu voi”. Asa au aflat apostolii ca Sfanta Fecioara Maria a fost inaltata trupeste la ceruri, anticipandu-se astfel invierea tuturor oamenilor.

Vezi articolele: Sfanta Maria in superstitii si traditii romanesti , Mesaje de Sfanta Maria | Felicitari ,urari si SMS-uri , Rozmarinul sau Trandafirul Fecioarei Maria - Legenda si simbol .

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 15 august

Aducerea moastelor Sfantului Mucenic si Arhidiacon Stefan; Fericitul Vasile; Sfantul si Dreptul Nicodim; Pomenirea aflarii moastelor Sfintilor Mucenici Maxim, Dada si Chindilian de la Durostorul; Pomenirea tarnosirii dumnezeiestii biserici a Sfantului Maritului Apostol si Evanghelist Ioan, cuvantatorul de Dumnezeu, aproape de sfanta biserica cea mare, la Constantinopol; Pomenirea Sfantului Mucenic Foca; Pomenirea binecredinciosului imparat Iustinian, in biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol.
Vezi Traditii si sarbatori din 2 august

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 15 august

Adormirea Maicii Domnului

Ziua Adormirii Maicii Domnului comemoreaza credinta ca atunci cand Sfanta Fecioara Maria, mama lui Iisus, a murit, trupul ei nu a fost supus obisnuitului proces al degradarii fizice, ci a fost dus in paradis si reunit cu sufletul ei. Asemeni Imaculatei Conceptii, Adormirea Maicii Domnului nu a fost mereu o dogma oficiala a bisericii romano-catolice, ea fiind instaurata de papa Pius al XII-lea in anul 1950. In prezent, acest eveniment este considerat drept principala sarbatoare dedicata Sfintei Fecioare Maria.

Sfantul Tarciziu, Mucenic

Sfantul Tarciziu a fost un mucenic din perioada timpurie a bisericii crestine, ce a trait in secolul al III-lea. Tot ce stie despre el a fost povestit de Papa Damasus I-ul. Se spune, astfel, ca Sfantul Tarciziu a preferat sa fie ucis de multime decat sa se lepede de Sfintele Sacramente pe care le avea asupra sa. Intrucat Damasus il compara cu Sfantul Stefan, ce fusese ucis cu pietre, este posibil ca Sfantul Tarciziu sa isi fi sfarsit viata in acelasi fel.
Moastele Sfantul Tarciziu au fost inmormantate initial in catacombele din San Callisto, insa, in zilele noastre, ele se afla in biserica San Silvestro din Roma.
Sfantul Tarciziu este patronul servitorilor altarelor si celor ce primesc intaia comuniune.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 15 august

Adormirea Maicii Domnului


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

13 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

14 august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 15 august – Horoscop general Profil astrologic
15 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 15 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on august 14, 2012 Rating: 5

3 comentarii:

  1. La multi ani tuturor celor care se numesc Maria, Marian, Maricica, Marilena (sau ce derivate din numele Maria mai exista). Nu stiam de pomana de struguri - s-au copt strugurii?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.