2 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 2 august este marcata de Aducerea moastelor Sfantului Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan si Portiuncula, precum si de comemorarea Binecredinciosului Imparat Justinian cel Mare, Sfantului Eusebiu din Vercelli, Episcop, si Sfantului Petru Iulian Eymard, preot.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 2 august

Aducerea moastelor Sfantului Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan

Dupa ce Intaiul Mucenic Stefan a fost ucis cu pietre, trupul sau a fost lasat prada cainilor. Invatatorul sau, Galamiel, l-a luat in taina in afara Ierusalimului si l-a ingropat in timpul noptii. In jurul anului 427, lui Lucian, preotul parohiei cele mai apropiate de locul ingropaciunii, i s-a spus in vis unde era inmormantate moastele Sfantului Stefan.
Lucian i-a marturisit despre viziunea sa patriarhului Ioan al Ierusalimului, cei doi mergand apoi la locul indicat. Dupa ce au sapat o vreme, au gasit o cutie pe care era scris in aramaica numele Stefan. Preotul si patriarhul au dus la Ierusalim moastele Sfantului Stefan in cadrul unei solemne procesiuni.

Binecredinciosul Imparat Justinian cel Mare

Sfantul imparat Justinian, o personalitate marcanta in istoria statului bizantin, a fost, de asemeni, un vestit promotor al ortodoxiei, ce s-a remarcat prin intemeierea a numeroase biserici si scrierile sale inspirate de credinta crestina. Se spune ca a fost de origine slava, fiind nascut probabil in Bulgaria. In timpul domniei sale (527-565), Bizantul a avut parte de stralucite victorii militare in Persia, Africa, si Italia, in acest fel aducandu-se lovituri zdrobitoare paganismului vandalilor germanici si vizigotilor. Imparatul Justinian a poruncit inchiderea scolilor pagane din Atena si l-a trimis pe Ioan, episcopul din Efes, in Asia Mica, in scopul raspandirii credintei crestine. Se estimeaza ca episcopul Ioan a reusit sa boteze peste 70.000 de pagani. Justinian a dat porunca sa se construiasca 90 de biserici pentru noii convertiti. Printre cele mai vestite locase sfinte intemeiate de el sunt manastirea din Sinai si biserica Hagia Sofia din Constantinopole. Intrucat beneficiase el insusi de inalte studii, a fost preocupat de educarea calugarilor si clericilor, ordonand sa fie invatati retorica, filozofia si teologia.

Imparatul Justinian cel Mare si-a dedicat toata atentia si eforturile impotriva adeptilor lui Origen, care reluasera erezia nestoriana. El a decis intrunirea celui de-al cincelea Conciliu Ecumenic de la Calcedonia, ce a cenzurat invataturile lui Origene si a reafirmat tezele din al patrulea Conciliu.
Sfantul imparat Justinian a supravegheat intocmirea unui compendiu al legilor romane, cunoscut sub numele de “Codexul Iustinian”.
Dupa o viata pioasa, Justinian si-a dat duhul in anul 565.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 2 august

Suirea la cer cea de foc purtatoare a Sfantului, Maritului Prooroc Ilie Tesviteanul; Sfantul Ilie Chavchavadze (cel Drept), in Georgia; Savarsirea innoirii bisericii cinstitului Inaintemergator si botezator Ioan din preasfanta manastire a Studionului, la Constantinopol.
Vezi: Traditii si sarbatori din 20 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 2 august

Sfantul Eusebiu din Vercelli, Episcop

Sfantul Eusebiu (283 – 371) a invatat multe de invatat despre credinta crestina de la tatal sau, care a murit ca mucenic in Sardinia. A fost educat in Roma, ajungand sa fie numit cetitor. Vazand felul ireprosabil in care Sfantul Eusebiu servea biserica, oamenii din Vercelli l-au ales ca episcop al lor.  A fost remarcat si de Papa Liberius, care l-a trimis intr-o misiune la imparatul Constantius pentru a pune capat neintelegerilor dintre arieni si catolici. Constantius a parut a fi de acord cu impaciuirea si a convocat un conciliu la Milano, in anul 355. In cadrul acestei adunari, arienii n-au facut insa decat sa isi impuna vointa, ajungand sa il condamne pe Sfantul Atanasie, cel mai mare vrasmas al lor. Fara a se teme de numarul arienilor, Sfantul Eusebiu a cerut ca toti cei prezenti sa semneze Crezul Niceean inainte de a-l condamna pe Atanasie. Crezul Niceean, adoptat intr-un conciliu de intreaga biserica, proclama ca Iisus este unul intru fiinta cu Tatal, contrazicand astfel direct invataturile ariene.
Sub amenintarea cu moartea, imparatul Constantius a incercat sa ii convinga pe Sfantul Eusebiu, Sfantul Dionisus din Milano si Lucifer din Calgliari sa il condamne pe Sfantul Atanasie. Cu totii au refuzat cu hotarare sa faca acest lucru fata de un om cu totul indepartat de erezie si care obisnuia sa proclame numai si numai adevarul.
In exilul de la Scitopolis din Palestina, Sfantul Eusebiu a fost singurul crestin de acolo. Unica sa alinare, constand din vizitele primite din partea altor sfinti, i-a fost rapita dupa ce a arienii din acea localitate l-au biciuit pe jumatate gol si l-au inchis intr-o stramta celula, eliberandu-l dupa ce il tinusera nemancat vreme de patru zile. Dupa cateva saptamani, arienii i-au furat bunurile si mancarea, si l-au intemnitat din nou.
Sfantul Eusebiu a fost exilat in alte doua locuri inainte ca Iulian, succesorul lui Constantius, sa ii permita, impreuna cu alti episcopi, intoarcerea acasa, in anul 361. Dupa ce a lucrat alaturi de Sfantul Atanasie, a calatorit fara incetare pentru a propavadui Sfintele Scripturi. Sfantul Eusebiu a murit pe 1 august 371.

Sfantul Petru Iulian Eymard, preot

Sfantul Petru Iulian Eymard (1811 – 1868) s-a nascut in LaMure, Franta, si a lucrat la atelierul de cutitarie al tatalui sau pana la varsta de 18 ani, cand a plecat la seminarul din Grenoble, fiind hirotonisit in anul 1834. A servit ca preot parohial mai multi ani, dupa care s-a alaturat maristilor, devenind in 1845 reprezentantul lor in Lyon. A intemeiat Servitoarele Sfintei Impartasanii.

 Portiuncula 

Atunci cand Sfantul Francisc s-a retras la biserica Portiuncula, aceasta nu era decat o mica, ruinata capela, cunoscuta sub numele de “Doamna Noastra a Ingerilor”. Acest loc a devenit cel mai placut de pe pamant pentru el, alegandu-si-l drept locas al mortii sale. Saracia acestei capele ii amintea de Betleem si Nazaret, acolo unde Sfanta fecioara Maria il nascuse si il crescuse pe Iisus.
Vazand multimea de oameni sarmani ce cadeau prada pacatelor si trebuiau sa poarte povara penitentei, Sfantul Francisc, numit si Poverello, i-a cerut Papei ca acestia sa vina la Portiuncula, mai curand decat la indepartata Roma ori nelinistitul Ierusalim. La Portiuncula, acesti oamenii ar fi trebuit sa se spovedeasca, sa ia parte la liturghie si sa primeasca impartasania, si-ar fi pus in practica credinta catolica si s-ar fi rugat pentru papa, ar fi primit absolvirea pacatelor lor din ziua botezului si pana cand au pasit in acea biserica Doamna Noastra a Ingerilor”.
Desi multii pelerini ce veneau la Roma aduceau acestui oras mari beneficii materiale, Papa Honorius a fost de acord cu propunerea Sfantului Francisc. Acesta decizie a starnit numeroase critici, unii oamenii fiind de parere ca in acest fel biserica ii ierta pe pacatosi cu o prea mare usurinta, in loc sa ii poarte pe drumuri lungi si impovaratoare, si a plati astfel pretul raului facut de ei. Urmatorii pontifi au extins Indulgenta Portiuncula la toate bisericile ce indeplineau conditiile opt zile inainte sau dupa aceasta sarbatoare.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 2 august

Aducerea moastelor Sfantului Mucenic Arhidiacon Stefan la Ierusalim


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Nascut pe 2 august – Horoscop general Profil astrologic

31 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

1 august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
2 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 2 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on august 01, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.