E bine sa te minti pe tine insuti?

Nu recomand nici unuia dintre cititorii mei sa se minta cu nerusinare despre personalitatea, potentialul sau talentele inerente fiintei sale. De cele mai multe ori, atunci cand te complaci in neadevaruri despre tine insuti, o faci pentru a eclipsa niste esecuri sau nereusite din viata publica, sociala sau chiar amoroasa. Incerci, in acest fel, sa te autoamagesti, astfel incat sa iti pastrezi macar o bruma de incredere si idealism fata de propria-ti persoana.

Psihologii se straduiesc insa sa aduca niste argumente pro pentru minciunile adresate tie insuti! Se pare ca foarte multi oameni  obisnuiesc sa se autoinsele, adeseori fara a realiza ca fac acest lucru. Autoamagirea nu reprezinta doar o forma de minciuna sau ipocrizie, ci si o forma de aparare impotriva unor adevaruri ce tind sa ne ameninte fiinta. Atunci cand niste oameni ajung sa creada (sau sa isi repete cu incapatanare) ca sunt mai inteligenti ori mai talentati decat sunt cu adevarat, ei au capacitatea de a-i influenta intr-o mai mare masura pe ceilalti sau chiar de a avea castig de cauza in fata unor persoane mai inteligente si mai talentate decat ei, dar mai putin increzatoare in abilitatile lor. Cel putin, asta incearca sa ne demonstreze Robert Trivers, profesor de antropologie la Universitatea Rutgers, in cartea sa din 2011, "Prostia prostilor". Daca un om aflat intr-o functie de conducere ajunge sa isi inchipuie ca este un nemaipomenit orator, el are nu numai tendinta de a se simti mai bine atunci cand vorbeste in public, ci si puterea de a-i face pe altii sa creada ca este un excelent vorbitor, numai si numai din cauza puternicii sale convingeri ca este un autentic Demostene! Se intampla frecvent astfel de lucruri in societate, dar mai ales in politica! De cate ori te-ai intrebat de ce unii oameni sunt impresionati de limba de lemn si minciunile stangace ale anumitor lideri politici?

Sursa: foxnews


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul :

Dragostea si minciuna.Aforisme , citate, maxime

De ce mint barbatii ? De ce mint femeile ?

Demascarea mincinosilor - Semne ca cineva te minte
E bine sa te minti pe tine insuti? E bine sa te minti pe tine insuti? Reviewed by Diana Popescu on iulie 31, 2012 Rating: 5

4 comentarii:

Un produs Blogger.