1 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Ziua de 1 august este marcata de sarbatoarea Scoaterii Sfintei Cruci, praznuirea Sfintilor 7 Mucenici Macabei, si a Sfantului Alfons Maria de Liguori, episcop invatator. In traditia populara a romanilor, in aceasta zi se scotea mierea din stupi, toti mebrii familiei trebuind sa guste din ea, pentru a fi aparati de lupi si ursi. Potrivit experientei ancestrale,  pe 1 august vantul era din cale afara de puternic, putand culca la pamant fanul si a narui claiele. Femeile, mai ales, respectau cu sfintenie sarbatoarea Macabeilor, pentru a-si feri copiii de boli, friguri si lovituri de moarte. Tot acum, era bine sa mergi la biserica pentru ca preotul sa iti sfinteasca spicele de grau. Nu trebuia sa ii superi pe Macabei, astfel incat  gradina sa nu iti fie napadita de gaze si omide viermanoase.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 1 august

Scoaterea Sfintei Cruci

Sarbatoarea Scoaterii Sfintei Cruci a fost initiata in timpul imparatului Manuel Paleologu, la cererea crestinilor rusi si greci, dupa ce acestia ii infransesera in lupta pe sarazini.
Cu acest prilej, lemnul din crucea pe care a fost rastignit Iisus Hristos, a fost scoasa din trezoreria imperiala pe data de 31 iulie, fiind amplasata pe altarul marii biserici din acest oras, unde a ramas pana la terminarea Postului Adormirii Maicii Domnului, fiind purtata si venerata in aceasta vreme de crestini in fiecare zi prin pioase procesiuni.

Sfintii 7 Mucenici Macabei

Povestea celor 7 Mucenici Macabei si a eroicei lor lupte pentru eliberarea poporului evreu de sub stapanirea nelegiuita a lui Antiohie Epifanie este relatata in cartile Macabeilor din Vechiul Testament. Pacatosul rege Antiohie le-a ordonat odata evreilor sa manance carne de porc, indemanandu-i astfel sa incalce legea lui Moise. Intrucat s-au impotrivit acestei porunci, cei sapte tineri credinciosi, impreuna cu invatatorul lor Elizarie si mama lor Solomonia, au fost cu totii arestati si supusi unor crunte schingiuiri. Elizarie a murit cel dintai, aruncat in flacari, urmat de cei 7 tineri, de la cel mai varstnic la cel mai fraged. Atunci cand Solomonia si-a vazut cel mai mic fiu, doar un baietas, prins pentru a fi aruncat in vapai, s-a aruncat de una singura in flacari, incredintandu-si astfel sufletul lui Dumnezeu. Aceste fapte au avut loc in anul 168 dupa Hristos.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 1 august

Aflarea moastelor sfantului Serafim de Sarov; Preacuvioasa Maica noastra Macrina; Preacuviosul Parintele nostru Die, facatorul de minuni; Sfantul Parintele nostru Teodor, care a sihastrit in Lavra Sfantului Sava, si apoi s-a facut arhiepiscop al Edesei; Sfintii patru impreuna sihastri, care cu pace s-au savarsit.
Vezi Traditii si sarbatori din 19 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 1 august

Sfantul Alfons Maria de Liguori, episcop invatator

Sfantul Alfons Maria de Liguori s-a nascut in satul Marianella din apropiere de Napoli, Italia, in ziua de 27 septembrie 1696. Inca de la o frageda varsta, a fost invatat de maica lui sa traiasca zi de zi intr-un curat simtamant de pietate. Educatia obtinuta sub ingrijirea tatalui sau  i-a fost de mare folos, sprijinindu-l sa obtina o diploma in studiile juridice inca de la varsta de 16 ani. La scurt timp dupa aceea, a fost admis in baroul din Napoli. In anul 1723, a pierdut un important proces, Domnul indreptandu-i dezamagirea provocata de acest lucru spre alte idealuri decat cele lumesti. In 1726, Sfantul Alfons Maria de Liguori a fost hirotonisit preot, in acesta calitate straduindu-se sa aduca invatamintele Domnului in diferite locuri si printre diversi oameni. In anul 1732, a infiintat Congregatia Preasfintei Mantuiri, al carei obiectiv era salvarea sufletelor celor mai pacatoase. Dupa numeroase dificultati si nenumarate incercari, Sfantul Alfons Maria de Liguori a reusit sa isi invigoreze congregatia pana in preajma anului 1756, cand a fost numit episcop al Sfintei Agata, o dioceza de care s-a ingrijit pana in 1775, atunci cand doborat de poverile varstei si ale infirmitatii, s-a retras din aceasta demnitate si s-a dus la o manastire, in care a murit dupa putin timp. Sfantul Alfons Maria de Liguori si-a dat duhul la Nocera de Pagani, in data de 1 august 1787. El este sfantul patron al teologilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 1 august

Scoaterea Sfintei Cruci; Cei 7 prunci mucenici Macabei, mama lor Salomoni si invatatorul lor Eliazar; Sfantul Episcop Alfons Maria de Liguori


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Nascut pe 1 august – Horoscop general Profil astrologic

30 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

31 iulie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
1 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 1 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on iulie 31, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.