6 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase | Schimbarea la Fata a Domnului

Atat in calendarul crestin-ortodox, cat si in cel romano-catolic ori greco-catolic, in acesta zi are loc sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului (Pobrejenia). In traditia populara romaneasca, pe 6 august incep sa se arate primele semne ale toamnei: berzele pornesc pe drumul lor spre tarile calde, serpii, soparlele si insectele intra in pamant, buruienile si florile dau inapoi, incepand a se vesteji, poamele se dezleaga la biserica, dupa sfintire capatand numele de “coliva de struguri”. De Pobrejenie, fete nu isi spala parul (ca sa nu li se duca la fel ca iarba ce se ingalbeneste de-acum), copiii trebuie sa fi ascultatori si cuminti (pentru a nu fi certati tot restul anului), iar babele fac descantece rele, de despartire, ajutate de plecarea berzelor de pe acest taramuri.
Nu se munceste (ca sa nu te usuci ca ierburile), nu se pleaca in calatorii (pentru a nu risca sa nu mai gasesti drumul de intoarcere acasa), si se respecta aceasta zi ca sa  nu te arzi, sa nu fii lovit de traznet, sa tii plosnitele departe si pentru ca femeile sa aiba parte de o nastere usoara. Pe 6 august se culegeau de pe camp plantele de leac, iar fetele se dezbracau in pielea goala in padure pentru a aduna alune bune la vindecarea frigurilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 6 august

Schimbarea la Fata a Domnului (Pobrejenia)

Asa cum se descrie in primele trei Evanghelii (Matei 17, Marcu 9 si Luca 9), atunci cand misiunea lui Iisus pe pamant se apropia de sfarsit, el a luat trei dintre ucenicii sai, pe Petru, Iacob si Ioan, pe varful unui munte, pentru a se inchina lui Dumnezeu. In timp ce se ruga, fata lui a inceput sa straluceasca precum soarele, iar straiele sale au devenit de o lucitoare albete. Moise (simbolizand Legea) si Ilie (reprezentand profetii) au aparut in acel loc si au stat de vorba cu Iisus, adeverindu-i calea sfanta ce o avea de urmat. Dupa aceea, un nor luminos a venit peste ei, iar o voce din acel nor a spus:” "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, in Care am binevoit; pe Acesta ascultati-L". Inspaimantati, ucencii au cazut cu fata la pamant, iar atunci cand si-au inaltat capetele nu l-au mai vazut decat pe Iisus.
Sarbatorirea acestui eveniment a inceput in biserica rasariteana in secolul al IV-lea, dar a fost introdusa in calendarul bisericii apusene abia in anul 1457. Muntele unde a avut loc schimbarea la fata se crede a fi, potrivit traditiei, muntele Tabor, aflat in apropiere de Nazareea din Galileea. Alti invatati considera insa ca ar fi vorba despre muntele Hermon sau muntele maslinilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 6 august

Sfânta Mucenita Hristina; Cuviosul Policarp; Sfintii Cneji Boris si Gleb ; Sfantul Mucenic Capiton; Sfantul Mucenic Imeneu; Sfantul Mucenic Ermoghen; Sfantul nou Mucenic Teofil cel de la Zachint; Sfantul nou Mucenic Atanasie cel de la Chios.
Vezi Traditii si sarbatori din 24 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 6 august

Schimbarea la fata a Domnului

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 6 august

Schimbarea la Fata a Domnului nostru Isus Hristos


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu  :

4 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

5 august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 6 august – Horoscop general Profil astrologic
6 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase | Schimbarea la Fata a Domnului 6 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase | Schimbarea la Fata a Domnului Reviewed by Diana Popescu on august 05, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.