7 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 7 august are loc praznuirea Cuvioasei Teodora de la Sihla, Sfantului Mucenic Narcis, Patriarhul Ierusalimului, Sfantului Sixt al II-lea, Papa Mucenic, Sfantului Caietan, preot, si Cuviosul Mucenic Dometie Persul.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin - ortodoxe pe 7 august

Cuvioasa Teodora de la Sihla

Cuvioasa Teodora de la Sihla s-a nascut in jurul anului 1650, in satul moldovean Vanatori – Neamt, intr-o familie de piosi crestini, a caror casa era deschisa tuturor calugarilor din manastirile din preajma si pelerinilor ce se indreptau catre acele sfinte locasuri. Invatata astfel inca de mica copila intru Domnul, s-a dedicat unui trai fara de prihana, de post si inchinaciune, la  Schitul Varzaresti-Vrancea. Dupa ce turcii au dat foc acestui schit, Cuvioasa Teodora, asemeni celorlalte maicute, a ratacit prin munti si paduri, ajungand, in cele din urma, sa traiasca in pustnicie, in imprejurimile Schitului Sihla. Aici a trecut prin numeroase suferinte si privatiuni, si a a avut multe de invatat, uitata de lume, despre neasemuitul pret al rugaciunii, postirii si dragostei de Dumnezeu.
Se zice ca, odata, o ceata de turci ajunsa  pe meleagurile Sihlei a fost cat pe ce sa o ucida pe Sfanta Cuvioasa Teodora. Nemaiavand scapare din pestera unde isi facuse salasul, ea a cazut in genunchi si a strigat catre ceruri:”Izbaveste-ma, Doamne, de mainile ucigasilor!” In acea clipa, peretele pesterii s-a deschis ca prin minune, iar Sfanta Teodora a reusit sa scape cu viata, aflandu-si adapost in padure.
Atunci cand a simtit ca i se apropie sfarsitul, s-a rugat lui Dumnezeu sa-i trimita un preot pentru a i se  darui sfanta impartasanie. Nu multa vreme dupa aceea s-au ivit in pestera ei ieromonahul Antonie si ierodiaconul Lavrentie, de la Schitul Sihastriei. Dupa ce s-a spovedit si a primit dumnezeiestile Taine, Cuvioasa Teodora si-a dat duhul, fiind ingropata chiar in pestera unde se ascunsese de lume. Moastele ei au ramas acolo pana in anul 1830, cand domnitorul Mihail Sturdza le-a asezat intr-o racla de pret si le-a asezat mai intai in biserica Schitului Sihla, si apoi in biserica mosiei sale din satul Miclauseni-Iasi. In anul 1856, familia domnitorului a daruit moastele Sfintei Cuvioase Teodora manastirii Pecersca din Kiev, in schimbul unor haine arhieresti si preotesti.

Sfantul Mucenic Narcis, Patriarhul Ierusalimului

Sfant Narcis s-a nascut in preajma anului 99 dupa Hristos. Nu se stie absolut nimic despre viata sa timpurie. Potrivit datelor istorice, a ajuns cel de-al treisprezecelea episcop al Ierusalimului, la varsta de 80 de ani. In jurul anului 195, Sfantul Narcis a condus conciliul episcopilor din Palestina, in cadrul caruia s-a discutat daca sarbatorirea Pastelui ar trebui sa ramana asociata cu pastele traditional al evreilor. Hotararea luata atunci, ca Sfintele Pasti sa fie celebrate numai in zilele de duminica, se pastreaza pana in zilele noastre.
Narcis a fost cunoscut drept un sfant facator de minuni. Astfel, intr-una din sfintele sambete, atunci cand nu mai era destul ulei in lampi pentru ritualul ceremonial, Sfantul Narcis le-a spus purtatorilor de lampi sa aduca apa dintr-o fantana, transformand apoi acea apa, prin rugaciune, in ulei.
Se spune ca , la un moment dat, Sfantul Narcis a fost acuzat de trei oameni de un nenumit si, totusi, teribil pacat. Dupa ce acesti oameni au fost intrebati daca sunt de acord sa fie ucisi prin foc, mancati de lepra sau condamnati la orbire daca ceea ce afirmasera se dovedea a fi fals, ei au renuntat la acuzatia lor. Sfantul Narcis si-a iertat acuzatorii si a disparut in desert, pentru a trai ca un sihastru. Mai tarziu, unul din calomniatorii sai a murit , impreuna cu toata familia,  intr-o casa in flacari, cel de-al doilea s-a imbolnavit de lepra, iar al treilea a fost lipsit de vedere.
Sfantul Narcis a stat atat de mult timp departe de lume incat s-a crezut ca ar fi murit. Atunci cand s-a reintors, multi ani mai tarziu, credinciosii l-au rugat sa nu ii lase din nou siguri. Sfantul Narcis a murit in preajma anului 215, avand pe atunci varsta de 105 ani.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 7 august

Adormirea Sfintei Ana; Sfintii parinti de la Sinodul al V-lea Ecumenic; Cuvioasa Olimpiada diaconita din Constantinopol; Cuvioasa Eupraxia; Cuviosul Macarie.
Vezi Traditii si sarbatori din 25 iulie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice 7 august

Sfantul Sixt al II-lea, Papa Mucenic

Descendent dintr-o familie romana sau greaca, Sfantul Sixt a fost ales papa in anul 257. A pus capat disputelor dintre biserica de la Roma si cea din Cartagina, referitoare la botez si rebotezare. Asemeni predecesorului sau, Stefan, Sfantul Sixt credea ca botezul poate avea loc doar o sigura data in viata, dar ii tolera pe cei ce voiau sa fie rebotezati. Martiriul Sfantul Sixt al II-lea a fost extrem de dramatic. Dupa ce i s-a interzis sa mai tina liturghii, el si diaconii sai au continuat sa se roage in capela din cimitirul Prætextatus. Intr-una din zilele anului 258, in timp ce Sfantul Sext tinea o predica, mai multi ostasi au intrat in capela si i-a taiat capul. Patru din insotitorii sai i-au impartasit soarta, alti trei fiind executati de autoritati a doua zi.

Sfantul Caietan, preot

Sfantul Caietan (1480-1547) a vazut lumina zilei la Vicenza, in apropiere de Venetia, intr-o familie nobila, fiind numit Thiena. Unchiul sau, ce purta acelasi nume si era preot la Padua, era considerat printul teologilor din acel secol. Parintii sai l-au dedicat pe Caietan Sfintei Fecioare Maria. Inca din copilarie, el s-a remarcat prin umilinta, rabdarea si natura sa caritabila.
Un distins invatacel, un veritabil model pentru colegii sai, Sfantul Caietan isi dorea sa atinga perfectiunea, asa ca si-a parasit orasul natal, unde era inconjurat de onoruri, pentru a ajunge cumva in obscuritate la Roma. Acolo, Papa Iulius al II-lea i-a recunoscut totusi meritele si l-a numit pronotar apostolic. Sfantul Caietan s-a alaturat apoi congregatiei sau confreriei “Dragostei Divine”, la scurt timp dupa ce fusese hirotonisit, la varsta de 36 de ani. Atunci cand avea 42 de ani, a intemeiat un spital al bolnavilor incurabili la Venetia. Sfantul Caietan a cautat in orice imprejurare a existentei sale sa fie aproape de oamenii sarmani sau suferinzi din Vicenza, dar si din toate celelalte orase unde a locuit.
Una din cele mai mari nevoi ale bisericii din acea vreme era reformarea slujitorilor sai. In acest scop, Caietan, impreuna cu trei prieteni, a intemeiat confreria “teatenitilor” (provenind din numele localitatii Teate (Chieti)). Cei patru au reusit sa isi gaseasca refugiul in Venetia, dupa ce casa lor a cazut prada trupelor lui Carol al V-lea, ce au jefuit Roma in anul 1527. Teatenitii au militat pentru marile reforme ale bisericii catolice ce au avut loc inainte de reforma protestanta. Ei au pus bazele unui “monte de pieta” (fond de caritate) in Napoli, drept mijloc de ajutor si protectie a oamenilor saraci.
Sfantul Caietan este patron al lucratorilor, jucatorilor, oamenilor ce isi cauta slujbe, al Albaniei, Maltei, Argentinei, Braziliei, Guatemalei si statului El Salvador.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice 7 august

Cuviosul Mucenic Dometie Persul


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

5 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

6 august - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 7 august – Horoscop general Profil astrologic
7 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 7 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on august 06, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.