Vremea in septembrie | Superstii meteo in luna septembrie

In superstitiile si traditiile populare romanesti, vremea din septembrie reprezinta un indicator al conditiilor meteo din urmatoarele luni si din perioada iernii. O zicala binecunoscuta statueaza: "Rapciune (septembrie) cald, Brumarel (octombrie) umed si rece." Vantul din septembrie este vant rodnic ori bogat, intrucat prezice multa zapada in Faur(februarie) si un an imbelsugat. Daca infloresc ciulinii in aceasta luna se intrevede o toamna frumoasa, iar de randunelele se grabesc se plece acum, iarna nu se va lasa mult timp asteptata.

1 septembrie, ziua sarbatoririi Sfantului Simeon Stalpnicul, vesteste cum va fi vremea in decursul noului an bisericesc (inceput chiar in aceasta zi). Daca dimineata de 1 septembrie este ploioasa, se anunta o primvara bogata in ploi. Daca timpul e frumos pe la pranz, un an bun si manos ne sta in fata. O toamna rea si saraca este prevestita de un Sfant Simeon posomorat. Toamna va fi lunga daca sunt tunete in aceasta zi.

Atunci cand tunetele continua sa se auda dupa 14 septembrie, Ziua Crucii, acesta este un alt semn de toamna lunga. Daca intr-una din zilele dinaintea Zilei Crucii sunt vazuti pe cer cocorii, in drumul lor spre tarile calde, in noaptea acelei zile va cadea bruma. Nu este bine sa rupi calinele dupa Ziua Crucii, caci in acest fel gerul va veni mai devreme.

Iarna va fi calda inainte de Craciun daca pasarile calatoare nu sunt vazute plecand inainte de 17 septembrie, ziua Sfintei Sofia.

Anotimpul rece va veni curand atunci cand ghindele cad inainte de Sant Mioi (29 septembrie).

Potrivit unei superstitii britanice, prima zapada vine sase saptamani mai tarziu dupa cel din urma tunet din septembrie.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Vremea in august | Superstii meteo in luna august

Simbolurile lunii septembrie

Septembrie in citate, aforisme, maxime

Vremea in septembrie | Superstii meteo in luna septembrie Vremea in septembrie | Superstii meteo in luna septembrie Reviewed by Diana Popescu on septembrie 01, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.