18 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 18 octombrie sunt pomeniti Sfantul Apostol si Evanghelist Luca, Sfantul Mucenic Marin cel Batran, si Cuviosul Iulian. In traditia populara romaneasca, pe aceasta data se sarbatoarea Lucinul sau “ziua lupului”, o zi “rea de lupi”, respectata pentru a nu se lipi bolile de vite.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 18 octombrie

Sfantul Apostol si Evanghelist Luca

Sfantul Luca a fost medic in Antiohia, ucenic si tovaras de calatorie al  Sfantului Apostol Pavel, care il numea “dragul meu doctor”. Sfantul Luca nu a scris numai Evanghelia ce ii poarta numele, ci si Faptele Apostolilor, dedicandu-si amandoua scrierile lui Teofil, care, potrivit traditiei, a fost guvernator la Ahaia si s-a convertit la credinta crestina. Multe dintre randurile din Faptele Apostolilor sunt scrise la persoana intai, descriind drumurile facute de el impreuna cu invatatorul sau, Sfantul Pavel. Sfantul Luca a trait pana la o varsta inaintata si a murit in Ahaia, posibil in localitatea Patras. Multi dintre scritorii crestini din vechime au lasat marturie ca si-a dat sufletul primind cununa de mucenic.

Traditiile bisericesti despre Sfantul Luca sunt contradictorii. Potrivit multora dintre acestea, a fost unul dintre cei 70 de apostoli, luand astfel parte la invataturile oferite de Hristos in viata lumeasca (este considerat, de obicei, tovaras al Sfantului Cleopa pe drumul catre Emaus). Conforma altor traditii, nu l-a intalnit niciodata pe Hristos, fiind adus pe calea dreptei credinte de catre Sfantul Apostol Pavel. Se spune ca Sfantul Luca a fost cel dintai iconograf, si ca a pictat-o pe Maica Domnului asa cum era cand traia pe acest pamant. Din acest motiv, Sfantul Luca este considerat patronul iconarilor.

Sfantul Mucenic Marin cel Batran

Sfantul Marin cel Batran era de loc din Cicilia (Asia Mica). Din cauza ca si-a marturisit fara teama iubirea de Hristos, a fost chinuit in crunte batai, si apoi omorat din porunca lui Lisias, guvernatorul din Tarsus, in vremea imparatiei lui Diocletian (284-305).

Cuviosul Iulian

Sfantul Cuvios Iulian, sihastrul din Mesopotamia, a dus un trai ascetic, de ruga si postire, in apropierea raului Eufrat. Intr-o zi, in timp ce se ruga, a auzit o voce zicandu-i ca imparatul Iulian Apostatul avea sa piara in curand. Putina vreme dupa aceea, aceasta proorocire s-a implinit. Prin eforturile Sfantului Iulian, s-a cladit o biserica pe Muntele Sinai, inchinata tablelor legii primite de Moise, chiar in locul unde proorocul Moise se gasea atunci cand i-au fost daruite.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 18 octombrie

Sfanta Mucenita Haritina; Sfanta Mucenita Mamelhta; Sfintii Ierarhi Petru, Alexie, Iona, Macarie, Filip, Iov, Ermoghen, Tihon, Petru, Filaret, Inochentie; Cuviosii Damian, Ieremia si Matei.
Vezi Traditii si sarbatori din 5 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 18 octombrie

Sfantul Luca, Evanghelist

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 18 octombrie

Sfantul Apostol si Evaghelist Luca


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

16 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

17 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 18 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
18 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 18 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 17, 2012 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.