2 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 2 octombrie sunt praznuiti Sfantul Sfintit Mucenic Ciprian, Sfanta Mucenita Iustina, si Cuviosul Teofil, si se desfasoara sarbatoarea Sfintii Ingeri Pazitori.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 2 octombrie

Sfantul Sfintit Mucenic Ciprian si Sfanta Mucenita Iustina

Nascut in Antiohia, intr-o familie pagana, Sfantul Ciprian a fost calauzit de parintii sai inca din frageda copilarie sa intre in serviciul idolilor romani. De la varsta de 7 ani si pana la cea de 13 ani, a studiat in cele mai cunoscute centre ale paganismului, pe muntele Olimp, in orasele Argos si Tauropolis, in localitatea egipteana Memfis si in Babilon. Dupa ce a fost initiat astfel in filozofia pagana si in mestesugul vrajitoriei, a fost consacrat in preotia pagana pe muntele Olimp. Avand o mare putere de a aduna spiritele necurate, a ajuns ucenic al Satanei, primind de la acesta sprijinul multor demoni.
Dupa ce a revenit in Antiohia, Ciprian a ajuns sa fie respectat de pagani, impresionand localnicii prin abilitatea sa de a face vraji, a arunca asupra semenilor molime si a vorbi cu spiritele celor morti. A distrus sufletele multor oameni, invatandu-si sa se puna in slujba diavolilor si sa apeleze la magia neagra.

Sfanta Fecioara Iustina a trait in Antiohia. Dupa ce i-a intors pe parintii sai de la credinta in idoli, aducandu-i pe drumul iubirii lui Hristos, s-a dedicat fecioriei ceresti si si-a petrecut timpul in postire si rugaciune. Atunci cand un nobil pe nume Aglaide i-a propus sa se casatoreasca cu el, Iustina l-a refuzat, dorindu-si sa traiasca in continuare in puritate intru Domnul. Aglaide a cerut ajutorul lui Ciprian, cerandu-i acestuia sa o vrajeasca pe Sfanta Iustina pentru a o face sa se marite cu el. Vrajitoriile lui Ciprian s-au dovedit insa a fi zadarnice, Sfanta Iustina reusind sa infranga toate tertipurile diavolilor prin rugaciune, veghere si postire. Ciprian a trimis impotriva ei demoni avand puterea de a-i trezi in trup pasiunile carnii, insa ea a rezistat tuturor incercarilor prin semnul crucii si rugaciuni darze catre Dumnezeu.
Plin de manie, Ciprian a adus boli si molime asupra parintilor ei si a intregului oras, dar toate aceste influente nefaste au fost zagazuite de rugaciunile Sfintei Iustina. Vazand puterea netarmurita a Domnului, Ciprian i-a spus Satanei:”Daca te temi pana si de umbra Crucii, iar numele lui Hristos te face sa tremuri, ce vei face atunci cand Insusi Hristos va sta in fata ta?” Jignit in orgoliu, diavolul a incercat sa il bata si sa il stranga de gat pe Ciprian. Cu acest prilej, Ciprian a incercat pentru prima data puterea semnului crucii si a numelui lui Hristos, aparandu-se in acest fel de atacurile Satanei. Dupa aceasta incercare, si-a aruncat pe foc toate cartile vrajitoresti si a mers la episcopul local, Antim. A doua zi, a intrat in biserica si nu a vrut sa o mai paraseasca in pofida faptului ca nu era inca botezat.
Prin mijlocirea eforturilor sale de a duce o viata crestina, Sfantul Ciprian a reusit sa ajunga la o viguroasa credinta in Hristos, renuntand, dupa 30 de ani, a-l mai sluji pe Satana. La sapte zile dupa ce a fost botezat, a fost numit cititor, dupa 12 zile, subdiacon si dupa 30 de zile, diacon. Un an dupa aceea, a fost hirotonisit preot, si, nu dupa multa vreme, a ajuns episcop.
Sfantul Ciprian a convertit atat de multi oameni la crestinism incat  nimeni in Antiohia nu a mai adus jertfe idolilor, templele pagane cazand toate in ruina.
Sfanta Iustina s-a retras intr-o manastire, in care a fost numita apoi stareata.

In timpul persecutiilor impotriva crestinilor ale imparatului Diocletian, Sfantul Ciprian si Sfanta Iustina au fost arestati si adusi in Nicomedia, unde, dupa numeroase si infioratoare schingiuiri, au fost decapitati. Sfantul Ciprian, temandu-se ca Sfanta Iustina si-ar putea pierde curajul vazandu-l pe el cum moare, a cerut timp sa se roage, astfel ca Sfanta Iustina a fost cea dintai care si-a plecat, cu bucurie, capul, lasandu-l taiat de sabie.
Un ostas, pe nume Teoctist, impresionat de suferintele Sfintei Iustina, a cazut la picioarele Sfantului Ciprian si a marturisit ca este si el crestin, fiind decapitat impreuna cu cei doi sfinti.

Cuviosul Teofil

In timpul imparatului iconoclast Leon Isaurul, Sfantul Cuvios Teofil Marturisitorul  a mers la acesta si l-a mustrat, zicandu-i ca ura lui impotriva icoanelor il punea alaturi de antihrist. Maniat peste masura, Leon a poruncit sa Teofil sa fie batut, aruncat in temnita si chinuit acolo prin infometare. Sfantul Teofil nu si-a schimbat credinta din cauza acestor suferinte, asa ca imparatul l-a trimis in exil, unde cuviosul si-a dat sufletul in pace in mainile Mantuitorului.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 2 octombrie

Sfintii Mucenici Trofim, Savatie si Dorimedont; Cuviosul Zosima; Sfintii Teodor, cneaz de Smolensk, si copii sai David si Constantin; Sfantul Mucenic Ianuarie si cei impreuna cu dansul.
Vezi Traditii si sarbatori din 19 septembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 2 octombrie

Sfintii Ingeri Pazitori

Catolicii au ridicat altare in onoarea Sfintilor Ingeri Pazitori inca din din secolul al IV-lea, sarbatori locale dedicate acestora fiind inregistrate din secolul al XI-lea. Aceasta sarbatoare a fost celebrata mai intai de Ordinul Franciscan in anii 1500, dar a fost inclusa in calendarul roman general abia in anul 1607, de catre papa Paul al V-lea. Papa Clement al X-lea a ridicat sarbatoarea Sfintilor Ingeri Pazitori la rangul de “obligatorie dubla”, iar Papa Leon al XIII-lea la cel de “dubla majora”. In anul 1976, a fost inaltata la gradul de “memorial obligatoriu”.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 2 octombrie

Sfantul Episcop Ciprian; Sfanta Mucenita Iustina fecioara


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

30 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

1 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 2 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
2 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 2 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 01, 2012 Rating: 5

4 comentarii:

  1. Am o nepotica pe care o cheama Iustina si habar nu am avut ca azi este ziua ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cunosc pe cineva cu numela asta, dar nu stiam ca se serbatoreste.

    RăspundețiȘtergere
  3. Probabil calendarul ortodox are cei mai multi sfinti, dar nu se sarbatoresc toti, ar insemna sa fie sarbatoare aproape in fiecare zi.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.