25 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 25 octombrie sunt pomeniti Sfintii Mucenici Marcian si Martirie, Sfantul Mucenic Valerian, Sfanta Tavita, si Sfintii Crisant si Daria, soti Mucenici.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 25 ooctombrie

Sfintii Mucenici Marcian si Martirie

Sfintii Marcian si Martirie s-au nascut amandoi in Constantinpol, si au fost ucenici ai Sfantului Pavel Marturisitorul (6 noiembrie), ucisi in exil de catre arieni. In timpul imparatului arian Constantius, si-au marturisit fara temere iubirea intru Hristos si credinta ca Fiul Domnului era din aceeasi esenta cu Dumnezeu Tatal. Din aceasta cauza, au fost decapitati de catre arieni, si inmormantati in afara orasului. La putina vreme dupa aceea, multe minuni au inceput a se petrece la mormantul lor, in acel loc construind apoi o biserica Sfantul Ioan Gura de Aur.

Sfantul Mucenic Valerian

In aceasta zi este celebrat si Sfantul Valerian, despre care nu se stie prea mult, cu exceptia faptului ca a primit cununa de mucenic, inchinuandu-i-o lui Hristos.

Sfanta Tavita

Sfanta Tavita, vaduva inviata de catre Apostolul Petru, a fost o virtuoasa si buna femeie, originara dintr-o comunitate crestina din Jopa. Dupa ce a suferit mult de boala, si-a dat obstescul sfarsit. In acel timp, Sfantul Apostol Petru propavaduia in Lidia, in apropiere de Lidia. Mesagerii sai i-au transmis ca cineva din Lidia avea mare nevoie de ajutor. Atunci cand a ajuns in acel loc, Sfanta Tavita era deja moarta. Asezandu-se in genunchi, Sfantul Petru s-a rugat plin de fervoare Domnului si, apoi, a mers la patul de moarte al sfintei, poruncind; “Tavita, ridica-te!”. Sfanta Tavita s-a ridicat din moarte, intru totul vindecata (Faptele Apostolilor 9:36). Sfanta Tavita este considerata protectoare a croitorilor si a cusatoreselor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 25 octombrie

Sfintii Mucenici Prov, Tarah si Andronic; Sfanta Mucenita Domnica; Cuviosul Cosma; Cuviosul Amfilohie; Sfantul Ioan Marturisitorul; Sfintii saptezeci de Mucenici, care de sabie s-au savarsit;  Sfantul Teodot episcopul Efesului;  Sfanta Mucenita Malfeta; Sfanta Mucenita Anthia; Sfintii Mucenici Iuventim si Maxim; Sfantul Iason episcopul Damascului; Sfintii Andromah si Diodor.
Vezi Traditii si sarbatori din 12 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 25 octombrie

Sfintii Crisant si Daria, soti Mucenici

Putine lucruri se stiu despre cei doi. Sfantul Crisant a fost egiptean, fiu al unui patrician pe nume Polemius. A fost adus la Roma din Alexandria, in vremea imparatului Numerian, si, in ciuda, opozitiei tatalui sau, a fost botezat aici de un preot numit Carpoforus. Sfantul Crisant  s-a opus incercarii tatalui sau de a-l casatori cu cineva ales de acesta, cununandu-se, in cele din urma, cu Sfanta Daria, o preoteasa greaca a zeitei Minerva. Sfantul Crisant a reusit sa o converteasca la dreapta credinta, si a convins-o sa traiasca in castitate alaturi de el. Dupa ce au avut prilejul de a aduce la crestinism multi romani, Sfantul Crisant a fost denuntat lui Claudius, un tribun roman. Taria Sfantului Crisant in timp ce era torturat i-a impresionat pe Claudius si pe sotia lui, Hilaria, pe fii lor si pe cei 70 de ostasi ai lui Claudius, cu totii fiind dupa aceea ucisi de imparat.
Sfanta Daria a fost trimisa la un bordel, unde a fost aparata de un leu. Adusa in fata lui Numerian, acesta a ordonat sa fie batuta cu pietre si inmormantata de vie. Atunci cand mai multi crestini au fost gasiti rugandu-se la mormantul Sfintilor Crisant si Daria, printre ei numarandu-se Diodoria, preot, si Marian, diacon, au fost cu totii inmormantati de vii.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 25 octombrie

Sfintii Mucenici Marcian si Martiriu


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

23 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

24 octombrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 25 octombrie – Horoscop general Profil astrologic
25 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 25 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on octombrie 24, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.