10 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 10 noiembrie sunt sarbatoriti Sfintii Apostoli Rodion, Olimp, Erast si Sosipatru, Sfantul Mucenic Orest, Sfantul Leon cel Mare, papa invatator, si Sfantul Tiberiu, Mucenic.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 10 noiembrie

Sfintii Apostoli Rodion, Olimp, Erast si Sosipatru

Sfintii Rodion, Olimp, Erast si Sosipatru au facut parte dintre cei 70 de apostoli, fiind cu totii mentionati de Sfantul Pavel in Romani 16. Sfintii Olimp si Rodion l-au urmat pe Sfantul Petru la Roma si au fost decapitati in vremea imparatului Nero, in jurul anului 54. Ceilalti doi si-au dat sufletul in pace, servind biserica in calitate de episcopi. Sfantul Erast (descris de Sfantul Pavel ca trezorier al orasului Corint) a fost episcop de Paneas (in Filipii Cezareei), in vreme ce Sfantul Sosipatru a ocupat scaunul episcopal din Iconium.

Sfantul Mucenic Orest

Sfantul Orest a fost doctor in orasul Tiana din Capadochia, atunci cand imparat al romanilor era Diocletian (284-311). S-a remarcat prin meritele de ostas, si a fost inca din copilarie un bun crestin.
Din porunca imparatului, un ofiter, pe nume Maximinus, a fost trimis la Tiana pentru a pune capat raspandirii credintei in Hristos. Sfantul Oreste a fost printre primii adusi la judecata lui Maximinus, el marturisindu-si deschis, neinfricat, crezul in Iisus. Maximinus l-a ispitit pe Sfantul Oreste, promitandu-i in zadar  bogatii, onoruri si renume cu conditia de a renunta la Dumnezeu. Dus la un maret templu pagan, i s-a cerut sa se inchine idolilor. Intrucat a refuzat sa faca acest lucru, a fost batut crunt de osteni cu nuiele si maciuci, si apoi chinuit cu foc. Sfantul Oreste a strigat catre Dumnezeu: “Arata un semn al puterii tale, astfel incat cei care ma urasc sa il vada si sa fie rusinati!” Domnul a auzit cuvintele mucenicului, iar pamantul s-a cutremurat, darmand de pe socluri si faramand idolii din templu. Toata lumea a fugit din acel locas, si, imediat ce a iesit si Oreste din el, templul s-a facut una cu pamantul.
Infuriat, Maximinus a ordonat ca sfantul mucenic sa fie intemnitat timp de sapte zile fara a i se da apa sau mancare, in cea de-a opta zi urmand sa fie iarasi schingiuit. Calaii sai i-au infipt in picioare 12 cuie si l-au legat de un cal naravas. Tarat astfel peste pietre, Sfantul Oreste s-a mutat la Domnul in anul 304. Moastele sale au fost aruncate in mare.
In anul 1865, atunci cand Sfantul Demetrius, mai tarziu episcop de Rostov, pregatea pentru tipar, in lavra pesterilor din Kiev, Viata Sfantului Oreste, a fost cuprins de un somn greu, aparandu-i in vis chiar mucenicul Oreste. El i-a aratat lui Demetrius ranile sale adanci din stanga trupului, bratele sale taiate si picioarele retezate de prigonitori. Sfantul Oreste s-a uitat adanc in ochii Sfantului Demetrius si i-a spus:”Vezi tu, am suferit mai multe chinuri pentru Hristos decat ai descris in cartea ta”.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 10 noiembrie

Sfantul Dimitrie, Mitropolitul Rostovului; Cuviosul Atanasie, Patriarhul Constantinopolului; Sfintii Mucenici Terentie, Neonilla si fiii lor Nita, Sarvil, Ierax, Teodul, Fota, Vil si Evnichi; Cuviosul Stefan Savaitul; Sfantul Mucenic Chiriac.
Vezi Traditii si sarbatori din 28 octombrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 10 noiembrie

Sfantul Leon cel Mare, papa invatator

Sfantul Leon cel Mare s-a nascut in Toscania. Ajuns diacon, a fost trimis in Galia, ca mediator, de catre imparatul Valentinian al II-lea. A fost papa intre anii 440 si 461. Este autorul doctrinei Intruparii, descrise intr-o scrisoare adresata patriarhului Constatinopolului, care il condamnase deja pe Eutichie. La Conciliul de la Calcedon, aceasta epistola a fost confirmata ca expresie a credintei catolice in ceea ce priveste persoana lui Hristos.
A incheiat numeroase tratate odata cu intensificarea invaziei barbare din secolul al V-lea. L-a intalnit pe Atila Hunul in fata portilor Romei, convingandu-l sa faca cale intoarsa si sa nu atace orasul. Atunci cand vandalii condusi de Genseric au ocupat Roma, i-a facut pe invadatori sa renunte la jafuri si la ranirea locuitorilor cetatii. Sfantul Leon cel Mare a murit in anul 461, lasand in urma numeroase epistole si scrieri de mare valoare istorica.

Sfantul Tiberiu

Schingiuit pentru credinta crestina alaturi de Modestus si Florentia, Sfantul Tiberiu a primit cununa de mucenic in vremea imparatului Diocletian, la Adge, in Franta, in anul 303.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 10 noiembrie

Sfintii Apostoli Sosipatru, Erast si cei impreuna cu ei, din cei 70; Sfantul Mucenic Orest


Copyright © godessdiana88. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :

8 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

9 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 10 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic
10 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 10 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 09, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.