25 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Pe 25 noiembrie sunt celebrati Sfanta Mare Mucenita Ecaterina, Sfantul Mare Mucenic Mercurie, si are loc sarbatoarea catolica “Cristos, Regele Universului”.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 25 noiembrie

Sfanta Mare Mucenita Ecaterina

Sfanta Ecaterina s-a nascut in Alexandria, ca fiica a lui Constas (sau Cestus). A fost una din cele mai frumoase fete din oras, remarcandu-se totodata prin castitatea, educatia, vita nobila si averea ei. Gratie mintii ei luminate, a reusit sa cucereasca sufletul pasional si salbatic al lui Maximuns, tiranul Alexandriei, iar prin mijlocirea talentului ei de a vorbi a inchis gura unor numerosi asa-zisi filozofi ce indraznisera sa ii puna la incercare intelepciunea. Sfanta Ecaterina a primit cununa de mucenita in anul 305. Sfintele ei moaste au fost duse de ingerii Domnului la sfantul munte Sinai, unde au fost descoperite multi ani dupa aceea. Vestita manastire a Sfintei Ecaterina a fost la inceputuri dedicata Schimbarii la fata a Domnului, purtand apoi numele ei.
Atat de mare era elocventa Sfintei Ecaterina incat cei 50 de oratori desemnati sa o infrunte in dispute si-au recunoscut greseala si au cerut cu totii sa fie botezati, fapt din pricina caruia au fost cu totii condamnati la moarte de catre Maximinus. Sfanta a fost schingiuita pe o roata cu tepi facuta special in acest scop, dar un inger a salvat-o si a reusit, printr-un miracol, sa sfarame acel infernal instrument de tortura. Sotia lui Maximinus, impreuna cu 200 de ostasi ai acestuia au fost martori ai suferintelor Sfintei Ecaterina si a demnitatii cu care aceasta le-a infruntat, trecand apoi la credinta crestina si cerand sa fie botezati, cu totii fiind condamnati la moarte. In cele din urma, Sfanta Ecaterina a fost adus in afara zidurilor cetatii Alexandria unde, dupa ce a multumit Domnului printr-o rugaciune, a fost decapitata.

Sfantul Mare Mucenic Mercurie

Sfantul Mercurie s-a nascut intr-o provincie din Asia, avandu-l parinte pe un scitian ce se convertise in secret la crestinism. Asemeni celor ce ii dadusera viata, a fost un tainic credincios al lui Hristos. A fost legionar in armata romana in vremea imparatului Decius. In timpul unei campanii militare, i-a aparut in fata un inger care i-a daruit o sabie si l-a indemnat sa mearga la batalie incredintat de ajutorul lui Hristos. Sfantul Mercurie s-a avantat plin de curaj in lupta, a patruns de unul singur in randurile inamicilor si a reusit sa il ucida pe comandantul barbar Rigas, descurajandu-i astfel pe ostasii inamici, si asigurand victoria armatei romane.
Auzind de vitejia acestui soldat, imparatul l-a adus la curtea sa. Aici, orbit de placerile si onorurile lumesti, Sfantul Mercurie si-a uitat indatoririle fata de Hristos. Intr-o noapte, acelasi inger ce ii inmanase sabia a i-a aparut iarasi in fata si i-a zis ca acea sabie ii fusese daruita ca semn al bataliei muceniciei in care trebuia sa isi arate curajul. A doua zi, Sfantul Mercurie a refuzat sa mai aduca ofrande idolilor. Chemat la imparat, si-a marturisit fara teama iubirea de Hristos, si a aruncat la pamant insemnele sale de militar. A fost apoi dus in temnita si supus unor crude schingiuiri, pe care le-a indurat cu seninatate, incurajat fiind de ingerul ce i-a fost tot timpul alaturi. Sfantul Mercurie a fost decapitat in Capadochia, la varsta de 25 de ani.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 25 noiembrie

Cuviosului Nil, izvoratorul de mir; Preacuviosul Nil pustnicul; Sfantul Ierarh Ioan Milostivul, arhiepiscopul Alexandriei; Sfantul Mucenic Arsachie; Sfantul Leon, patriarhul Constantinopolului; Sfantul nou Mucenic Sava Nigdeli; Sfantul nou Mucenic Nicolae Constantinopolitul.
Vezi Traditii si sarbatori din 12 noiembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 25 noiembrie

Cristos, Regele Universului

Sarbatoarea Cristos, Regele Universului a fost intemeiata de Papa Pius al XI-lea in anul 1925 ca o masura contra secularismului, o cale de viata ce ii indeparta pe oameni de Dumnezeu. Aceasta sarbatoare avea drept scop proclamarea ferma a regalitatii lui Cristos peste indivizi, familii, societati, guverne si natiuni.
Liturghia de astazi arata clar cum se vadeste regalitatea lui Cristos peste oameni: 1) Cristos este Dumnezeu, creatorul universului, avand, din aceasta cauza, o suprema putere asupra tuturor lucrurilor lumii; 2) Cristos este Mantuitorul nostru, el salvandu-ne prin pretiosul sau sange si aducandu-ne in acest fel catre el, ca stapan al nostru; 3) Cristos este Capul Bisericii; 4) Dumnezeu i-a dat lui Cristos intru stapanire si posesiune toate natiunile lumii.

Sfanta Ecaterina din Alexandria, Fecioara Mucenita

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 25 noiembrie

Sfanta Mucenita Ecaterina din Sinai; Sfantul Mucenic Mercurie


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:
23 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

24 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 25 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic

25 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 25 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 25, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

Un produs Blogger.